برخی از ایرانیانی که روز ۷ آبان برای برگزاری مراسم بزرگداشت کوروش به آرامگاه او در پاسارگاد رفتهاند، اخبار و تصاویری را در رسانههای اجتماعی، از ترافیک سنگین و وجود فضای امنیتی در نزدیکی مقبره کوروش منتشر کردهاند.
به گفته بازدید کنندگان از مقبره کوروش، در روزهای منتهی به ۷ آبان نیز در اطراف مقبره کوروش حصارهایی نصب شده است تا از تجمع مردم در اطراف آن جلوگیری شود. همچنین برخی از مردم در روزهای اخیر پیامکهای بینام و نشانی را دریافت کردهاند که در آنها اعلام شده است که تجمع در پاسارگاد غیرقانونی است و متخلفان تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
همشهری آنلاین نیز در اول آبانماه امسال از اعمال محدودیتهای جدید برای ورود گردشگران به پاسارگاد خبر داد. به گفته شاهدان عینی، برای ساکنان این منطقه کارت تردد صادر شده است تا از ورود خودروها و افراد غيربومی به اين محوطۀ باستانی جلوگیری شود.
همچنین در هفتۀ گذشته اطلاعیهای نسبت داده شده به استانداری و اداره میراث فرهنگی استان فارس منتشر شد که در آن اعلام شده بود آرامگاه کوروش در این روز تعطیل خواهد بود، اگرچه فاطمه رضایی، مدیر روابط عمومی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس انتشار این اطلاعیه را تکذیب کرد و اعلام داشت: «هنوز دربارۀ فعالیت پاسارگاد و آرامگاه کورش در تاریخ پنجم تا هشتم آبانماه از سوی سازمان و یا نهاد رسمی اعلام موضع نشده است.»
وبسایت «صراط» نیز در روز یکشنبه اعلام کرد که وزارت اطلاعات ایران تیمی «ضد انقلاب» را که در فضای مجازی «به بهانه روز بزرگداشت کوروش در هفتم آبان خواهان اقداماتی متناسب با اهداف از پیش طراحی شده مانند ایجاد تجمع غیرقانونی و آسیب به اموال عمومی بود، شناسایی و منهدم کرد».
بیشتر بخوانید: مسدود شدن جاده پاسارگاد و نگرانی از برگزاری روز کوروش در ایران
با این وجود خبرگزاری ایسنا در واسط روز یکشنبه به نقل از معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس اعلام کرد که «آنچه در شبکه های مجازی منتشر شده آرشیوی بوده» و اینکه «طی ۲۴ ساعت گذشته هیچ مورد امنیتی در محدوده آرامگاه کوروش و پاسارگاد رخ نداده است.»
معاون امنیتی استانداری فارس: هیچ مورد امنیتی در محدوده پاسارگاد حادث نشده استhttps://t.co/Wq5JUI0319
— خبرگزاری ایسنا (@isna_farsi) 29 octobre 2017
سال گذشته گردهمایی ایرانیان در اطراف مقبره کوروش منجر به دستگیری شماری از ایرانیان شد. بنا بر اعلام علی صالحی، دادستان شیراز از آنجا که تجمع سال گذشته با هنجارشکنی همراه بوده است، عوامل این هنجارشکنی دستگیر و برای آنها پروندههای قضایی تشکیل شده است.
#Iran – People gather in #Pasargard – Iran is our home country, #Cyrus is our father#پاسارگاد#CyrusDaypic.twitter.com/q5mmyUZI1h
— Arash Caviani (@arashcaviani) October 29, 2017
مقاومت در قبال برگزاری مراسم مردمی بزرگداشت کوروش تنها به مقامات امنیتی خلاصه نمیشود؛ برخی از روحانیون محافظهکار ایران نیز در مقابل برگزاری این مراسم، واکنش نشان داده اند.
پیش از این در سال ۱۳۹۵ آیت الله نوری همدانی از مراجع تقلید شیعه در قم اعلام کرده بود: «تعجب میکنم چطور میتوانند در مزار کوروش جمع شوند، همان شعارهایی که برای رهبر معظم انقلاب میدهیم، برای کوروش بدهند و باز ما زنده، نشسته و تماشاگر هستیم. کدام قدرت در این بخش کوتاهی کرده که این افراد اینگونه جمع شوند، با توجه به اینکه مملکت اسلامی و انقلابی قرار داریم، باید بیدار و هوشیار باشیم.»
امسال آیت الله ایمانی، امام جمعه شیراز نیز بزرگداشت این روز را اقدامی «اسرائیلی» خواند و گفت: «هفتم آبان که چند سالی است استان فارس به آن گرفتار شده منشأ توراتی و اسرائیلی دارد و جز این چیز دیگری نمیتوان برای آن متصور بود.»
چرا ۷ آبان روز کوروش نام گرفته است؟
بر اساس رویدادنامه نبونعید، یکی از رویدادنامههای بابل که به بیان تحولات مهم دوران فرمانروایی نبونعید، آخرین شاه بابل و پس از ان پادشاهی هخامنشی می پردازد، روز ۲۰ اکتبر مصادف با ۷ آبان، سالروز ورود کوروش به بابل است. اگرچه این روز در هیچ تقویمی به ثبت نرسیده است اما بسیاری در ایران خواهان ثبت ان در تقدیم ملی این کشور هستند
کوروش دوم مشهور به «کوروش کبیر» نوادهٔ کوروش، شاه بزرگ انشان طی سالهای ۵۵۹ تا ۵۲۹ پیش از میلاد مسیح به مدت سی سال بر نواحی گستردهای از آسیا حکومت کرد و بنیانگذار و نخشستین پادشاه شاهنشاهی هخامنشی بود.
پادشاهی کوروش پس از حمله او به مادها و فتح هگمتانه، پایتخت مادها و سپس شکست شاه لیدیه و تصرف شهر سارد و در نهایت فتح بابل آغاز شد.
کوروش در سال ۵۳۹ پیش از میلاد توانست بدون جنگ، بابل که پایتخت بین النهرین باستان محسوب می شد را فتح کند و ۷ ابان وارد این دولت شهر شود و خود را پادشاه بابل بنامد. تصرف بابل نقطه عطفی برای ایجاد یک امپراطوری بزرگ توسط کوروش در اسیای میانه و غرب آسیا بود.
A post shared by National Geographic (@natgeo) on Oct 28, 2017 at 2:50pm PDT
درخواست از حسن روحانی برای میانجیگری
بهرام پارسایی، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی از حسن روحانی بهعنوان رئیس شورایعالی انقلاب فرهنگی درخواست کرده است تا با هدف انسجام ملی و توسعه صنعت گردشگری، برای ثبت روز کوروش در تقویم ملی کشور وارد عمل شود. آقای پارسایی در این نامه نوشته است: «نامگذاری روز کوروش که دارای تمام ویژگیهای قانونی یک مناسبت خاص در تقویم است، لازم و شایسته بود در سالهای گذشته انجام میگرفت و از تبدیل مسالهای فرهنگی اجتماعی به امنیتی جلوگیری میشد. از جنابعالی بهعنوان ریاست محترم جمهور و شورایعالی انقلاب فرهنگی خواهشمند است با بهرهگیری از مشاوره استادان نامدار تاریخ و مورخان داخلی و خارجی نسبت به تعیین روزی با مبدا تاریخی به نام کوروش برای درج در تقویم ملی و جهانی اقدام فرمایید.»
ميرجلالالدين كزازي و علياصغر دادبه استادان ادب پارسي، دكتر ناصر تكميل همايون استاد تاريخ و جامعه شناسي و دكتر حكمتالله ملاصالحي استاد باستانشناسي دانشگاه تهران میز در نامهای جداگانه به رئیس جمهور ایران خواستار فراهم آوردن تمهیداتی شده اند تا مراسم بزرگداشتی به مناسبت روز کوروش برگزار شود.
در این نامه امده است: «نزدیک به یک دهه است که هفتم آبانماه از سوی دوستداران ایران در سراسر جهان به یاد روز صدور منشور حقوق بشر کوروش بزرگ پس از آزادسازی بابل، که نقطه عطفی در تاریخ جهان به شمار میرود، بهگونهای خودجوش «روز کوروش» نامیده شده و در آن گروهی از ایرانیان که سال به سال بر شمارشان افزوده میشود بر آرامگاه آن شخصیت ارجمند گرد آمده و جلوههایی زیبا از وحدت و همبستگی ایرانیان و اقوام ایرانی را به نمایش میگذارند.»
آنها تاکید کرده اند: «در کنار یادکردِ مفصل و آشکار کوروش بزرگ در کتاب دینی عهد عتیق به نیکی، در آثار بسیاری از بزرگان و مفاخر اسلامی روح متعالی و عدالتخواه کوروش ستایش شده و بسیاری از صاحبنظران حوزه و دانشگاه در تفاسیر آیات ۸۲ تا ۹۵ سوره کهف قرآن مجید، که بر انطباق روایات مربوط به کوروش کبیر و ذوالقرنین تاکید میکند، به جایگاه کوروش یا ذوالقرنین از منظر قرآن اشاره کردهاند و از این رو، توجه به این نماد ملی با فرهنگ اسلامی ملت ایران ستیزی ندارد.»
آنها با تکرار درخواست خود از آقای روحانی نوشتهاند: «امید که با پیگیری شما، سازمانها و نهادهای متولی، اهمیت حفظ و یاری رساندن به این مناسبت ملی را درک کرده و در کنار مردم چنین مناسبتی را از چنان پیرایههایی پاک گردانند تا به این وسیله تلاشهای بدخواهان ایران و گروههای جداییافکن را که با حمله به شخصیت کوروش و روز کوروش همبستگی ملی و تاریخی و فرهنگی ما را نشانه گرفتهاند، ناکام سازند و با بهرهبرداری خردمندانه از محبوبیت جهانی این شخصیت مهم، گامی نو در نشان دادن تصویری از پیشینه کهن صلحدوستی و حقوق بشر ایرانیان بردارند و از آن در راه ساختن پدیدههایی فرخنده همچون گسترش صنعت گردشگری بهره ببرند.»
نشانههای دوست داشتن کوروش:
ـ بستن مسیر منتهی به مقبره
- برگزاری مانور نظامی در روز بزرگداشت غیررسمی
- بازداشت کسانی که سمت مقبره میروند https://t.co/Hxoo9NOjv8— Arash Bahmani (@ArashBahmani) October 29, 2017