یکسال پس از آن که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با گسترش حضور این کشور در ادامه جنگ ۱۷ ساله افغانستان موافقت کرد، مقامهای رسمی آمریکا از بازبینی استراتژی این کشور در قبال افغانستان خبر میدهند.
یکسال پس از آن که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با گسترش حضور این کشور در ادامه جنگ ۱۷ ساله افغانستان موافقت کرد، مقامهای رسمی آمریکا از بازبینی استراتژی این کشور در قبال افغانستان خبر میدهند.
مقامات آمریکایی میگویند در طول یکسالی که دونالد ترامپ از افزایش حضور مشاوران نظامی، نیروهای ویژه و هوایی آمریکا در کنار نیروهای افغان حمایت کرده، زمینههای ناامیدی از موفقیت این طرح بروز کرده است. به طوری که تاکنون این طرح نتوانسته به هدف اصلی خود که وادار کردن شبه نظامیان طالبان به پذیرش صلح بوده، برسد.
آقای ترامپ در ابتدا با ادامه حضور آمریکا در طولانیترین جنگی که این کشور تاکنون درگیر آن شده بود، مخالف بود ولی توسط مشاورانش متقاعد شد که نیروهای آمریکایی حاضر در افغانستان را ۳ هزار نفر افزایش دهد و مجموع شمار آنها را به ۱۵ هزار نفر برساند.
اما طی یکسال گذشته وضع به گونهای بدتر از پیش بینیهای اولیه پیش رفته است. شمار تلفات افراد غیرنظامی در افغانستان رو به گسترش است و شبه نظامیان طالبان دامنه حضور خود در روستاها را افزایش داده و نسبت به افزایش توان نیروهای امنیتی افغانستان تردید جدی وجود دارد.
بیشتر بخوانید:
- آنچه باید درباره استراتژی جدید ترامپ در افغانستان دانست
- آیا سال ۲۰۱۸ برای نبرد با طالبان در افغانستان تعیین کننده خواهد بود؟
البته مقامهای آمریکایی می گویند که هنوز بازبینی استراتژی این کشور در قبال افغانستان آغاز نشده ولی بر پایه شواهد موجود کاخ سفید به زودی دستور این بررسی و بازبینی را صادر خواهد کرد.
این بررسی شامل پیشرفتهای نظامی آمریکا در افغانستان، میزان احتمال حصول توافق صلح با شبه نظامیان طالبان و نیز ارزیابی روابط ایالات متحده با پاکستان خواهد بود، کشوری که به زعم آمریکا از شبه نظامیان طالبان حمایت می کند، هر چند پاکستان همواره این ادعا را رد کرده است.
بیشتر بخوانید:پاکستان در واکنش به ترامپ: آمریکا شکستش در افغانستان را گردن ما نیاندازد
در همین حال سخنگوی شورای امنیت آمریکا اعلام کرده که در جریان برگزاری نشست ناتو در بروکسل، رئیس جمهوری آمریکا به این نتیجه رسیده که سایر متحدان این کشور نیز باید در مورد کمک های نظامی و مالی به جنگ افغانستان نقش و سهم متناسب خود را ایفاء کنند.
بریتانیا اولین متحد آمریکاست که این درخواست آقای ترامپ را اجابت کرده است. به همین منظور دولت این کشور قصد دارد تا شمار نیروهای نظامی خود در افغانستان را به دو برابر میزان فعلی افزایش دهد.
در همین خصوص ترزا می، نخست وزیر بریتانیا اعلام کرده که دولت این کشور قصد دارد تا با افزودن ۴۴۰ تن به نیروهای فعال خود در افغانستان که در جنگ با شبه نظامیان طالبان مشارکت دارند، مجموع نیروهای خود در این کشور را به یکهزار و صد نفر برساند.
بیشتر بخوانید:آلمان نیروهایش را در افغانستان افزایش نخواهد داد
نیروهای تحت رهبری آمریکا از سال ۲۰۰۱ و با هدف جنگ با القاعده و ساقط کردن حکومت طالبان در افغانستان حضور دارند. تاکنون بیش از ۱۹۰۰ نیروی نظامی آمریکایی در جریان جنگ افغانستان کشته شدهاند. با این وجود امنیت لازم در افغانستان برقرار نشده و دولت افغانستان تنها کنترل ۵۶ درصد این کشور را در اختیار دارد.
به گفته مقامهای آمریکایی این مسالهای است که رئیس جمهوری این کشور را بسیار رنج میدهد. به طوری که آقای ترامپ طی یکسال گذشته بارها و بارها این سوال را مطرح کرده که هزینههای هنگفت ما در افغانستان تاکنون چه ماحصلی داشته اشت؟
با این حال مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده در تازهترین تلاش این کشور برای تحقق اهدافش در افغانستان روز دوشنبه به طور سرزده به کابل رفت و حمایت مجدد آمریکا را از پیشنهاد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان برای آغاز مذاکرات صلح با طالبان اعلام کرد و تاکید کرد که آمریکا علاقمند به حضور در این مذاکرات صلح است.
آقای پمپئو اعلام کرد که آمریکا از مبارزات افغانستان با طالبان به منظور نجات مردم و کشور حمایت میکند.
مقامهای آمریکایی معتقدند این آخرین تلاشهای آمریکا برای موفقیت برنامه ریزی یکساله آنها در افغانستان است که از ماه اوت سال گذشته آغاز شده و در صورت عدم موفقیت نهایی آن، آقای ترامپ طرف یک ماه آینده دستور بازبینی استراتژی آمریکا در مورد افغانستان را صادر خواهد کرد.