ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل چه خواهد گفت؟

هفتاد و دومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد که از روز سه شنبه ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) در نیویورک آغاز شده است، از روز دوشنبه ۱۸ سپتامبر شاهد سخنرانی رهبران کشورهای عضو خواهد بود.
در این نشست بسیاری از نمایندگان ۱۹۳ کشور عضو شرکت میکنند و از روز دوشنبه ۱۸ سپتامبر شاهد سخنرانی رهبران کشورها خواهیم بود.
به گزارش آسوشیتد پرس، یکی از بحثهای پیش بینی شده در این اجلاس که آمریکا مطرح کننده آن است، اصلاح ساختاری سازمان ملل است و آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نیز در سخنرانی آغازین نشست از مبارزه علیه تروریسم، خطر گسترش سلاحهای هستهای و تغییرات اقلیمی به عنوان چالش های جدی که باید در مورد آنها چاره اندیشی شود یاد کرده است.
اما از آنجا که دونالد ترامپ برای اولین بار در نشست مجمع عمومی شرکت می کند، با توجه به مواضع اغلب جنجالی او، گمانه زنی در مورد مسائل مطرح در سخنرانی وی که قرار است روز سهشنبه انجام شود از هم اکنون آغاز شده است.
خطر ماجراجوییهای کره شمالی و راه مقابله با آن، سرنوشت سوریه، توافق هستهای برجام با ایران و آنچه اقدامات بیثبات کننده این کشور در منطقه نامیده میشود، انتقاد شدید از ضعف و بیکفایتی سازمان ملل و تهدید کاهش شدید بودجه آمریکا برای این سازمان و باز هم دلایل کنارهگیری آمریکا از پیمان اقلیمی پاریس، از جمله مهمترین مسائلی است که میتواند محور اصلی سخنرانی دونالد ترامپ را تشکیل دهد.
نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل در مورد ساختار سخنرانی دونالد ترامپ گفته است که اولین سخنرانی او در سازمان ملل حاوی پیامهای گرم و دوستانه برای متحدان و هشدار برای مخالفان آمریکا خواهد بود و او با مواضعی قوی سخنرانی خود را پایان خواهد داد.
علاوه بر نیکی هیلی، در نشست سازمان ملل هربرت مک مستر مشاور امنیت ملی، مایک پنس معاون رئیس جمهور، رکس تیلرسون وزیر خارجه و برخی از دیگر مشاوران بلندپایه رئیس جمهوری دونالد ترامپ را همراهی خواهند کرد.
جان آلترمن از مرکز استراتژی و مطالعات بینالمللی بر این باور است که سخنرانی در مجمع عمومی، حضور در میدان رقصی بسیار پیچیده است که به نظر نمیرسد در توان امثال دونالد ترامپ و رکس تیلرسون باشد.
در مجمع عمومی بر خلاف روال اولین دهههای پس از جنگ و تاسیس سازمان ملل، دیگر مجال سخنرانی های چهار ساعت و نیمه فیدل کاسترو و یا ایجاد فضاهای هیجانی یاسر عرفات و نیکیتا خروشچف نیست و در هر سخنرانی ۱۵ دقیقهای، سخنران باید خود را بر هدفی مشخص و نقاط کلیدی آن متمرکز کند.
دیدارهای حاشیه نشست مجمع عمومی نیز مهم و گاه خبرساز است. طبق برنامه قرار است دونالد ترامپ روز دوشنبه امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و متحد نزدیک خود بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را ملاقات کند و برای شام دیداری با رهبران آمریکای لاتین داشته باشد.
روز سهشنبه علاوه بر سخنرانی در اجلاس، آقای ترامپ با امیر قطر دیدار خواهد داشت که اخیرا درگیر اتهام حمایت مالی از گروه های تروریستی از سوی برخی کشورهای متحد منطقه از جمله عربستان سعودی شده است.
روز چهارشنبه رئیس جمهوری آمریکا یک ناهار کاری با رهبران آفریقا خواهد داشت و با رهبران اردن، مصر و تشکیلات خودگردان فلسطینی ملاقات خواهد کرد و به تمرکز ویژهای بر روند صلح در خاورمیانه خواهد پرداخت. او همچنین دیداری با ترزا می نخست وزیر بریتانیا و احتمالا برخی از دیگر رهبران اروپا خواهد داشت.
قرار است آقای ترامپ که در روزهای برگزاری نشست سازمان ملل در منطقه منهتن و در خانه خود در برج ترامپ اقامت دارد، روز پنجشنبه ۲۱ سپتامبر نیز در حاشیه نشست دیدارهایی با رهبران ترکیه، افغانستان و اوکراین داشته باشد و با رهبران کره جنوبی و ژاپن نیز در مورد تهدید کره شمالی به بحث بپردازد. انتظار نمی رود روسای جمهور چین و روسیه در این بحث شرکت داشته باشند.
مک مستر مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ میگوید وضعیت بیثبات ونزوئلا و سوریه و ادامه نبرد علیه داعش و القاعده و نیز پیشرفت روابط تجاری آمریکا با دیگر کشورها بر اساس منافع متقابل و دستیابی مشترک به بازارها، از دیگر مسائل در دستور کار دیدارهای رئیس جمهوری آمریکا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل خواهد بود.
در حالیکه گمانه زنی رسانه ها در مورد احتمال دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا در نیویورک بالا گرفته است، گفته می شود دونالد ترامپ در سخنان احتمالی خود در باره ایران، ضمن انتقاد از برجام، بیش از پیش به انتقاد از سردمداران این کشور خواهد پرداخت.
بیشتر بخوانید: ترامپ: تا ماه اکتبر شاهد سیاست ما در قبال برجام خواهید بود