در ادامه واکنشهای بینالمللی به رسوایی جعلی بودن مدارک پرواز یک سوم از خلبانان پاکستانی، آژانس ایمنی حمل و نقل هوایی اتحادیه اروپا اعلام کرد که همه کشورهای عضو این آژانس باید مجوزهای پرواز خلبانانی که مدارکشان در پاکستان صادر شده است را لغو کنند.
در ادامه واکنشهای بینالمللی به رسوایی جعلی بودن مدارک پرواز یک سوم از خلبانان پاکستانی، آژانس ایمنی حمل و نقل هوایی اتحادیه اروپا (EASA) اعلام کرد که همه کشورهای عضو این سازمان باید مجوزهای پرواز خلبانانی که مدارکشان در پاکستان صادر شده است را لغو کنند.
اعضای آژانس ایمنی حمل و نقل هوایی اتحادیه اروپا، سازمانهای هواپیمایی کشورهای عضو اتحادیه اروپا به همراه سوئیس، نروژ، لیختن اشتاین و ایسلند هستند.
ماجرای این رسوایی از آنجا آغاز شد که غلام سرور خان، وزیر هوانوردی پاکستان ۲۴ ژوئن (۴ تیر) در جریان رسیدگی به حادثه سقوط یک هواپیما در نزدیکی فرودگاه کراچی که ۹۷ کشته برجای گذاشت و علت آن خطای انسانی اعلام شد، مقابل نمایندگان پارلمان پاکستان فاش کرد که بیش از ۳۰ درصد خلبانان غیرنظامی این کشور با مجوزهای جعلی پرواز میکنند و صلاحیت لازم را برای این حرفه ندارند.
بر این اساس، آژانس ایمنی حمل و نقل هوایی اتحادیه اروپا در نامهای که به رؤیت خبرنگار یورونیوز رسیده، خطاب به سازمانهای حمل و نقل هوایی عضو این آژانس نوشته است که این تقلبها یک «نگرانی جدی امنیتی» ایجاد کرده و به این ترتیب به همه کشورهای عضو پیشنهاد داده است تا هر خلبانی را که مدارکش توسط پاکستان صادر یا تایید شده است را از برنامههای پرواز شرکتهای هواپیمایی خود خارج کنند.
یک هفته پیش از این نیز این آژانس مجوز پروازهای هواپیمایی بینالمللی پاکستان (PIA) را برای پرواز بر فراز این قاره برای مدت ۶ ماه لغو کرد.
اگرچه در پی شیوع ویروس کرونا در حال حاضر هواپیمایی بینالمللی پاکستان پروازی به مقصد اروپا ندارد، اما این شرکت امیدوار بود که حداکثر تا دو ماه دیگر پروازهایش را به مقصد اسلو، کپنهاگ، پاریس، بارسلونا و میلان از سر بگیرد.
امارات عربی متحده نیز حدود ۱۰ روز پیش از این اعلام کرد که کار بررسی اعتبار مدارک خلبانان و مهندسان پاکستانی مشغول به کار در خطوط هوایی این کشور را آغاز کرده است.
سیف محمد السویدی، مدیر سازمان هواپیمایی امارات با فرستادن نامهای برای وزیر هوانوردی پاکستان از او خواست تا با دبی برای تایید اعتبار گواهینامههای خلبانان پاکستانی، مهندسان نگهداری هواپیماها و ماموران عملیات پرواز که در امارات مشغول کارند، همکاری کند.
مدارک جعلی یا مشکوک؟
وزیر هوانوردی پاکستان در جریان سخنان ۲۴ ژوئن خود اعلام کرد که یک سوم از خلبانان این کشور یا به عبارت دیگر ۲۶۲ نفر از ۸۶۰ خلبان دارای مجوزهای جعلی هستند زیرا شخصا موفق به قبولی در آزمونهای کسب مجوز پرواز نشدهاند و با پرداخت رشوه به برخی خلبانان حرفهای، آنها را به جای خود به سر جلسه آزمون فرستادهاند. با این وجود او دو روز بعد، سخنانش را کمی تغییر داد و اعلام کرد که این تعداد خلبان دارای مجوزهای «مشکوک» هستند.
گفته میشود مشکل خلبانان پاکستانی از زمانی آغاز شده که خطوط هوایی پاکستان و بویژه شرکت هواپیمایی بینالمللی پاکستان (PIA) شروع به استفاده از خلبانان نظامیِ پیشین این کشور در حمل و نقل هوایی غیرنظامی کرده است.
پس از این تصمیم، برخی از این خلبانان همۀ هشت مرحلۀ تستهای خلبانی را صاعقهوار پشت سر گذاشتهاند؛ آنهم در حالی که انجام این تستها و موفقیت در آنها بطور عادی ماهها و گاه سالها زمان میبرد.
این ادعا مطرح است که گذراندن سریع همۀ مراحل این آزمون، به دلیل فساد در سازمان هواپیمایی کشوری پاکستان ممکن شده است.
پاکستان میگوید که بازنگری و اصلاح عملکرد سازمان هواپیمایی کشوری را آغاز کرده است؛ با این وجود این نگرانی وجود دارد که کار بازسازی ساختار این سازمان با توجه به بوروکراسی پیچیده در این کشور و مقاومت ذینفعان، با چالشهای جدی همراه باشد.