ولادیمیر کاشول، معاون نیروهای ویژه اداره اطلاعات اصلی روسیه که با سرگئی اسکریپال آشنایی شخصی دارد، مساله مسمویت او با عامل اعصاب و اتهامات وارده از سوی بریتانیا به روسیه برای ترور وی را به چالش میکشد.
در هفته گذشته مسمومیت سرگئی اسکریپال، جاسوس سابق روسیه در بریتانیا به همراه دخترش خبرساز شد. ترزا می، نخست وزیر بریتانیا و بوریس جانسون، وزیر امور خارجه این کشور، دولت روسیه را به ترور سرگئی اسکریپال متهم کردهاند. در واکنش، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با رد اتهامهای بریتانیا، آن را یک تلاش تبلیغاتی هیستریک از سوی همکاران غربی خوانده است.
در همین رابطه، یورونیوز به سراغ ولادیمیر کاشول، معاون نیروهای ویژه اداره اطلاعات اصلی روسیه (GRU) که با سرگئی اسکریپال آشنایی شخصی دارد، رفت تا از وی بپرسد که چه کسانی از این ماجرا سود میبرند.
آقای کاشول در مورد اتهام وارده به دولت روسیه گفت: «رئیس جمهور ما سال گذشته اعلام کرد که مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع نظامی را به طور کامل از بین برده است و دلیلی برای باور نکردن صحبتهای او وجود ندارد. عامل اعصاب نویچوک در دهه ۹۰ میلادی توسط ارتش شوروی سابق تولید شده است و با توجه به آنچه در سالزبری رخ داده، بباید بگویم که سیاست و عملکرد امروز ما نسبت به آنچه پیشتر در شوری سابق رخ میداد متفاوت است.»
وی در ادامه افزود: «ما به تعهدات خود برای از بین بردن سلاحهای شیمایی عمل کردهایم و اینکه پس از نابودی ذخایر شیمیایی از این ماده استفاده شده جالب توجه است. اما این مواد در اختیار سایر کشورهای عضو شوروی سابق نیز بوده است. سوال اینجاست که چرا انگشت اتهام به سوی دیگر کشورها از جمله اوکراین گرفته نشده است؟ اوکراین به دنبال آسیب زدن به روسیه است و از هرگونه تلاشی برای جلب توجه سازمانهای اطلاعات بریتانیا نسبت به این مساله دریغ ندارد.»
بیشتر بخوانید:
ترزا می: به احتمال قوی دولت روسیه مسئول مسمومیت جاسوس روس است
حمله با گاز اعصاب به جاسوس روس در بریتانیا؛ پلیس از مشتریان بار خواست لباسهایشان را بشویند
در ادامه وی به این مساله پرداخت که با توجه به آشنایی نزدیکش با سرگئی اسکریپال، وی معتقد است که او دیگر خطری برای روسیه محسوب نمیشود و هیچ توضیح منطقی برای قبول این اتهام که روسیه در ترور وی دست داشته است، وجود ندارد.
ولادیمیر کاشول در این باره گفت: «اگر سرگئی اسکریپال خطری برای روسیه محسوب میشد، در زمان مبادله جاسوسها که در سال ۲۰۱۰ میلادی رخ داد، وی با جاسوسان آمریکایی مبادله نمیشد. شاید این واقعه که پیش از انتخابات ریاست جمهوری روسیه و جام جهانی ۲۰۱۸ به وقوع پیوسته اهدافی سیاسی را در پی دارد و افرادی از آن نفع میبرند.»
آقای کاشول با توجه به آشنایی نزدیک خود با آقای اسکریپال در مورد سلامت وی چنین گفت: «او از ۱۳ سال پیش به بیماری دیابت مبتلا شده و به همین دلیل قدرت بدنیاش کاهش یافته است. وی مانند یک انسان معمولی بیشتر وقت خود را در خانه میگذراند و به فعالیتهای معمولی مانند سایر مردم میپرداخت.»
از سوی دیگر وی این سوال را مطرح کرد که چرا جاسوسان سابق روس از جمله سرگئی اسکریپال و آلکساندر لیتوینینکو (مامور سابق سرویس امنیت فدرال روسیه که در سال ۲۰۰۶ با ماده رادیواکتیو پلوتونیوم مسموم شد و درگذشت) در بریتانیا و نه در هیچ کشور دیگری دچار مسمومیت میشوند؟ ولادیمیر کاشول معتقد است که بریتانیا نیز باید به این مساله پاسخ دهد.