چرا پرتغال به اندازهٔ همسایهاش اسپانیا از شیوع کرونا آسیب ندیده است؟

آمار مبتلایان به ویروس کرونا و نیز شمار کسانی که در اثر ابتلا به کووید-۱۹ در پرتغال جان باختهاند به شکل چشمگیری از اسپانیا تنها همسایهٔ این کشور کمتر است. علاوه بر موقعیت خاص جغرافیایی این کشور ده میلیون نفری شبه جزیره ایبری و مرزهای محدود زمینی آن چه عواملی باعث شده پرتغالیها بتوانند در مهار پیامدهای این بیماری همهگیر کارنامه نسبتا موفقی داشته باشند؟ کارشناسان به این پرسش یورونیوز پاسخ دادهاند.
اندکی زمان و واکنش بهموقع
دکتر فیلیپه فروئس، مشاور وزیر بهداشت پرتغال در پاسخ به پرسش یورونیوز در این زمینه به عامل زمان اشاره میکند.
او میگوید: «ما وقتِ آماده شدن داشتیم. ایتالیا سه هفته و اسپانیا یک هفته و نیم زودتر از ما دچار این بحران شدند و همین به ما فرصتِ واکنش مناسب را داد.»
پرتغال پس از اولین مرگ در اثر کرونا در روز ۱۸ مارس اعلام وضعیت اضطراری کرد. زمان نوشته شدن گزارش ۵۶۷ تن در این کشور در اثر ابتلا به کرونا جان باختهاند یعنی ۵۲ مرگ بهازای هر یک میلیون نفر، حال آنکه این رقم در اسپانیا بیش از ۱۸ هزار نفر، یعنی ۳۸۵ مرگ بهازای هر یک میلیون نفر بوده است.
همچنین نزدیک به ۸۸ درصد از مبتلایان این بیماری در پرتغال، چون متوجه شدهاند نیازمند درمان بیمارستانی نیستند در خانه ماندهاند.
دکتر فروئس همچنین میگوید که بیمارستانهای این کشور بیش از حق شلوغ نیست و کادر درمانی برای بیماران حاد زمان و امکانات درمانی کافی دارند.
روحیهٔ مدنی فوقالعاده
پژوهشِ دانشکدهٔ نوا در لیسبون نشان میدهد که میزان انتشار بیماری همهگیر کووید-۱۹ در پرتغال، در ۲۵ روز نخست، از تمامی کشورها در اروپا کمتر بوده است.
دکتر فروئس براین باور است که روحیهٔ همکاری مدنی تأثیری حیاتی بر این موفقیت داشته است تا آنجاکه وزیر کشور پرتغال اخیرا گفت شهروندان، در احترام به مقررات قرنطینه، «روحیهٔ مدنی بیمانندی» از خود نشان دادهاند.
توجه ویژه به مسافران و مهاجران
پرتغال همچنین گامهای بزرگی برای پیشگیری از بازگشت بیماری و انتقال آن از طریق مسافران یا شهروندان دیگر کشورها برداشته است.
لیسبون بیش از ۴ هزار شهروند خود را از دیگر کشورها به خانه بازگرداند و همچنین موقتا به تمامی پناهجویان که در انتظار نتیجهٔ تقاضای پناهندگی خود بهسر میبرند حقوق شهروندی اعطا کرد تا هیچکس از امکانات درمانی بیبهره نماند.