لوئیزا اورتگا، دادستان کل سابق ونزوئلا که در پی متهم کردن دولت کشورش به تقلب انتخاباتی از کار برکنار شده و اکنون در تبعید به سر می برد در گفتگو با یورونیوز به افشای موارد متعدد نقض حقوق بشر و نادیده گ
لوئیزا اورتگا، دادستان کل سابق ونزوئلا حدود یکسال پیش در پی انتقاد شدید از نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری و محکوم کردن حکومت کشورش به نقض قانونی اساسی توسط مجلس موسسان از کار برکنار شد. او ماه اوت گذشته تصمیم به ترک کشور گرفت و اکنون در کلمبیا زندگی می کند. دادستان کل سابق ونزوئلا در گفتگو با یورونیوز تصریح می کند که در حال جمع آوری اسناد و مدارک لازم بر ضد دولت مادورو است. او همچنین پیشتر دولت را به تقلب در انتخابات مجلس موسسان متهم کرده بود.
یورونیوز: خانم اورتگا! شما در دیوان بین المللی کیفری علیه نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری و دیگر وزاری دولت او اقامه دعوی کردید؟ موارد نقض حقوق بشر که شما در لاهه به آنها اشاره و آنها را محکوم کردید کدام هستند؟
لوئیزا اورتگا: «اعدام و قتل بیش از هشت هزار نفر طی سه سال گذشته؛ من همچنین به دیوان کیفری بین المللی رفتم تا طبق اساسنامه رم (اساسنامه دیوان بین المللی کیفری و ضمائم آن) جرائمی از جمله شکنجه، ورود بدون اجازه قانونی به حریم خصوصی افراد، پیگردهای قضایی از نوع نظامی بر ضد غیر نظامیان و موارد گسترده ورود اجباری به منازل و محل کار افراد را محکوم کنم.»
#AHORA A través de esta comunicación, he puesto a disposición de los Cancilleres del Grupo de Lima las pruebas que acompañaron nuestra denuncia ante la
IntlCrimCourt</a>, para que soliciten en bloque el inicio de una investigación formal por crímenes de lesa humanidad en <a href="https://twitter.com/hashtag/Venezuela?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Venezuela</a> <a href="https://t.co/QG9O4C0Vdf">pic.twitter.com/QG9O4C0Vdf</a></p>— Luisa Ortega Díaz (
lortegadiaz) 12 février 2018
یورونیوز: شما به لاهه مواردی از نقض حقوق بشر را ارائه کردید که پس از سال ۲۰۱۵ صورت گرفته، چرا پیش از این سال چنین مواردی را محکوم نکردید؟
لوئیزا اورتگا: «من از سال ۲۰۱۵ همواره کلیه این موارد را به صراحت محکوم کرده ام. در داخل سندی که به لاهه ارائه دادم به سه ابزار مختلف (سرکوب) اشاره شده که نخستین آن طرح “روندون” Rondon است. این طرح از سوی وزارت دفاع برای کنترل امنیت شهروندان ارائه شد. در حالی که تامین امنیت شهروندان در ونزوئلا بایست به عهده نهادهای انتظامی غیر نظامی باشد، ابزار حقوقی وزارت دفاع به ارتش صلاحیت می دهد تا در مسئله تضمین امنیت شهروندان ورود کند. من همچین سال ۲۰۱۵ در OLP جایی که نخستین مامور امنیت شهروندی هویت پیدا کرد به این مکانیزم اعتراض و محل را ترک کردم.»
یورونیوز: خانم اورتگا! انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا پایان ماه مه برگزار می شود. نظر شما در باره عدم مشارکت مجمع اتحاد دمکراتیک (اپوزیسیون) در انتخابات چیست؟
لوئیزا اورتگا: «من خود طرفدار دمکراسی هستم و به فرایند انتخابات و مشارکت در آن اعتقاد دارم. اما در چنین فرایندی ما نمی توانیم رای بدهیم. نمی توانیم رای بدهیم به دلیل آنکه شفافیتی در کار نیست و هیچ تضمینی وجود ندارد. با توجه به این فرایند، افراد نمی توانند تحت شرایطی عادلانه در انتخابات شرکت کنند.»
La Fiscal de La Haya se toma en serio las denuncias de Luisa Ortega Díaz contra Nicolás Madurohttps://t.co/jRhG0arHOX
— ALnavío (@alnaviocom) 9 février 2018
یورونیوز: اتحادیه اروپا تحریم هایی را بر ضد نیکلاس مادورو و دیگر مسئولان دولتی ونزوئلا وضع کرده، نظر شما در باره این تحریم ها چیست؟
لوئیزا اورتگا: «من کاملا با این تحریم ها موافقم. این اقدام کار بسیار درستی بود که باید با اتخاذ تدابیر دیگر تکمیل شود. به نظر من توقیف اموال و دارایی های ونزوئلا یکی دیگر از همین تدابیر است که جامعه اروپایی باید آنرا در پیش گیرد؛ البته تنها دارایی هایی که از راه غیر قانونی بدست آمده اند. بسیاری از اتباع ونزوئلا هستند که اموال خود را خارج از کشور از راه های کاملا مشروع کسب کرده اند. آنهایی که نمی توانند درستی و قانونی بودن دارایی های خود را اثبات کنند، افرادی که در خدمت دولت هستند وثروتی کلان به جیب زده اند و نیزفرزندان وزرا بایست همگی از کشورهایی که در آن زندگی می کنند اخراج شوند.
در خصوص برخی دیپلمات ها که در کشورهای مختلف فعالیت می کنند نیز باید همین اقدام صورت گیرد. بسیاری از آنها حتی از فیلتر مجمع ملی، نهادی که بایست انتصاب سفرا را تایید کند، عبور نکرده اند. آنها به صورت غیر قانونی در پست خود منصوب شده اند. بنابر این فکر می کنم جامعه اروپایی و دیگر کشورها می توانند در این زمینه اقدامات مناسبی انجام دهند.»