خانم مرکل گفت: «ما از همه ابزارهای دیپلماتیک برای کمک به این توافق استفاده می کنیم. این توافق همچنان به قوت خود باقیست و همه امضا کنندگان در مقابل آن مسئولند. ما می خواهیم این توافق حفظ شود.»
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان روز شنبه به دعوت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به مسکو سفر کرد تا در چهارچوب گفتگوهایی دوجانبه به مهمترین موضوعات بحث برانگیز برای هر دو کشور از جمله بحران اوکراین، درگیریهای داخلی در لیبی و تنش میان ایران و آمریکا در منطقه خاورمیانه بپردازند.
در جریان نشست خبری که پس از این دیدار برگزار شد، هر دو طرف گفتگوهای انجام شده را «سازنده» اعلام کردند.
عزم دو کشور برای حفظ برجام
رئیس جمهوری روسیه در سخنان خود تاکید کرد که دو طرف بر سر حفظ برجام توافق دارند. آقای پوتین با بیان اینکه پس از خروج امریکا از این توافق، ایران کاهش گام به گام تعهداتش را اغاز کرد گفت که توافق هستهای و حفظ آن موجب «ثبات و امنیت در منطقه» میشود.
خانم مرکل نیز در سخنان خود با بیان اینکه «ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد» تاکید کرد که «هر کاری که لازم است باید برای حفظ برجام انجام داد.» وی گفت: «ما از همه ابزارهای دیپلماتیک برای کمک به این توافق استفاده می کنیم. این توافق همچنان به قوت خود باقیست و همه امضا کنندگان در مقابل آن مسئولند. ما می خواهیم این توافق حفظ شود.»
واکنش به سقوط هواپیمای اوکراینی
صدراعظم آلمان با اشاره به ۱۷۶ نفر در جریان سانحه هوایی اخیر گفت: «ایران امروز اعلام کرد که این اتفاق در پی یک اشتباه بزرگ انجام شده است. آنهایی که عامل این اشتباه بودند باید پیدا شوند و باید در مقابل کاری که انجام داده اند مسئول باشند. ما باید درباره عواقب این حادثه نیز به گفتگو بنشینیم. درباره این تراژدی همچنان باید تحقیق شود. این واقعا یک حادثه دلخراش بود.»
نورد استریم ۲
پروژه خط لوله انتقال گاز نورد استریم ۲ مهمترین موضوع گفتگوی دو طرف بود.
آقای پوتین در اینباره گفت: «ما پروژه های مشترکی بویژه در موضوعات انرژی داریم که باید با همکاری یکدیگر انجام دهیم، از جمله پروژه مشهور نورد استریم ۲ و انتقال گاز از مسیر اوکراین به اروپا. بر این موضوع تاکید داشتیم که پروژه گاز پروم برای ۵ سال آینده همچنان ادامه خواهد داشت.»
خانم مرکل نیز اجرای این پروژه را «ضروری» خواند و تاکید کرد این پروژه باید «تکمیل» شود.
مبارزه با تروریسم در لیبی
بحران لیبی، تصمیم ترکیه برای مداخله نظامی در این کشور و نیز چگونگی مبارزه با تروریسم یکی از مهمترین موضوعات گفتگو میان دو طرف بود.
آقای پوتین با اشاره به این موضوع گفت: «من و اردوغان پیش از این با انتشار بیانیه ای مشترک، خواستار پایان تنش ها در این کشور شدهایم و از تمام طرفهای درگیر خواستهایم که به دشمنیها پایان دهند.»
بحران سوریه؛ «سوریه به سمت عاری شدن از تنش در حرکت است»
آقای پوتین با اشاره به دیدار اخیر خود با بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه گفت: «وضعیت در داخل سوریه به سمت وضعیتی عادی و عاری از تنش در حال حرکت است. کمک به بازگشت آوارگان سوری به این کشور همچنین آینده سیاسی سوریه دیگر موضوعات بحث بود. مردم سوریه باید این فرصت داشته باشند تا در این باره تصمیم بگیرند که چه اینده ای می خواهند داشته باشند.»
در این نشست تاکید شد که روسیه همچنان به همراه ترکیه و ایران در چهارچوب توافق آستانه در مسیر کاهش تنش ها در داخل سوریه گام برمیدارد.
صدر اعظم آلمان نیز تاکید کرد «که هیچ راه حل نظامی برای سوریه وجود ندارد» و تنها راه خروج از بحران را «مذاکره» دانست.
وی گفت که با رئیس جمهوری روسیه بر سر «ایجاد کریدورهای جدید برای ارسال کمکهای بشردوستانه در سوریه» توافق کرده است.