واکنش آسیا به خروج ترامپ؛ از سکوت هند تا احتیاط چین

واکنشها به تصمیم ترامپ برای خروج از برجام تنها به کشورهای اروپایی و خاورمیانهای محدود نشده است. آسیاییها هم نظرات مختلفی در این راستا ابراز داشتهاند.
چین که تصور میشد یکی از حامیان توافق هستهای با ایران باشد، واکنش محتاطانهای نشان داده است. گونگ شیائو شنگ نماینده ویژه دولت این کشور در امور خاورمیانه روز چهارشنبه ۹مه / ۱۹ اردیبهشت در یک سخنرانی در محل سفارت چین در ایران گفت: «تمام کشورها باید به توافق هستهای برجام پایبند باشند و با گفتگو و مذاکره برای حل اختلافات استفاده کنند.»
بیشتر بخوانید:
خزانه داری آمریکا: مجوز فروش هواپیماهای بویینگ و ایرباس به ایران لغو میشود
واکنش ژاپن
وزیر امور خارجه ژاپن هم روز چهارشنبه ۹ مه / ۱۹ اردیبهشت در اظهاراتی تصریح کرد که «توکیو» از نزدیک بر تأثیرات خروج واشنگتن از برجام نظارت دارد.
تارو کونو همچنین تأکید کرد کشورش به گفتوگو با دیگر اعضای توافق هستهای ایران درباره حفظ برجام گفتوگو میکند.
هند، دیگر مشتری بزرگ نفت ایران تا کنون واکنشی نسبت به این موضوع نداشته است.
چین و هند بزرگترین مشتریان نفت ایران
گفتنی است هند و چین بزرگترین خریداران نفت ایران به شمار میروند. چین که بزرگترین خریدار نفت خام ایران است در اواسط سال ۲۰۱۶ و بعد از رفع تحریمها تا ۹۰۰ هزار بشکه در روز از ایران خریداری میکرد. اما این آمار در سال ۲۰۱۸ کاهش یافته و به حدود روزانه ۶۰۰ هزار بشکه رسیده است.
حالا باید منتظر ماند و دید که آیا پکن و دیگر کشورهای آسیایی که بزرگترین خریداران نفت ایران هستند در ۱۸۰ روز آینده به تحریم نفتی ایران که از سوی آمریکا اعمال خواهد شد پاسخ مثبت خواهند داد یا خیر.