بارداریهای ناخواسته به دلیل نبودن وسایل پیشگیری و ناآگاهی و همینطور بارداری در اثر تجاوز جنسی از مهمترین دلایل سقط جنین در کشورهای در حال توسعه هستند. مشکلات اقتصادی و اجتماعی نیز سبب میشود تا مادران باردار در این مناطق اقدام به سقط جنین کنند.
جمهوری ایرلند قصد دارد روز جمعه ۲۵ ماه مه ( ۴ خرداد ۱۳۹۷) برخورداری از حق سقط جنین را به همهپرسی بگذارد. در این کشور سقط جنین تنها زمانی قانونی است که زندگی مادر به خطر بیافتد.
بسیاری از قوانین جمهوری ایرلند بعد از استقلال از بریتانیا همچنان پا بر جای ماندند. ممنوعیت سقط جنین یکی از قوانینی است که در این کشور و همچنین ایرلند شمالی که اکنون بخشی از بریتانیاست، همچنان اجرا میشود و بر طبق مصوبه ۱۸۶۲ میلادی در بریتانیا سقط جنین جرم محسوب میگردد و خاطیان میتوانند تا ۱۴ سال زندانی شوند.
اوایل سالهای ۱۹۸۰ میلادی متمم قانون اساسی در جمهوری ایرلند تصویب شد که طبق آن سقط جنین در موردی که جان مادر به خطر میافتد، مجاز است.
ممنوعیت سقط جنین در جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی سبب شده است که هر سال هزاران زن از این مناطق برای سقط جنین قانونی، رایگان و بدون خطر به بریتانیا سفر کنند.
اکنون مردم جمهوری ایرلند قصد دارند تا برای تغییر این قوانین در یک همهپرسی آرای خود را به صندوق بیاندازند. رایگیری روز جمعه که موافقان و مخالفان سرسختی دارد، در سرنوشت آینده بسیاری از مادران و کودکان این کشور موثر خواهد بود.
وضعیت سقط جنین در جهان
براساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت هرساله بیشتر از ۶۵۰ میلیون سقط جنین در جهان رخ میدهد که ۲۵ میلیون آن غیرقانونی است و تحت شرایط نامناسب بهداشتی صورت میپذیرد. در دهههای اخیر سقط جنین در بسیاری از کشورهای جهان به طور کامل یا با در نظر گرفتن برخی شرایط قانونی شده است و این امکان را فراهم میکند تا مادران در مورد روند بارداری خود تصمیم بگیرند.
بارداریهای ناخواسته به دلیل نبودن وسایل پیشگیری و ناآگاهی و همینطور بارداری در اثر تجاوز جنسی از مهمترین دلایل سقط جنین بویژه در کشورهای در حال توسعه در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین هستند. مشکلات اقتصادی و اجتماعی نیز سبب میشود تا مادران باردار در این مناطق اقدام به سقط جنین کنند.
با این وجود بهبود امکانات پیشگیری و افزایش آگاهیها در مورد بارداری سبب شده است که در عرض ۴ دهه میزان سقط جنین به نصف کاهش پیدا کند.
وضعیت سقط جنین در کشورهای عضو اروپا
در میان ۲۸ کشور عضو اتحادیه سقط جنین در ۲۴ کشور در هفتههای اول بارداری و اغلب تا پیش از هفته دوازدهم به طور کامل قانونی است و بنا به درخواست مادر صورت میپذیرد. با این وجود در ۴ در جمهوری ایرلند، ایرلند شمالی، لهستان و فنلاند سقط جنین تنها تحت شرایط خاص صورت میگیرد.
در جمهوری ایرلند سقط جنین تنها در صورتی که زندگی مادر در خطر باشد صورت میگیرد. قوانین سقط جنین در ایرلند شمالی که بخشی از بریتانیاست با دیگر نقاط این کشور از جمله انگلیس و ولز متفاوت است و همانند سقط جنین تنها در صورتی که زندگی مادر را با خطر جدی مواجه کند انجام میشود. در لهستان و فنلاند نیز مجوز سقط در صورت وقوع تجاوز، اختلال در سلامت جنین و همچنین برای حفظ جان و سلامت مادر صادر میشود.
خطرات ممنوعیت سقط جنین
برخلاف تصور مخالفان سقط جنین که قانونی شدن آن را عاملی برای افزایش این مساله میدانند، در کشورهایی که ممنوعیت و محدودیتی برای سقط جنین وجود ندارد میزان آن بسیار کمتر از کشورهایی است که قوانین آنها این مساله را ممنوع میکند.
ممنوعیت سقط جنین میتواند مخاطراتی را به همراه داشته باشد و گاهی مادر را به طور جدی با خطر مرگ روبرو کند. ممنوعیت سقط جنین نه تنها میزان آن را کاهش نمیدهد بلکه مادرانی که مجبور به سقط غیرقانونی هستند باید هزینه بیشتری را متحمل شوند و به دلیل کمبود امکانات پزشکی و بهداشتی سلامت و جان آنها نیز در معرض خطر قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: