«انتخاب بولتون و پمپئو؛ روزهای سختی در انتظار آقایان خامنهای و روحانی است»

ترامپ دو چهرهای که موضع ضدایرانی دارند را به خدمت گرفت. آیا به خدمت گرفتن این چهرهها به معنای چرخش بنیادین آقای ترامپ و تیم و دولت او در ارتباط با برجام و ایران است؟ در همین خصوص با بهروز خسروزاده، کارشناس بینالملل و استاد دانشگاه گوتینگن آلمان گفتگو کردهایم.
یورونیوز: دونالد ترامپ، جان بولتون را به عنوان مشاور جدید امنیت ملی کاخ سفید معرفی کرد. با توجه به پیشینه ضدایرانی بولتون، این انتصاب چه پیامی برای ایران خواهد داشت؟
با انتصاب جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی و مایک پمپئو به عنوان وزیر امور خارجه و آغاز به کار آنها در ماه آوریل، رئیس جمهوری آمریکا در واقع کابینه جنگی تشکیل داده است. این کابینه به اندازه کافی وقت برای عمل دارد زیرا در طول سه سال باقی مانده از ریاست جمهوری ترامپ همراه او خواهد بود. اکنون جمهوری اسلامی در وضعیتی قرار گرفته که همیشه از آن پرهیز میکرد: آسیبپذیری شدید در داخل و خطر حمله قریبالوقوع خارجی. با توجه به اخباری که درباره آمادگی رهبران آمریکا و کره شمالی برای دیداری نزدیک منتشر میشود، اگر دستگاه ترامپ با کره شمالی کنار بیاید، از این پس تمام تمرکز آمریکا بر ایران خواهد بود. در واقع بقای جمهوری اسلامی در گرو عبور از دوران ریاست جمهوری ترامپ خواهد بود.
یورونیوز: قرار است دونالد ترامپ تا روز ۱۲ مه (۲۲ اردیبهشت) در مورد تمدید تعلیق تحریمهای هستهای ایران تصمیمگیری کند. آیا انتصاب جان بولتون پیش از اعلام این موضع معنی خاصی دارد؟
تصمیم ترامپ را در خصوص برجام که یک ماهی به آن مانده نمیتوانیم دقیق پیشبینی بنماییم. اما این دو انتصاب خود به عنوان یک سیگنال باید تلقی نمود. عدم کنار گذاردن برجام تا به حال مدیون رکس تیلرسون بود که در خصوص برجام در و اقع بیشتر با اروپاییها همگام بود تا با ترامپ. آقای ترامپ در ژانویه گذشته گفته بود که این آخرین بار خواهد بود که عدم بازگشت تحریمها را امضا میکند. این را کنار این دو انتصاب بگذاریم خواهیم دانست که قضیه برجام این بار بسیار جدی است. ترامپ گفته بود که یا باید برجام بر وفق نظر ایشان بازنگری و تغییر یابد یا آن را کنار خواهد گذاشت.
یورونیوز: جان بولتون در نخستین صحبت خود بعد از اعلام این خبر گفت که هر چیزی در گذشته گفته مربوط به گذشته است. آیا این به معنی آن است که او در مواضع تند خود تجدید نظر خواهد کرد؟
هر مقامی که مسئولیتی رسمی میپذیرد میبایست نخست خود را سر سمت جدید باز یابد. آقای بولتون قطعا در مواضع خود نسبت به ایران تجدید نظر نکرده است. اگر این چنین بود، در همان سمت قبلی باقی میماند. من عزم دستگاه ترامپ در برخورد با ایران را جدی میدانم. البته بولتون شفاف ناگفته چگونه میخواهد به سقوط رژیم ایران برسد. بارها از لزوم برخورد نظامی در صورت الزام سخن گفته، چندین بار هم گفته این کار را بدون درگیر کردن نیروهای مسلح آمریکا میتوان انجام داد. یکی از این راهها حمایت از گروههای مخالف است که به نظر میرسد بیشتر منظور او گروههایی از قبیل مجاهدین خلق باشند. آقای بولتون در شهریور گذشته هم طرحی چهار مادهای برای خروج از برجام ارائه نموده بود. به هرحال روزهای سختی در انتظار آقای خامنهای و آقای روحانی میباشد.