اسماعیل قاآنی، جانشین فرمانده نیروی سپاه قدس ایران در واکنش به حاشیههای استعفای اخیر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد: «دولت حسن روحانی در جریان سفر بشار اسد قرار داشته و آنها باید ظریف را در جریان این دیدار قرار میدادند.»
پیامدهای استعفای محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در آستانه سفر بشار اسد، رییسجمهوری سوریه به تهران کماکان ادامه دارد. وزارت امورخارجه ایران در آخرین موضعگیری خود به صراحت اعلام کرد که این وزارتخانه در هیچ سطحی در جریان سفر اسد به ایران نبوده است.
اسماعیل قاآنی، جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه ایران روز چهارشنبه اعلام کرد که دولت حسن روحانی در جریان سفر بشار اسد قرار داشت و آنها باید ظریف را در جریان این دیدار قرار میدادند.
جواد کریکی قدوسی، نماینده مجلس ایران پیش از این گفته بود: «نهادهای امنیتی نبایستی سفر بشار اسد را به اطلاع رئیس جمهورو وزیر امور خارجه میرساندند.»
«دولت میدانست، غفلت کرد»
اسماعیل قاآنی، جانشین فرمانده نیروی سپاه قدس با بیان اینکه «آقای بشار اسد را نیروی قدس سپاه به تهران آورد»، افزود: «آقای رئیس جمهوری (از این سفر) مطلع بود و ظاهرا غفلتی انجام میشود و به آقای ظریف گفته نمیشود که اینها همه به خودشان (دولت) بر میگردد.» این نکته پیش از این در مواضع قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران نیز مطرح شده بود. او گفته بود: «برخی ناهماهنگیها در نهاد ریاست جمهوری منجر به عدم حضور وزیر امورخارجه کشورمان در این ملاقات و به دنبال آن گلایهمندی ایشان شده است.»
اما دلیل استعفای ظریف از زبان خودش «بازگشت وزارت امور خارجه به جایگاه قانونیاش در روابط خارجی» عنوان شده بود.
دعوت از رییسجمهوری یک دولت در اغلب کشورها از جمله مواردی است که در دستگاه دیپلماسی آن کشور هماهنگ میشود. این در حالیست که دعوت و هماهنگی سفر رییسجمهوری سوریه به ایران تنها از سوی سپاه قدس انجام شده بود.
«آقای سلیمانی و آقای ظریف با هم رفیق هستند»
آقای قاآنی با تاکید بر اینکه نیروی قدس با دولت رفیق است، گفت:«ما با دولت تفاوت دیدگاه بسیار داریم، اما بالاخره این دولت، دولت ماست؛ آبروی دولت آبروی ماست و با همه دولت باید کار کنیم و کار هم میکنیم. آقای سلیمانی و آقای ظریف با هم رفیق هستند. آقای بشار اسد را نیروی قدس سپاه به تهران آورد و آنهایی که باید بدانند، میدانستند و آنهایی که نباید، نمیدانستند؛ بالاخره یک کار حساسی بود.»
قاآنی با تاکید بر اینکه آن طور که دشمنان موضوع را مطرح کردند نیست، افزود: «اگر هم این گونه باشد ارتباطی به آمریکاییها و اسرائیلیها ندارد و فضولی این اتفاق به آنها نیامده؛ چرا که ما دو تا رفیق و برادر با یکدیگر هستیم و به فرض دعوایمان هم شده باشد؛ گرچه دعوا نبوده، اما به هر حال هیچ ارتباطی به آنها ندارد.»
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
«چه بسا به هواپیمای بشار اسد حمله میشد»
جواد کریمی قدوسی، نماینده مشهد در مجلس ایران پیش از این در حساب رسمی تویتر خود نوشته بود: «نهادهای امنیتی نبایستی سفر بشار اسد را به اطلاع رئیس جمهورو وزیرامورخارجه میرساندند. اگراین دقت بهعمل نمیآمد چه بسا هواپیمای حامل بشاراسد در سفر به تهران و برگشت به دمشق موردحمله آمریکا و رژیم صهیونیستی واقع میشد و قطعا اطلاعات مداری وحفظ وحراست ازاسرار هیچ ناراحتی و استعفایی رابرنمیتابد.»
گرچه در این مورد خاص محتوای تویت کریمی قدوسی که خود پیشتر در سپاه فعالیت میکرده نشان از آن دارد که سپاه قدس دولت را در جریان سفر بشار اسد قرار نداده است اما این نکته را نیز باید در نظر گرفت که سخنان این نماینده مجلس اغلب با تکذیب از سوی نهادهای مختلف مواجه شده است. چنانچه حتی سپاه نیز چندی پیش ادعای کریمی قدوسی در مورد شنود تماس روحانی با امای۶ را رد کرده بود. در وبسایت کریمی قدوسی آمده «سردار کریمی در سن ۲۳ سالگی از خادمان تاثیر گذار در شکل گیری سپاه پاسداران خراسان بود.»
سفر آتی ظریف به سوریه و دیدار با بشار اسد
قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران پس از استعفای ظریف گفته بود: «در جریان سفر اخیر آقای بشار اسد به تهران و ملاقات او با آقای روحانی، رئیس جمهوری ایران برخی ناهماهنگیها در نهاد ریاست جمهوری که مطرح هم شده، منجر به عدم حضور وزیر امورخارجه کشورمان در این ملاقات و به دنبال آن گلایهمندی ایشان شده است.»
در همین حال بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که «وزارت امور خارجه در هیچ سطحی از سفر بشار اسد به تهران اطلاع نداشت و این بی اطلاعی تا پایان سفر حفظ شد.»
بیشتر بخوانید: