این اولین بار از سال ۱۹۹۳ میلادی تا کنون است که نشست سالانۀ اَپک بدون انتشار بیانیۀ رهبران پایان مییابد.
رهبران کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا–پاسفیک (APEC) نتوانستند برای تهیۀ بیانیۀ پایانی نشست سالانۀ خود که امسال در پاپوآ گینه نو برگزار شد، به توافق برسند.
این نشست که ۲۱ کشور از جمله چین و ایالات متحده آمریکا عضو آن هستند، روز یکشنبه در حالی پایان یافت که در پی شکاف عمیق میان اعضا به دلیل اختلافات تجاری چین و آمریکا، رسیدن به هر توافقی ناممکن بود.
پیتر اونیل، نخستوزیر پاپوآ گینه نو در یک کنفرانس خبری، در پاسخ به این پرسش که کدام اعضا حاضر به توافق نبودند اعلام کرد: «پاسخ را میدانید؛ دو غول بزرگی که در اتاق بودند.» به گفته آقای اونیل این دو کشور بطور عمده در موضوعات مرتبط با سازمان تجارت جهانی و اصلاحات آن توافق نداشتند.
این اولین بار از سال ۱۹۹۳ میلادی تا کنون است که نشست سالانۀ اَپک بدون انتشار بیانیۀ رهبران پایان مییابد. رهبران در نهایت توافق کردند که آقای اونیل به عنوان میزبان و رئیس این نشست، بیانیهای مستقل منتشر کند.
عمده اختلاف کشورهای غربی در اَپک با چین، بر سر پروژۀ «راه ابریشم جدید» بود. چین قصد دارد در چهارچوب این پروژه به سرمایهگذاری در ۶۰ کشور جهان و توسعۀ «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» بپردازد.
مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا که در این نشست حضور داشت به انتقاد گسترده از این پروژه پرداخت. او همچنین در انتقاد از سیاستهای چین به خبرنگاران گفت: «کار آنها با فعالیتهای تجاری و تعرفهها و معاهدات، اجبار دیگر کشورها به استفاده از فناوریهایشان و سرقت مالکیت فکری محصولات شروع میشود و سپس موضوعات فراتری را مانند آزادیهای ناوبری در دریاها و موضوعات حقوق بشری در بر میگیرد.»
بیشتر بخوانید: