NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

رئیس گروه دوستی فرانسه و ایران: مبهوت جامعه مدرن ایران شده بودم

رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران
رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران Copyright Instagram: Delphine O
Copyright Instagram: Delphine O
نگارش از مهران احمدی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

دلفین اُ در گفتگوی اختصاصی با یورونیوز از تلاشش برای حفظ برجام، برنامه سفر امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه به ایران، اعتراضات اخیر به حجاب اجباری در این کشور و تجربه اقامتش در ایران سخن گفته است.

آگهی

دلفین اُ، رئیس ۳۲ ساله گروه پارلمانی دوستی فرانسه با ایران است که سال ۲۰۱۵ میلادی را در ایران گذراند. او دو سال پس از اقامتش در ایران از حوزه انتخابیه پاریس به پارلمان فرانسه راه یافت. دلفین اُ پس از آن به ریاست گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران برگزیده شد. 

او عضو حزب حاکم «به پیش» (!En Marche) است و از سیاستهای امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه حمایت می کند. دلفین اُ که کارشناس مسائل بین المللی است در سال ۱۹۸۵ از مادری فرانسوی و پدری کره ای متولد شد. سدریک اُ، برادر او خزانه دار کارزار انتخاباتی امانوئل ماکرون بود و خود او نیز در تدوین برنامه انتخاباتی رئیس جمهور کنونی فرانسه در عرصه سیاست خارجی نقش داشت. 

دلفین اُ بیش از چهار است که به کار تحقیقاتی درباره ایران مشغول است. 

یورونیوز برای آشنایی با رئیس جدید گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران و طرح پرسشهایی در مورد تجربه اقامتش در ایران، تلاشها برای حفظ برجام، رابطه ایران و فرانسه، برنامه سفر امانوئل ماکرون به ایران و اعتراضات اخیر به حجاب اجباری در ایران با او مصاحبه کرده است. 

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپوندید

«برجام یک استوانه امنیتی برای منطقه است»

رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران تاکید می کند که از زمان انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا به شکل چشمگیری برای حفظ برجام تلاش کرده اند. او در مورد تلاشهای نمایندگان پارلمان این سه کشور اروپایی که همزمان با اقدامات وزارتخانه های خارجه صورت می گیرد، می گوید: «ما با قانونگذاران آمریکایی به گفتگو می پردازیم. این شکل نادری از گفتگو و مذاکره بین اروپا و آمریکا است زیرا به طور معمول این وزارتخانه های خارجه هستند که گفتگو می کنند. تلاش این است که راه گفتگو بین کنگره آمریکا و مجالس اروپایی در مورد برجام باز باشد. تمام تلاش ما این است که به اعضای کنگره آمریکا نشان دهیم که برجام توافقی کارا است و به اهدافش رسیده است.»

دلفین اُ می افزاید: «هدف برجام ایجاد محدودیت برای برنامه هسته ای ایران و جلوگیری از تبدیل آن به یک برنامه نظامی بود. برجام اکنون واقعا یک استوانه امنیتی در منطقه محسوب می شود.»

او در مورد تهدید دونالد ترامپ به عدم تمدید تعلیق تحریم های هسته ای و خروج از برجام می گوید: «درست است که رئیس جمهور ترامپ چنین سخنانی را به زبان آورده است اما به یاد می آوریم که او در گذشته نیز دو بار چنین سخنانی مطرح کرده بود. ما همچنان در حال مذاکره با آمریکایی ها هستیم تا آنها را قانع کنیم که اولا حفظ برجام ضروری است و دوما طرح جایگزینی برای آن وجود ندارد. آمریکایی ها طرح مشخصی برای جایگزینی برجام پیشنهاد نکرده اند.»

«باید در مورد نقش سازنده ای که ایران می تواند در منطقه ایفا کند مذاکره کنیم»

دلفین اُ در پاسخ به پرسشی در مورد مخالفت ایران با مذاکره بر سر برنامه موشکی خود و بازنگری در برجام می گوید: «موضع وزارت خارجه ایران در این باره روشن و واضح بوده است با این حال محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران اخیرا مقاله ای در نیویورک تایمز منتشر کرد که در آن از تمایل خود برای مذاکره در سطح منطقه نوشته بود. این مقاله خیلی جالب است زیرا نشان می دهد که ایران مخالف مذاکره بر سر مسائل منطقه ای نیست. نگرانی فرانسه اتفاقا مخالفت ایران با مذاکره بر سر مسائل منطقه ای بود. باید در مورد نقش سازنده ای که ایران می تواند در منطقه ایفا کند، مذاکره کنیم.»** **

رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران تاکید می کند که «به نظر من درها بر روی مذاکره بسته نیست. با این حال خوب باید محور و موضوع مذاکرات مشخص شود. همانطور که این کار برای مذاکرات هسته ای صورت گرفته بود. موضوع مهم این است که بتوان بر سر همه موضوعات از جمله موشک های بالستیک ایران و همچنین مسائل عراق و یمن با تهران مذاکره کرد.»

«ماکرون رابطه شخصی خوب و مستحکمی با محمد بن سلمان دارد»

رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران در پاسخ به پرسشی درباره رابطه ویژه اقتصادی و نظامی فرانسه با عربستان و برخی دیگر از کشورهای حاشیه خلیج فارس تاکید می کند که پاریس مایل به گفتگو با همه کشورهای منطقه از جمله ایران است. او می گوید: «درست است که فرانسه رابطه یکسانی با کشورهای حاشیه خلیج فارس و ایران ندارد. کشورهای خلیج فارس دوست و حتی متحد فرانسه محسوب می شوند و ما روابطی تاریخی با آنها داریم. فرانسه رابطه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و دانشگاهی با ایران دارد ولی خوب این واضح است که ایران متحد ما در منطقه نیست. اما آنچه اهمیت دارد عدم بستن باب مذاکره است تا مانند زمان دولت های پیشین راه گفتگو بسته نشود.»

او ضمن اشاره به تنش در روابط تهران و ریاض در مورد رابطه شخصی امانوئل ماکرون با ولیعهد عربستان و رئیس جمهوری ایران می گوید: «او [امانوئل ماکرون] رابطه شخصی خوب و مستحکمی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان دارد اما در عین حال تا آنجا که من می دانم او مرتب با رئیس جمهور روحانی گفتگو می کند.»

دلفین اُ ضمن اشاره به ادامه گفتگوها بین پاریس و تهران بر لزوم پافشاری فرانسه بر مواضع خود در مورد برنامه موشکی ایران و جنگ داخلی در سوریه تاکید می کند. وی می گوید: «باید موضع فرانسه در مورد موشکهای بالستیک ایران و سوریه را سختگیرانه دنبال کنیم. نمی توانیم اتحادهای موجود و شکل گرفته در منطقه را یک روزه تغییر دهیم، با این حال باید نقش تمام قدرتهای مهم منطقه را به رسمیت بشناسیم. باید بتوانیم با همه گفتگو کنیم و حتی نقش میانجی بین قدرتهای منطقه را بازی کنیم. برخی از کشورهای منطقه دیگر تماسی با یکدیگر ندارند. این اتفاقا نقطه قوت فرانسه است که با همه طرفها گفتگو می کند و می تواند نقش برقرار کننده صلح را ایفا کند.»

«سفر ماکرون به ایران تائیدی بر آغاز فصل جدید در روابط خواهد بود»

رئیس جمهوری فرانسه پیش از این اعلام کرده بود که در اوایل سال ۲۰۱۸ میلادی به ایران سفر خواهد کرد. امانوئل ماکرون در صورت سفر به ایران اولین رئیس جمهوری فرانسه خواهد بود که پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ شمسی به ایران سفر می کند. دلفین اُ در پاسخ به پرسشی در مورد برنامه سفر احتمالی رئیس جمهوری فرانسه به ایران گفت: «رئیس جمهور ماکرون قصد دارد به ایران سفر کند. به نظرم از زمان انتخاب امانوئل ماکرون ما رابطه با ایران را بار دیگر فعال کرده ایم.» ** **

وی می افزاید: «به نظرم سفر او تائیدی بر آغاز فصل جدید در روابط خواهد بود اما ما هم اکنون نیز شاهد فصل جدید در روابط هستیم. او بر این مسئله در زمان کارزار انتخاباتی خود و پس از انتخاب به سمت ریاست جمهوری فرانسه تاکید کرده بود. لحن پاریس نسبت به تهران در مورد لزوم مذاکره با ایران به طور معناداری تغییر کرده است. ایران یکی از بازیگران منطقه است که نقش انکارناپذیری ایفا می کند. انکار نقش ایران یک خطای راهبردی است.»

برنامه کاری گروه پارلمانی دوستی ایران و فرانسه

دلفین اُ تاکید می کند یکی از اهدافش در سمت ریاست گروه پارلمانی دوستی ایران و فرانسه حمایت از توافق هسته ای ایران است. او می گوید: «هدف اصلی من در این سمت تمرکز بر سه محور سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با توجه به جامعه مدنی است. در زمینه سیاسی به دنبال دیپلماسی پارلمانی هستیم تا از اقدامات وزارت خارجه فرانسه و رئیس جمهور ماکرون حمایت کنیم.»

آگهی

به گفته دلفین اُ احتمالا در بهار سال جاری میلادی هیات پارلمانی فرانسه متشکل از پنج یا شش نماینده مجلس ملی این کشور به ایران سفر خواهند کرد. این سفر به گفته رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران به مدت یک هفته انجام خواهد شد و رایزنی بین مجالس دو کشور برای برنامه ریزی آن در جریان است.

وی ایفای نقش میانجی بین مقامات ایران و فرانسه را یکی از برنامه های خود به عنوان رئیس گروه پارلمانی دوستی بین دو کشور عنوان می کند. دلفین اُ می گوید: «من به طور خاص بر روی رفت و آمدهای دانشگاهی بین دو کشور کار می کنم تا روند پذیرش دانشجویان ایرانی در فرانسه و بالعکس تسهیل شود. مسائل مهم زیادی به جز موضوعات سیاسی در دستور کار قرار دارند.»

دلفین اُ یکی از اهداف خود در سمت ریاست گروه پارلمانی دوستی ایران و فرانسه را فراهم سازی زمینه ملاقات اعضای جامعه مدنی دو کشور می داند. او می گوید: «هدفی که شخصا به طور ویژه ای به آن علاقه دارم ملاقات با اعضای جامعه مدنی فرانسه و ایران و کمک به شناساندن بهتر ایران در فرانسه است. در همین راستا مرتب رویدادهایی را با مشارکت جامعه مدرن ایران برگزار می کنم تا فرانسوی ها ایران را بهتر بشناسند. این رخدادها را یا خودم برگزار می کنم و یا حامی رویدادهایی هستم که برگزار می شود.»

«فرصتهایی که با توافق هسته ای ایجاد شده بود در عمل به جایی نرسید» 

رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران تشویق شرکت های فرانسوی به سرمایه گذاری در ایران را یکی از اهداف خود می داند. وی می گوید تلاش دارد روند سرمایه گذاری در ایران را با توجه به «شرایط پیچیده اقتصادی» در ایران تسهیل کند. دلفین اُ دلیل «پیچیدگی» شرایط اقتصادی ایران را تصمیمات دولت آمریکا می داند. وی می گوید: «شرایط به نظرم به گونه ای است که همه ما متاسفانه با آن آشنا هستیم. فرصتهایی که با توافق هسته ای ایجاد شده بود در عمل به جایی نرسید. بخش بزرگی از این مسئله به دولت کنونی آمریکا و تضعیف برجام بر می گردد. می دانیم که امروز توتال، رنو و پژو به ایران بازگشته اند اما این امر محدود به چند شرکت بزرگ شاخص "کک کرانت" (CAC 40) باقی مانده است. اینها شرکتهایی هستند که خطر کرده اند اما امکان خطرپذیری را هم داشته اند.»

آگهی

دلفین اُ ضمن تاکید بر لزوم تلاش برای سرمایه گذاری شرکت های کوچک و متوسط فرانسوی در ایران می گوید: «باید اعتراف کرد که همکاری های اقتصادی اکنون در سطحی که دو طرف پس از امضای برجام انتظار داشتند نیست. با این حال دولت فرانسه و شخص من فعالیتهای زیادی برای تشویق شرکت های فرانسوی به سرمایه گذاری در ایران انجام می دهیم.»

رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران ضمن اشاره به رفتار «محتاطانه» شرکت های فرانسوی در زمینه سرمایه گذاری در ایران تاکید می کند که «خطر» تحریم های آمریکا وجود دارد. وی با این حال می گوید: «این امر تنها به ایران مربوط نمی شود و به طور کلی به تعمیم قانون های آمریکا به فراتر از مرزهای این کشور بر می گردد. این در مورد تحریم های آمریکا علیه روسیه و دیگر کشورها نیز صدق می کند.»

«مبهوت جامعه مدرن ایران شده بودم»

دلفین اُ در پاسخ به پرسشی در مورد تجربه اش از دوران اقامت در ایران اظهار داشت: «من واقعا مبهوت جامعه مدرن ایران شده بودم. تحت تاثیر نوآوری و روحیه حاکم بر جامعه و به ویژه زنان قرار گرفته بودم. این در حالی است که محدودیتهای زیادی وجود داشته است و دارد. محدودیتهای قضایی و اجتماعی! البته نباید فراموش کرد که این محدودیتها در همه جوامع از جمله فرانسه نیز وجود دارد.»

رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران می گوید از نظر او ایران با «کلیشه هایی» که در مورد این کشور رواج یافته است فاصله دارد. وی در مورد جوانان ایرانی گفت: «من نوآوری و شجاعت آنها را در این شرایط تحسین می کنم. نوآوری و اراده آنها تحسین برانگیز است. به نظرم جامعه ایران با کلیشه هایی که در مورد آن رواج یافته است خیلی فاصله دارد.»

آگهی

دلفین اُ با این حال انتقاداتی نیز به جامعه ایران دارد. او به طور خاص جامعه ایران را بیش از حد تحت تاثیر نظام سرمایه داری می داند و معتقد است در ایران تضاد و پیچیدگی خاصی بین سنت و مدرنیته وجود دارد. او گفت: «جامعه ایران جامعه خیلی مدرن و البته گاه خیلی تحت تاثیر نظام سرمایه داری است. به نظرم جامعه ایران کمی بیش از حد تحت تاثیر نظام سرمایه داری و [ارزش] فردگرایی است. اما خوب می دانیم که این مشکل جوامعی است که خیلی سریع مسیر پیشرفت را طی می کنند. این مشکل مختص ایران نیست.»

او می افزاید: «در ایران تضاد و پیچیدگی خاصی بین سنت و مدرنیته وجود دارد. به نظرم البته در بعضی زمینه ها جامعه ایران خیلی مدرن بود زیرا ایران جامعه ای است که خیلی سریع لیبرالیسم اقتصادی و شیوه زندگی به آن شکل را پذیرفته است. این مسئله خیلی به چشمم می آمد که ایران همزمان با وجود حضور پررنگ سنت بیش از فرانسه به نظام سرمایه داری روی آورده است. رابطه افراد با پول و ثروت و ظاهرشان برایم جالب بود. به نظرم این دقیقا نشانه کشورهایی است که خیلی سریع مسیر توسعه را طی می کنند. نظاره توسعه ایران خیلی مجذوب کننده است و در عین حال نباید از آن جلوگیری کرد بلکه باید با آن همراه شد.»

رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران در مورد دوران اقامتش در ایران و خاطره اش از آن دوران می گوید: «من عاشق ایران شدم. قبل از اقامتم چند بار به آنجا سفر کرده بودم. ایران را دوست داشتم چون دقیقا خلاف آن چیزی بود که تصور می کنیم. من در زمان اقامتم در آمریکا تصویر وحشتناکی از ایران داشتم. جامعه ایران از نظر مهمان نوازی، مهمان نوازترین جامعه ای بود که تاکنون دیده بودم. من سفر زیاد کرده ام اما مهمان نوازی و مهربانی ایرانیان فوق العاده است.»

«هوادار آزادی زنان هستم اما نگاه غربی ندارم» 

رئیس گروه پارلمانی دوستی فرانسه و ایران در پاسخ به پرسشی در مورد اعتراض اخیر گروهی از زنان ایرانی به حجاب اجباری تاکید می کند که هوادار آزادی زنان است اما نمی خواهد نگاهی «غربی» به ایران داشته باشد. 

آگهی

او می گوید: «حرکت جوانان در زمینه حجاب به نظرم مهم است اما با این حال من همواره مراقبم که نگاهی غربی به ایران نداشته باشم. من شخصا مدافع آزادی و حق انتخاب پوشش برای همه زنان هستم اما این نظر شخصی من است. به نظرم مهم است که خود زنان ایران خودشان مبارزه شان را پیش ببرند. نباید فرانسه یا غربی ها تعیین کنند که زنان ایران به چه نوع مبارزه ای نیاز دارند. از نقش آفرینی جامعه مدنی ایران در این عرصه خوشحالم و به نظرم باید آنها را تشویق کنیم و مورد حمایت قرار دهیم. اما نباید از بیرون چیزی را به آنها تحمیل کنیم.»** **

دلفین اُ تاکید می کند که در تماس با مقامات ایران گفتگو در مورد هیچ موضوعی از جمله حقوق بشر و حقوق زنان منتفی نیست. با این حال به گفته او پیگیری «آرام» مسائل در نهایت «سازنده تر» خواهد بود.  

بیشتر بخوانید:

احمد خاتمی: هر چه بخواهیم موشک تولید می کنیم

آگهی

فرانسه شرکت‌هایش را به همکاری‌های تجاری با ایران ترغیب کرد

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

ماکرون در نیویورک با روحانی دیدار می‌کند

رئیس گروه دوستی فرانسه و ایران: انکار نقش تهران در منطقه خطای راهبردی است

فرانسه شرکت‌هایش را به همکاری‌های تجاری با ایران ترغیب کرد