NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

بزرگترین رسوایی مالی آلمان؛ وایرکارت چگونه از فیلترها و ذر‌ه‌بین‌ها گذشت؟

بزرگترین رسوایی مالی آلمان؛ وایرکارت چگونه از فیلترها و ذر‌ه‌بین‌ها گذشت؟
Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از مسعود سالاری
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

این بزرگ‌ترین پرونده فساد مالی در آلمان از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون است.

آگهی

پرونده فساد شرکت «وایرکارت» آلمان که در ماه میلادی گذشته لو رفت، اکنون به مراحل پیچیده‌تری رسیده و کل سامانه پایش مالی آلمان را با چالش جدی روبرو کرده است.

وایرکارت یک شرکت خدمات مالی است که در زمینه تراکنش‌های بانکی الکترونیکی و پرداخت آنلاین، مدیریت ریسک و صدور و پردازش کارت‌های فیزیکی فعالیت دارد.

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

ماجرا از کجا شروع شد؟

در ماه ژوئن یک شرکت حسابرسی بریتانیایی به نام «ارنست اند یانگ»، رسوایی مالی وایرکارت را با اعلام مفقودی ۱.۹ میلیارد یورو پول نقد بر ملا کرد. ابتدا گمان می‌شد این مبلغ در یکی از بانک‌های فیلیپین باشد، اما بانک فیلیپینی اعلام کرد که تراکنشی با وایرکارت نداشته است.

به دنبال این رویداد، کارکوس براون مدیر عامل این شرکت استعفا کرد و اندکی بعد بازداشت شد. او در همان ماه آزاد شد، اما با پیدا شدن اطلاعات جدیدی در پرونده وایرکارت، براون بار دیگر در تاریخ ۲۲ ژوئیه (یکم مرداد) راهی بازداشتگاه گردید. براون متهم است که برای تشویق شرکت‌ها و افراد پولدار به سرمایه‌گذاری در وایرکارت، گزارش دروغ داده و میزان گردش مالی این شرکت را بسیار بیشتر از حد واقعی نشان داده است. دلیل بازداشت مارکوس براون برای بار دوم نیز اطلاع داشتن او از کلاهبرداری شرکت تحت مدیریتش در سال ۲۰۱۵ اعلام شده است.

مقامات قضایی مونیخ می‌گویند احتمالا افراد دیگری نیز که در پیوند با این پرونده فساد هستند، بازداشت خواهند شد.

بزرگ‌ترین رسوایی مالی

ایده مارکوس براون برای جلب مشتری جواب عکس داد و مشتریان وایرکارت که همواره از شرکت‌های تأثیرگذار در «دکس»، شاخص بورس فرانکفورت بوده، از سرمایه‌گذاری در این شرکت صرف نظر کردند. بنابراین وایرکارت به ناگهان دچار افت درآمد شد و کار به جایی کشید که در ماه جاری برای اعلام «ورشکستگی و افزایش بیش از حد بدهی‌ها» پرونده‌ای را تسلیم دادگاه تجاری کرد.

به این ترتیب، با احتساب زیان‌های ناشی از ورشکستگی و بدهی‌های باقی‌مانده، پرونده رسوایی مالی وایرکارت تا امروز ۳ و نیم میلیارد یورو هزینه روی دست دولت آلمان گذاشته است. این بزرگ‌ترین پرونده فساد مالی در آلمان از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون است.

چالش امنیت و پایش مالی

پرونده وایرکارت زلزله‌ای را در ساحت فعالیت‌های بانکی و بورس در آلمان به وجود آورده و حتی برخی از تحلیل‌گران امور مالی «تابستان آشفته‌»ای را برای اقتصاد این کشور در میانه بحران کرونا پیش‌بینی کرده‌اند.

رازگونگی پرونده وایرکارت به سطوح سیاسی بالا در آلمان نیز رسیده است. آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان در آخرین سفرش به پکن در سپتامبر ۲۰۱۹، برای متقاعد کردن چینی‌ها به سرمایه‌گذاری در وایرکارت تلاش کرد. این در حالی است که اولاف شولتز، وزیر دارایی آلمان می‌گوید از فوریه ۲۰۱۹، دولت از وجود موارد مشکوک به تخلف در وایرکارت آگاهی داشته است.

آسوشیتدپرس
مارکوس براون، مدیر عامل پیشین وایرکارتآسوشیتدپرس

این ماجرا از سویی شهرت آلمان را از نظر امنیت نظام مالی در سطح خارجی خدشه‌دار کرده و از سوی دیگر، در سطح داخلی نیز کارآیی سامانه پایش سلامت اقتصادی و امنیت چرخش پولی کشور را زیر سؤال برده است. پرسشی که مردم و حتی کارشناسان مطرح می‌کنند آن است که وایرکارت چگونه با گزارش‌های دروغین از گردش مالی خود توانسته است از زیر آن همه فیلتر و ذره‌بین در یکی از بزرگ‌ترین بازارهای بورس جهان، یعنی بورس فرانکفورت گذر کرده و در سپتامبر ۲۰۱۸ در جایگاه سی‌ام ارزش شاخص معتبری همچون دکس قرار بگیرد؟

نخستین پاسخ به این پرسش آن است که وایرکارت احتمالا از طریق حساب‌های خود در خاورمیانه و جنوب خاوری آسیا موفق به ارائه گزارش‌های جعلی شده و کسی هم در آلمان پیگیر این موضوع نبوده است. اما رازهای نهفته این پرونده قطعا به این زودی فاش نخواهد شد.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

وقتی ۱.۹ میلیارد یورو از حساب‌های «وایر کارت» مفقود شد

استعفای رئیس بانک کردیت سوئیس در پی رسوایی جاسوسی از مدیران سابق

آیا رسوایی مالی بانکهای اروپایی و آمریکایی به سود بازارهای خاورمیانه خواهد بود؟