حکومت ایران برسر دو راهی ممنوعیت و یا آزادی شبکه‌های اجتماعی

حکومت ایران برسر دو راهی ممنوعیت و یا آزادی شبکه‌های اجتماعی
نگارش از Soroush Alavi

ممنوعیت گسترده استفاده از شبکه‌های اجتماعی در ایران به اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ ایفا باز می‌گردد. شبکه اجتماعی توییتر، چند ماه‌ پس از آغاز این اعتراضات فیلتر شدند. ۸ سال بعد استفاده از این رسانه‌های اجتماعی، کماکان برای برای کاربران ایرانی بدون فیلترشکن غیر ممکن است.

علیرغم این ممنوعیت مقامات و مسئولان حکومت ایران به اهمیت استفاده از شبکه های اجتماعی واقف هستند. بسیاری از آن‌ها از علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی گرفته تا وزیران و معاونان رئیس جمهور به کاربران پر و پا قرص نسل جدید رسانه‌ها بدل شده اند.

احتمالا مقام‌های عالی‌رتبه ایران به خوبی می دانند برای طرح و مشخص کردن دیدگاه‌های خود در سطح داخلی و بین‌المللی هیچ ابزاری سریعتر و کم هزینه‌تر از شبکه‌های اجتماعی نیست.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران از مذاکرات و رایزنی هایی برای رفع ممنوعیت شبکه توییتر خبر داده است. جوان‌ترین وزیر کابینه حسن روحانی تصریح کرده توییتر شبکه‌ای غیراخلاقی محسوب نمی شود. نهادهای نظارت بر شبکه‌های اجتماعی در ایران محدودیت‌هایی را برای دسترسی برخی کانال‌های تلگرامی به دلیل محتوای «غیراخلاقی» آن‌‌ها ایجاد کرده اند.

صدور مجوز استفاده آزاد از شبکه‌های اجتماعی در نهایت به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوط نمی شود بلکه شورای عالی فضای مجازی نهادی خواهد بود که تصمیم نهایی دراین زمینه را اتخاذ خواهد کرد. این شورا در سال ۱۳۹۰ به دستور علی خامنه ای، رهبر ایران تشکیل شده است. این شورا مرکز ملی فضای مجازی کشور را راه اندازی کرد.

علی خامنه ای، رهبر ایران جزو اولین مقامات کشور بود که به شبکه توییتر پیوست. حساب توییتر وی علاوه بر فارسی، به زبانهای انگلیسی، فرانسه، اسپانیایی و عربی در دسترس کاربران قرار دارد.


حسن روحانی، رییس جمهوری ایران نیز صاحب دو حساب توییتر به زبانهای فارسی و انگلیسی است. حساب توییتر فارسی وی بیش از ۵۰۰ هزار نفر فالوور دارد.

رییس جمهوری ایران درباره موضوعات مهمی چون توافق هسته ای، مرگ ریاضی دان بزرگ ایرانی آمریکایی مریم میرزاخانی و یا روز خبرنگار در ایران نظر خود را توییت کرده است.


مقامات و شخصیتهای دیگر ایرانی از جمله جواد ظریف، وزیر خارجه، شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهور ایران در امور حقوق شهروندی، معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور و یا محمد خاتمی، رییس جمهوری سابق ایران صاحب حساب توییتری هستند.





محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری پیشین ایران نیز اخیرا به این شبکه اجتماعی پیوست.



مطالب مرتبط