با بحرانهای سال ۲۰۱۷ میلادی اساسیترین ارزشهای دموکراسی از جمله انتخابات آزاد و عادلانه، احترام به حقوق اقلیتها و آزادی رسانهها در سراسر جهان هدف قرار گرفتند.
یک چهارم قرن پس از پایان جنگ سرد، وضعیت دموکراسی در جهان همچنان اسفبار است.
بنا بر گزارش موسسۀ تحقیقاتی غیردولتی «خانه آزادی» (Freedom House) مستقر در ایالات متحده آمریکا، دموکراسی در سال ۲۰۱۷ میلادی با جدیترین بحرانهای چندین دهۀ اخیر روبرو بوده است؛ بحرانهایی که اساسیترین ارزشهای آن یعنی تضمین برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه، احترام به حقوق اقلیتها، آزادی رسانهها و حاکمیت قانون در سراسر جهان را هدف قرار داده بودند.
در این سال، آزادیهای سیاسی و مدنی در ۷۱ کشور بطور جدی تهدید شد و برای دوازدهمین سال متوالی (از سال ۲۰۰۶ میلادی به اینسو) سطح این آزادیها بطور قابل توجهی کاهش یافت و به پایینترین میزان در یک دهۀ گذشته رسید.
در سال ۲۰۱۷ میلادی ایالات متحده آمریکا نقش سنتی خود را به عنوان قهرمان و نمونهای مثال زدنی از دموکراسی از دست داد و ارتش میانمار که بهتازگی انجام اقدامات دموکراتیک را آغاز کرده بود، با سرکوب شدید مسلمانان روهینگیا دست به «پاکسازی قومی» زد.
در مجموع در این دورۀ ۱۲ ساله، میزان دموکراسی در ۱۱۳ کشور جهان کاهش و تنها در ۶۲ کشور افزایش یافت و کشورهایی مانند ترکیه و مجارستان که در یک دهۀ گذشته داستانهای خیره کنندهای از موفقیتهایشان در ترویج دموکراسی به گوش میرسید، در کنترل دولتهای استبدادی درآمد.
بیشتر بخوانید:
- دسترسی آزاد به اینترنت در جهان؛ نگاهی به وضعیت ایران
- سازمان ملل: جلوگیری از دسترسی به اینترنت نقض حقوق بشر است
بر اساس یافتههای «خانۀ آزادی» در سال ۲۰۱۷ میلادی کشورهای اسکاندیناوی (سوئد، فنلاند و نروژ) از بالاترین سطح دموکراسی در جهان را داشته و بر اساس رتبه بندی «خانه آزادی» توانستند تمام ۱۰۰ امتیاز طراحی شده را به دست آورند. در میان کشورهای غرب آسیا و خاورمیانه نیز رتبه عراق ۳۱، افغانستان ۲۶، ایران ۱۷ و عربستان سعودی ۷ بود.
در ادامه میتوان رتبۀ دموکراسی در کشورهای مختلف جهان در سال ۲۰۱۷ میلادی را مقایسه کرد.