این هشدار پس از وضع تحریمهای وزارت خارجه و خزانهداری ایالات متحده بر ضد چند مسئول چینی به دلیل دست داشتن در پرونده «نقض فاحش حقوق بشر» مرتبط با بدرفتاری و سرکوب اقلیت مسلمان اویغور مطرح شده است.
در پی بالاگرفتن تنشهای دیپلماتیک میان ایالات متحده و چین که با تحریمهای تازه واشنگتن بر ضد چند مقام چینی تشدید شده است، آمریکا به اتباع خود در این کشور نسبت به خطر فزاینده «بازداشتهای خودسرانه» هشدار داد.
وزارت امور خارجه آمریکا با انتشار بیانیهای که خطاب به شهروندان آمریکایی مقیم چین منتشر شده نسبت به احتمال انجام بازجویی و بازداشتهای طولانی مدت که ممکن است به بهانه مسائل مرتبط با «امنیت کشوری» با دستور مقامات چین صورت گیرد، هشدار داده است.
در این بیانیه تصریح شده است: «مسئولان دولتی چین ممکن است همچنین در قالب "استفاده خودسرانه" از قوانین برای اهدافی جز حفظ نظم عمومی دست به اِعمال برخی محدودیتها از جمله ممنوعیت خروج از کشور بزنند.»
این هشدار پس از وضع تحریمهای وزارت خارجه و خزانهداری ایالات متحده بر ضد چند مسئول چینی به دلیل دست داشتن در پرونده «نقض فاحش حقوق بشر» مرتبط با بدرفتاری و سرکوب اقلیت مسلمان اویغور مطرح شده است.
پکن نیز روز جمعه، یک روز پس از وضع این تحریمها وعده داد که اقداماتی متقابل را بر ضد ایالات متحده آمریکا در پیش خواهد گرفت.
چین پیشتر نیز روز چهارشنبه اعلام کرده بود که محدودیتهایی را جهت صدور ویزا برای برخی مسئولان آمریکایی در نظر گرفته است.
این تصمیم پس از آن اعلام شد که وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای از محدودیت صدور روادید برای شماری از مقامات چینی به دلیل اقدام این کشور در مانع تراشی در دسترسی اتباع خارجی به منطقه خودمختار تبت خبر داده بود.
اقدامات تنبیهی متقابل از سوی دو ابرقدرت اقتصادی جهان در حالی در پیش گرفته شده که واشنگتن و پکن طی ماههای اخیر بر سر مسائل مختلف از جمله سرکوب جنبش دمکراسیخواهی در هنگکنگ، نحوه کنترل همهگیری ویروس کرونا و اطلاع رسانی در خصوص منشا و نحوه شیوع بیماری کووید۱۹ و همچنین تنشهای مرتبط با اختلافات در دریای جنوبی چین با یکدیگر در تنش بودهاند.
استرالیا و کانادا نیز هر یک به تازگی به شهروندان خود که قصد سفر به چین را دارند نسبت به خطر مواجه شدن با بازداشتهای خودسرانه هشدار دادهاند.
مقامات چین سال گذشته میلادی یانگ هنگجون، نویسنده چینی - استرالیایی را دستگیر و ماه مارس گذشته رسما وی را به انجام فعالیتهای جاسوسی متهم کردند.
پکن همچنین پیشتر دو تبعه کانادایی را پس از بازداشت منگ وانژو، مقام ارشد شرکت مخابراتی هوآوی چین در ونکوور دستگیر کرده بود.