شمار مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا، بیش از مرگ و میر سالانۀ ناشی از ابتلا به بیماریهایی مانند ایدز، سل، دیابت و حوادث جادهای است.
شمار مرگ و میر انسانها به دلیل آلودگی هوا در سراسر جهان رو به افزایش است و در حال حاضر ۹۱ درصد از جمعیت جهان بطور روزانه در معرض آلودگی بالای هوا قرار دارند.
بنا بر گزارش سازمان جهانی بهداشت، از این به بعد هر ساله ۷ میلیون نفر در جهان به دلیل این آلودگی و غلظت بالای ذرات معلق در هوا جان خود را از دست میدهند؛ این رقم ۵۰۰ هزار مرگ و میر بیش از رقم مربوط به سال ۲۰۱۶ میلادی است.
بر این اساس، شمار مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا، بیش از مرگ و میر سالانه ناشی از ابتلا به بیماریهایی مانند ایدز (۱.۱ میلیون نفر)، سل (۱.۴ میلیون نفر)، دیابت (۱.۶ میلیون نفر) و حوادث جادهای (۱.۳ میلیون نفر) است.
ماریا نیرا، مدیر گروه سلامت عمومی سازمان جهانی بهداشت میگوید: «آلودگی هوا به گونهای چشمگیر بر سلامت انسان تاثیر گذاشته و منجر به بروز بیماریهایی مانند سکته مغزی، بیماریهای قلبی، بیماریهای مزمن ریوی، سرطان ریه و ذات الریه بویژه در میان کودکان میشود.»
پراکندگی این مرگ و میر نیز در قارههای مختلف، متفاوت است. بیش از دو سوم این تلفات یعنی حدود ۴ میلیون مرگ در آسیا و عمدتا در چین ثبت شده و آفریقا با ۱ میلیون مرگ و میر در جایگاه بعدی قرار دارد.
با توجه به خطرات رو به گسترش این قاتل نامرئی، سازمان جهانی بهداشت قصد دارد در اواخر ماه اکتبر اولین کنفرانس جهانیِ سلامت و آلودگی هوا را در ژنو برگزار کند.
آلودگی هوا در اروپا
بنا بر گزارش سال ۲۰۱۷ میلادی آژانس محیط زیست اروپا، بلغارستان در میان ۴۱ کشور مطالعه شده در اروپا بالاترین میزان آلودگی هوا و با بالاترین میزان مرگ و میر (۲۰.۱ مرگ در هر ۱۰ هزار نفر) را دارد.
دیگر کشورهای اروپایی که دارای آلودگی هوای بالایی هستند عبارتند از کوزوو (۱۸.۶ مرگ)، صربستان (۱۷.۳ مرگ)، مقدونیه (۱۵.۳ مرگ)، مجارستان (۱۳.۷ مرگ) و ایتالیا (۱۳.۱ مرگ).
پایینترین نرخ مرگ و میر در اثر این مشکل نیز به پنج کشور شمال اروپا یعنی سوئد، فنلاند، نروژ، ایرلند و ایسلند تعلق دارد. نرخ مرگ و میر در این کشورها ۴.۲ مرگ در ازای هر ۱۰ هزار نفر است.