اعلام وضعیت فوقالعاده در سریلانکا در پی خشونت گسترده بودائیان علیه مسلمانان

آشوب و درگیری در مرکز سریلانکا روز چهارشنبه ۱۶ اسفند ابعاد تازهای یافت. خشونت علیه مسلمانان در استان «کاندی» در حالی ادامه یافت که دولت سریلانکا روز سهشنبه وضعیت فوقالعاده اعلام شده در این منطقه را تا صبح پنجشنبه تمدید کرده بود. روز چهارشنبه شورشیان بودایی همچنین مغازههای مسلمانان در حومه کاندی را آتش زدند.
نیروهای پلیس روز سهشنبه ۱۵ اسفند و همزمان بار اعلام وضعیت فوقالعاده خیابانهای شهر پالهکله در شرق کاندی را به اشغال خود در آورده بودند.
در خشونتهای روز چهارشنبه در شهر منیکهینا در حومه کاندی، دست کم سه نیروی پلیس زخمی شدند. رووان گوناسکرا، سخنگوی پلیس سریلانکا با تأئید این خبر گفت نیروهای امنیتی این کشور ضمن دخالت برای کنترل اوضاع مجبور به استفاده از گاز اشکآور شدهاند. وی با یادآوری این که ناآرامیها در این کشور «سازماندهی» شده بوده است، گفت سازماندهندگان این آشوبها «مجازات» خواهند شد. در مجموع هفت نفر شهروند سیلانی در جریان ناآرامیها به دلیل نقض آتشبس دولتی دستگیر و به تحریک افراد برای ایجاد اغتشاش و تنش متهم شدند.
درگیریها در این منطقه اوایل هفته جاری در پی مرگ یک بودایی در یک نزاع دست جمعی آغاز شد. بوداییان سریلانکا مرگ این مرد را به مسلمانان نسبت دادند و طی چند روز با یورش به محلههای مسلماننشین، در بیش از ۱۵۰ مورد خانهها، مغازهها و خودروهای آنان را تخریب کردند.
مقامهای دولتی سریلانکا همچنین دسترسی به اینترنت را در منطقه کاندی به کلی قطع کرده و شبکه فیس بوک را در سراسر این کشور فیلتر کردند. پلیس سریلانکا پیش از این گفته بود شورشیان با استفاده از رسانههای اجتماعی از جمله فیس بوک خشونتها و حملات خود را سازماندهی میکنند.
سخنگوی پلیس سریلانکا تهدید کرد نیروهای امنیتی این کشور هر کسی را که بخواهد از طریق شبکههای اجتماعی علیه مسلمانان نفرتپراکنی کند، دستگیر خواهد کرد.
مقامهای دولتی سریلانکا همچنین تمامی مدارس منطقه آشوبزده را در روز چهارشنبه تعطیل اعلام کردند.
از ۳۰ سال پیش تا کنون این نخستین بار است که دولت سریلانکا در این کشور وضعیت فوقالعاده اعلام میکند. مقامهای سیلانی این تصمیم را در پی ناتوانی از کنترل خشونت به رغم حضور سنگین نیروهای رزمی خود در منطقه، اعلام کردند.
استان کاندی یک استان توریستی و چند قومیتی در شرق کلمبو، پایتخت سریلانکاست که مزارع چای و سایتهای گردشگری بودایی بسیاری دارد.
سیلانیها که اکثرا بودایی هستند، سه چهارم جمعیت ۲۱ میلیونی سریلانکا را تشکیل میدهند. ۱۰ درصد جمعیت این جزیره مسلمانند و حدود ۱۸ درصد دیگر شامل تامیلهاست که اکثر آنها هندو هستند.
در سالهای اخیر سریلانکا با مشکل رشد بنیادگرایی بودایی روبروست که از سوی روحانیون بودایی تندرو رهبری میشود. وضعیت فوقالعاده به دولت اجازه میدهد تا با خشونت بیشتری علیه شورشیها وارد عمل شده و افراد مظنون را به مدت طولانیتری در زندان نگه دارد.
واکنشهای بینالمللی به ناآرامیهای سریلانکا
بسیاری از دولتهای خارجی از جمله ایالات متحده آمریکا به اتباع خود در مورد سفر به سریلانکا در شرایط جاری هشدار دادهاند.
سازمان ملل متحد ضمن محکوم کردن خشونتها در سریلانکا از دولت این کشور خواسته است تا «با اتخاذ تدابیر مناسب، به سرعت روند زندگی در مناطق آشوبزده را به حالت عادی» برگرداند.