اعتراض دختران در واگنهای مترو تهران

تعدادی از دختران و فعالان اجتماعی حوزه حقوق زنان روز روز پنج شنبه هشتم مارس، به مناسبت روز جهانی زنان به پخش بروشورهای اطلاع رسانی، خواندن بیانیه و سرود در واگنهای «مخصوص بانوان» مترو تهران پرداختند.
در این بروشورها، درباره خشنونت علیه زنان، آزار خیابانی و «ابژه انگاری زنان» و اختیار در انتخاب نوع پوشش اطلاع رسانی شده بود.
بر اساس ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی این فعالان زن، به توضیح درباره تاریخ هشت مارس پرداخته و با گفتگو با مسافران زن مترو، آنان را به آگاهی درباره حقوق خود و «مقاومت در برابر تبعیض» دعوت کردند.
یکی از ویدئوهایی که با استقبال زیاد کاربران شبکههای اجتماعی روبرو شد، سه دختر را در یکی از واگنهای مخصوص خانمها در مترو حقانی نشان میدهد که در حالیکه روسری خود را برداشتهاند، «سرود برابری» میخوانند و سپس درباره روز زن با مسافران مترو صحبت میکنند.
بازداشت و ضرب و شتم تجمعکنندگان روز جهانی زن؛ تعدادی از بازداشتشدگان آزاد شدند
روز گذشته بیش از ۸۰ نفر از زنان و مردانی که به مناسبت روز جهانی زن و با فراخوان عمومی «در خانه نمیمانیم» در مقابل وزارت کار در تهران تجمع کرده بودند نیز پس از ضرب و شتم توسط نیروهای انتظامی و امنیتی بازداشت شدند.
جمعی از فعالان حقوق زنان در بیانیه فراخوان برای این تجمع با انتقاد از سرکوب خواستهها و مطالبات زنان در ۴۰ سال گذشته میگویند: «امروز در هفدهم اسفند ۱۳۹۶ ما زنان دیگر نمیدانیم کدام مطالبه و کدام حق به ناحق گرفته شدهمان را فریاد بزنیم. در انباشت مطالباتی که ۴۰ سال شنیده نشد، سرکوب شد و به حاشیه رانده شده امروز کدام را فریاد بزنیم؟» این بیانیه میافزاید: «از قوانین تبعیضآمیز بگوییم یا از فرهنگ رسمی که میخواهد با ستایش مادری، زنان را به ماشین فرزندآوری و فرزندپروری تقلیل دهد؟ از بازار کاری بگوییم که زنان در آن جایی ندارند، یا از نظام سیاسی که جایی برای زنان و سیاست زنانه ندارد؟»
این فعالان با تاکید بر اثرگذار فعالیتهای خود در سالهای گذشته بر جامعه ایران اضافه کردند :«هر قدر نقد و مبارزه ما در دگرگونی جامعه ایران و تغییر باورهای آن موفق بوده، سیاست رسمی در برابر بدیهیترین خواستههایمان مقاومت کرده و کار را به جایی رسانده که امروز رسیدن ما به هر خواسته کوچک به معنی پرداخت هزینه سنگینی است که ناعادلانه بر ما تحمیل شده است.»
دو تن از این بازداشتشدگان، علی سالم و سودابه رخش، روزنامهنگار و عضو هیات تجریریه روزنامه شرق هستند. به گفته همسر آقای سالم و شاهدان عینی، وی در حین دستگیری به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.
به گفته کانال تلگرامی «فراخوان تجمع ۸ مارس»، ۵۹ زن و ۲۹ مرد در تجمع مقابل وزارت کار و امور اجتماعی بازداشت شده اند.
به گزارش این کانال تلگرامی شامگاه پنجشنبه بسیاری از خانوادههای نگران برای پیگیری افراد بازداشت شده خانواده خود در مقابل بازداشتگاه وزرا حاضر شدند.
شامگاه پنجشنبه خبر آزادی تعدادی از بازداشتشدگان در شبکههای اجتماعی منتشر شد اما تعداد زیادی از آنان همچنان در بازداشت بسر می برند.
بیشتر بخوانید: