«از زمانی که ایران تصمیم خود را [در متعهد نبودن به محدودیتهای برجامی] اعلام کرده، آژانس تشدید تخطی را در رویکرد این کشور نسبت به تعهدات اتمیاش یا در ارتباط با فعالیتهای نظارتی آژانس مشاهده نکرده است.»
رافائل گروسی، مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز دوشنبه ۹ مارس (۱۹ اسفند) بار دیگر از ایران خواست اجازه دسترسی بازرسان این نهاد را به دو مرکز مشکوک به فعالیتهای هستهای اعلام نشده صادر کند.
آقای گروسی گفت: «از ایران می خواهم به سرعت و به طور کامل با آژانس همکاری کند. این همکاری شامل اعطای مجوز دسترسی سریع به سایت های مشخص شده می شود.»
پیشتر آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده بود که مراکزی را در ایران شناسایی کرده که احتمال میدهد تهران از آنها برای ذخیره مواد هستهای و یا انجام فعالیتهای مخفیانه استفاده می کند.
آژانس پیشتر اعلام کرده بود تهران در ماه ژانویه تقاضای این نهاد را برای دسترسی به دو سایت رد کرده است. به گفته این نهاد، تهران در تاریخ ۲۸ ژانویه در پاسخی گفته است: «ایران هر نوع ادعایی درباره فعالیتهای گذشتهاش را به رسمیت نمیشناسد و خود را موظف به پاسخگویی به چنین ادعاهایی نمیداند.»
مدیر آژانس که در نشست اعضای این نهاد بین المللی در وین اتریش سخن می گفت، در همین حال اضافه کرد: «از زمانی که ایران تصمیم خود را [در متعهد نبودن به محدودیتهای برجامی] اعلام کرده، آژانس تشدید تخطی را در رویکرد این کشور نسبت به تعهدات اتمیاش یا در ارتباط با فعالیتهای نظارتی آژانس مشاهده نکرده است.»
ایران در اوایل ماه ژانویه میلادی گفته بود دیگر خود را متعهد به رعایت محدودیت های توافق برجام نمی داند. به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی میزان ذخایر اورانیوم ایران در ۱۹ فوریه سال جاری از ۱۵۰۰ کیلوگرم عبور کرده است که ۵ برابر ذخایری است که طبق برجام ایران مجاز به نگهداری آن است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از این گفته بود در یکی از نقاط خارج از تهران که پیشتر به این سازمان اعلام نشده بود، ذرات اورانیوم کشف کرده که به نظر میرسد ادعاهای آمریکا و اسرائیل درباره وجود یک انبار هستهای مخفی را تایید میکند.
در پی خروج ایالات متحده آمریکا از برجام، تهران در چندین نوبت اقدام به کاهش تعهدات برجامی خود کرده است؛ تهران معتقد است که قدرتهای جهانی بویژه طرفهای اروپایی برجام، در عمل به مفاد توافق هستهای سال ۲۰۱۵، اقدام موثری انجام ندادهاند.