NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

فرمان حمله هسته ای؛ سرنوشت دنیا در دست چه کسانی است؟

فرمان حمله هسته ای؛ سرنوشت دنیا در دست چه کسانی است؟
Copyright 
نگارش از Euronews
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

‎در هر کدام از کشورهای هسته ای، یک مقام سیاسی یا نظامی می توانند فرمان حمله هسته ای را صادر کند.

آگهی

کدام یک از رهبران جهان قدرت دستور حمله هسته ای را دارد و می تواند جنگ هسته ای به راه بیندازد؟ در کشورهای مختلف جهان، یک مقام سیاسی می تواند فرمان هسته ای را اعلام کند. مثلا در ایالات متحده آمریکا رییس جمهوری می تواند فرمان حمله هسته ای بدهد. در بریتانیا شخص نخست وزیر این قدرت را دارد. در برخی از کشورها هم مثل چین حق صدور فرمان هسته ای با کمیسیون نظامی است. در کشورهای دیگر جهان چه کسی این قدرت را دارد؟

آمریکا؛ رییس جمهور برای فرمان هسته ای نیاز به مشورت با کنگره ندارد

دونالد ترامپ، رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا می تواند بدون مشورت با کنگره دستور پرتاب موشک هسته ای را صادر کند.

اعضای کنگره ایالات متحده آمریکا در جریان نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنای ایالات متحده آمریکا در باره این موضوع بحث کردند، زیرا اخیرا رییس جمهوری در حساب توییترش درباره زرادخانه هسته ای کره شمالی «پرگویی» می کند.

بیشتر بخوانید: ترامپ: اگر کره شمالی بی احتیاطی کند ارتش آمریکا آماده است

در این نشست برخی از سناتورها گفتند که «ارتش از دستورات، حتی از دستورات نظامی کورکورانه پیروی نمی کند.»

گروهی دیگر از سناتورها هم اعلام کردند که «هیچ کس نباید این قدرت را داشته باشد که بطور یک جانبه دستور استفاده از مخرب ترین سلاح هایی را بدهد که تا کنون به دست بشر ساخته شده است.»

Mattis and Tillerson can’t stop a nuclear war if Trump wants one, says former Defense Sec. Bill Perry: https://t.co/JTlHy6zpLS

— POLITICO Magazine (@POLITICOMag) November 16, 2017

«چگت»، کیف هسته ای روسیه

در روسیه، ولادیمیر پوتین قدرت تصیم گیری برای استفاده از زرادخانه هسته ای کشور را دارد.

درمورد برنامه روسیه برای سلاحهای هسته ای اطلاعات کمی در دسترس است اما به گفته منابع آزاد، پوتین یک کیف هسته ای حمل می کند که در زبان روسی به آن «چگت» (Cheget) می گویند و یازده کیلوگرم وزن دارد. وزیر دفاع و فرمانده کل قوای روسیه هم هر کدام ـ«چگت» دارند.

چگت «چمدان هسته ای» است که نام قله «چگت» در «کاباردینو بالکاریای روسیه به آن داده شده و بخشی از سیستم اتوماتیک (خودکار) فرماندهی و کنترل نیروهای هسته ای استراتژیک روسیه (SNF) موسوم به کازبک (به نام قله کازبک) است.

در صورت بروز حمله هسته ای در کشور، هر سه «چگت» بطور همزمان به صاحبان شان خبر می دهند.

Putin's armored Mercedes S-600 Pullman Guard and 'Cheget' nuclear briefcase h in Tehran https://t.co/Xyt3yyZLb7pic.twitter.com/4519dTrqQG

— Liveuamap MiddleEast (@lummideast) November 23, 2015

این کیفها به یک سیستم ارتباطی متصل هستند که «کاوکز» (Kavkaz) نام دارد. مقامات ارشد دولتی می توانند از طریق این سیستم ارتباطی در صورت نیاز تصمیم بگیرند از سلاح هسته ای استفاده کنند.

در روسیه همچنین یک سیستم پشتیبانی به نام «پریمتر» (Perimetr) وجود دارد و در غرب اروپا و ایالات متحده به «دست مرده» معروف است. این سیستم وقتی به کار می افتد که حاملان چگت و پست های فرماندهی از کار بیافتند و باعث می شود تمام توان هسته ای روسیه در پاسخ به حمله انجام شده فعال شود.

بریتانیا؛ «نامه آخرین چاره» را نخست وزیر می نویسد

سیستم بازدارنده هسته ای بریتانیا به «ترایدنت» (Trident) معروف است و مسئولیت نهایی شلیک موشکها را بر عهده نخست وزیر یا معاونی می گذارد که خود نخست وزیر برای مدتی که از کشور بیرون رفته، تعیین کرده است.

هر نخست وزیر جدید که روی کار می آید، «نامه آخرین چاره» را در چهار نسخه می نویسد. این نامه ها در زیردریایی های هسته ای «ونگارد» نگهداری می شوند که موشک های بالیستیک هسته ای و بخشی از زرادخانه هسته ای بریتانیا هستند.

اگر ارتباط کشتی با بریتانیا قطع شود یا فرمانده کشتی اطمینان پیدا کند که کشور تحت حمله از پا افتاده است باید هر دستوری که در نامه داده شود اجرا کند که شامل این موارد است: «با سلاح هسته ای حمله کنید»، «حمله نکنید»، «زیردریایی را تحت فرمان یکی از نیروهای متفق قرار دهید».

آگهی

متن نامه سری است و با انتخاب نخست وزیر جدید، نامه بدون اینکه باز و خوانده شود نابود می شود.

North Korea to strike UK? Horror warning Kim’s new nuclear missiles could reach Britain #ww3#KimJongUn#nuclearwarhttps://t.co/kGv0LqOo0spic.twitter.com/HoUdhZYMfj

— Daily Star (@Daily_Star) November 2, 2017

فرانسه، رییس جمهور تنها مقامی که می تواند دکمه قرمز هسته ای را فشار بدهد

حق صدور فرمان حمله هسته ای تنها به رئیس جمهور فرانسه داده شده است. طبق ماده ۱۶ قانون اساسی، فقط رئیس جمهور در صورتی که تشخیص دهد «استقلال ملت یا تمامیت ارضی کشور در معرض تهدید جدی و آنی است» حق دارد فرمان دهد سلاح هسته ای به کار گرفته شود.

اگر دولت حس کند که رئیس جمهور «کفایت سیاسی ندارد» می تواند از شورای قانون اساسی درخواست کند که مانع از اقدام رئیس جمهور شود. این درخواست خود به خود آغازگر انتخابات ریاست جمهوری جدید خواهد شد.

چین؛ کمیسیون نظامی مرکزی می تواند جنگ هسته ای را آغاز کند

اطلاعات زیادی درباره پروتکل (رسم کار) چین برای به کار گیری سلاح های هسته ای در دسترس عموم نیست.

آگهی

اما از متنی نظامی مربوط به سال ۲۰۰۴ میلادی که «اتحادیه دانشمندان متعهد» (کمیته دانشمندان نگران) از چینی ترجمه کرده اند چنین بر می آید که حق صدور فرمان هسته ای با کمیسیون نظامی مرکزی یا فقط رئیس این کمیسیون است.

این کمیسیون ۱۱ عضو دارد که ژنرالهای ارشد یا اعضای ارشد حزبی هستند رئیس کمیسیون، رئیس جمهوری چین است. این احتمال وجود دارد که به دنبال اصلاحات اخیر این فرایند تغییر کرده باشد.

هند؛ تصمیم نهایی صدور فرمان هسته ای با نخست وزیر است

در حال حاضر نارندرا مودی حق دارد دکمه هسته ای را فشار دهد. او نخست وزیر و رئیس شورای سیاسی گروه فرماندهی هسته ای است که تنها بخش دولتی است که حق دارد فرمان حمله هسته ای را صادر کند. تصمیم نهایی با نخست وزیر است.

پاکستان؛ رئيس ستاد ملی فرماندهی هسته ای می تواند فرمان حمله هسته ای را صادر کند

شاهد خاقان عباسی، نخست وزیر کشور و رئيس «ستاد ملی فرماندهی هسته ای» است و در نتیجه اختیار دارد حمله هسته ای را آغاز کند.

آگهی

ساختار کنترل سه رده دارد و شامل ستاد ملی فرماندهی هسته ای، سپاه برنامه های استراتژیک و فرماندهی نیروهای استراتژیک.

در دستورالعمل کارکردی «ستاد ملی فرماندهی هسته ای» مقرر شده که تصمیم شروع حمله هسته ای باید با اجماع ستاد ملی فرماندهی هسته ای اتخاذ شود و رأی نهایی با رئیس ستاد است. سازمان های دیگر مسئول خبررسانی و اجرای تصمیم هستند.

اسرائیل؛ سیاستهای ابهام هسته ای

اسرائیل هرگز رسما داشتن سلاح های هسته ای را تأیید یا رد نکرده است. اما اطلاعات کمی درباره سیاست های هسته ای این کشور در دست است اما چندین کارشناس می گویند که زرادخانه این کشور تحت فرمان یک فرد نیست و تحت کنترل سیستم مدنی سفت و سختی است.

The story behind Israel's nuclear ambiguity https://t.co/5XKh3eGtnl

— Haaretz.com (@haaretzcom) August 30, 2017

کره شمالی؛ کیم جونگ اون تنها مقامی است که می تواند آتش بیار جنگ هسته ای باشد

شاید تعجب نداشته باشد که چیز زیادی در باره فرایند پرتاب موشک هسته ای کره شمالی نمی دانیم اما می شود فرض کرد که دکمه بزرگ قرمز در اختیار کیم جونگ اون باشد.

آگهی
هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

آیندگان و چالشی به نام آدرس گورستان های هسته‌ای

ظریف: استراتژی هسته‌ای جدید آمریکا بشریت را به نابودی نزدیک‌تر می‌کند

ارمغان سوئد و فنلاند، جدیدترین اعضای ناتو برای «استراتژی قطب شمال» پنتاگون چیست؟