یکی از مهمترین نکتههای سخنرانی رهبر کرۀ شمالی خواست او برای آغاز گفتگوهایی چندجانبه جهت اعلام رسمی پایان جنگ کره بود؛ ایدهای که پیش از این از سوی کرۀ جنوبی نیز مطرح شده بود.
کیم جونگ-اون، رهبر کرۀ شمالی در سخنرانی سال نو که روز سهشنبه ایراد کرد، هشدار داد که اگر واشنگتن همچنان به وضع تحریمهای اقتصادی علیه این کشور ادامه دهد، ممکن است پیونگیانگ «راه دیگری» را در پیش بگیرد.
کیم جونگ-اون دقیقا مشخص نکرد که این «راه جدید» چیست اما برخی از کارشناسان بر این گمان هستند که هشدار او احتمالا تنها لفاظیهایی است که پیش از این نیز از او در مقابل تندخوییهای دونالد ترامپ شنیده شده بود. بویژه آنکه رسانههای دولتی کرۀ شمالی به تازگی وزارت خارجۀ آمریکا را متهم کرده بودند که برخلاف تمایل دونالد ترامپ برای ادامۀ گفتگوها، این نهاد به دنبال آن است تا با حفظ تحریمها بر تنشها افزوده و در نهایت منجر به تبادل آتش میان دو کشور شود.
آیا این سخنرانی، نشانی از ناآرامیهای دوباره است؟
این سخنرانی نشان داد که رهبر کرۀ شمالی احتمالا قصد دارد به جای تمرکز بر مذاکرات، تکمیل زرادخانههای هستهای خود را از سر بگیرد.
کیم جونگ-اون در جریان نشست ماه ژوئن در سنگاپور وعده داده بود که در راه غیرهستهای شدن شبه جزیرۀ کره قدم بردارد اما از آن زمان تا کنون پیشرفت کمی در این زمینه دیده شده است؛ نشست دومی نیز که قرار بود میان او و دونالد ترامپ در ماه نوامبر برگزار شود بطور ناگهانی لغو شد.
درخواست پیونگیانگ از واشنگتن این است که در واکنش به تخریب برخی از سایتهای آزمایش هستهای و موشکی، آمریکا نیز تحریمها علیه این کشور را لغو و پایان جنگ دو کره را اعلام کند.
اگرچه در ابتدا نشانههای مثبتی از سوی واشنگتن در پاسخ به این درخواست دیده شد از جمله بخشی از تمرینات نظامی این کشور با کرۀ جنوبی متوقف گردید اما درنهایت مقامات آمریکا اعلام کردند که اقداماتی که از سوی کرۀ شمالی تا این لحظه انجام شده نمیتواند حسن نیست این کشور را در موضوع غیرهستهای شدن ثابت کند؛ بویژه آنکه سایتهای تخریب شده نیز به راحتی قابل بازسازی هستند.
با این وجود کیم جونگ-اون در پیام روز سهشنبۀ خود خواستار «پایان کامل» تمام تمرینات نظامی میان آمریکا و کرۀ جنوبی و لغو تمام تحریمها شد.
به گفته ویپین نارانگ، تحلیلگر سیاسی موسسه تکنولوژی ماساچوست، پیام رهبر کرۀ شمالی به این معنی است که «ما آنچه را که در سنگاپور وعده داده بودیم، انجام دادیم اما آمریکا در مقابل، کار بسیار کمی انجام داده است.»
«راه جدید» چه میتواند باشد؟
کارشناسان آگاه به مسائل شبه جزیرۀ کره بر این باورند که اکنون برای تغییر مسیر مذاکرات خیلی دیر است و به این ترتیب در واقعیت «راه دیگری» وجود ندارد و آنچه آقای کیم مطرح کرده تنها از روی ناامیدی بوده است.
چئونگ سئونگ-چانگ، پژوهشگر ارشد موسسۀ بینالمللی سجونگ کرۀ جنوبی میگوید: «سخنرانی رهبر کرۀ شمالی بطور ویژه بر ضرورت یک معاملۀ منصفانه تاکید داشت و آنچه روشن است اینکه بسیار غیرممکن است که بتوان به عقب برگشت.»
یکی از مهمترین نکتههای سخنرانی رهبر کرۀ شمالی، خواست او برای آغاز گفتگوهایی چندجانبه برای اعلام رسمی پایان جنگ کره بود؛ ایدهای که پیش از این از سوی کرۀ جنوبی نیز مطرح شده بود.
احتمالا منظور از گفتگوی چندجانبه، شرکت دادن قدرتهایی همچون چین و کرۀ جنوبی در مذاکرات برای فشار بیشتر بر واشنگتن است.
به نظر کارشناسان اگرچه عملی شدن این پیشنهاد با توجه به توقف مذاکرات دوجانبه و جنگ تجاری میان پکن و واشنگتن آسان به نظر نمیرسد اما در دنیای دیپلماسی هیچ چیز غیرممکن نیست و این احتمال وجود دارد که چین و دیگر کشورها برای ایفای نقش دعوت شوند.
بیشتر بخوانید: