ممنوعیت گسترده استفاده از شبکههای اجتماعی در ایران به اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ ایفا باز میگردد. شبکه اجتماعی توییتر، چند ماه پس از آغاز این اعتراضات فیلتر شدند. ۸ سال بعد استفاده از این رسانههای اجتماعی، کماکان برای برای کاربران ایرانی بدون فیلترشکن غیر ممکن است.
علیرغم این ممنوعیت مقامات و مسئولان حکومت ایران به اهمیت استفاده از شبکه های اجتماعی واقف هستند. بسیاری از آنها از علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی گرفته تا وزیران و معاونان رئیس جمهور به کاربران پر و پا قرص نسل جدید رسانهها بدل شده اند.
احتمالا مقامهای عالیرتبه ایران به خوبی می دانند برای طرح و مشخص کردن دیدگاههای خود در سطح داخلی و بینالمللی هیچ ابزاری سریعتر و کم هزینهتر از شبکههای اجتماعی نیست.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران از مذاکرات و رایزنی هایی برای رفع ممنوعیت شبکه توییتر خبر داده است. جوانترین وزیر کابینه حسن روحانی تصریح کرده توییتر شبکهای غیراخلاقی محسوب نمی شود. نهادهای نظارت بر شبکههای اجتماعی در ایران محدودیتهایی را برای دسترسی برخی کانالهای تلگرامی به دلیل محتوای «غیراخلاقی» آنها ایجاد کرده اند.
صدور مجوز استفاده آزاد از شبکههای اجتماعی در نهایت به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوط نمی شود بلکه شورای عالی فضای مجازی نهادی خواهد بود که تصمیم نهایی دراین زمینه را اتخاذ خواهد کرد. این شورا در سال ۱۳۹۰ به دستور علی خامنه ای، رهبر ایران تشکیل شده است. این شورا مرکز ملی فضای مجازی کشور را راه اندازی کرد.
علی خامنه ای، رهبر ایران جزو اولین مقامات کشور بود که به شبکه توییتر پیوست. حساب توییتر وی علاوه بر فارسی، به زبانهای انگلیسی، فرانسه، اسپانیایی و عربی در دسترس کاربران قرار دارد.
در #دیپلماسی باید چابک، بهروز، سریع و هوشیار عمل کرد و در آینده نیز همانگونه که تاکنون پیش رفتهاید و در مقابل دشمنان ایستادهاید،عمل کنید.
— KHAMENEI.IR(farsi) (@Khamenei_fa) 26 août 2017
حسن روحانی، رییس جمهوری ایران نیز صاحب دو حساب توییتر به زبانهای فارسی و انگلیسی است. حساب توییتر فارسی وی بیش از ۵۰۰ هزار نفر فالوور دارد.
رییس جمهوری ایران درباره موضوعات مهمی چون توافق هسته ای، مرگ ریاضی دان بزرگ ایرانی آمریکایی مریم میرزاخانی و یا روز خبرنگار در ایران نظر خود را توییت کرده است.
به توسعه نخواهیم رسید مگر اینکه #خبرنگار بتواند به خوبی مرزبان آرمان ها، آزادی، اخلاق، قانون، شفافیت و حقوق شهروندی باشد. #روز_خبرنگار
— حسن روحانی (@Rouhani_ir) 8 août 2017
مقامات و شخصیتهای دیگر ایرانی از جمله جواد ظریف، وزیر خارجه، شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهور ایران در امور حقوق شهروندی، معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور و یا محمد خاتمی، رییس جمهوری سابق ایران صاحب حساب توییتری هستند.
Honored to be confirmed by the representatives of our people: affirmation that Iran’s constructive engagement with the world will continue
— Javad Zarif (@JZarif) 20 août 2017
شیوهنامه جذب معلمین به صورت کلی بازبینی شده است و متن جدید به زودی منتشر میشود
— شهیندخت مولاوردی (@mowlaverdi) 24 août 2017
توضیحات آقای اسفندیار چهاربند:https://t.co/bqiQVwXEiB
زنان و خانواده ها نقش اصلي را ميتوانند در كاهش ضايعات غذا و اصلاح الگوي مصرف ايفا كنند و اين از مهارتهاي زندگي در دوران معاصر است https://t.co/2bQdOJZBu6
— Massoumeh Ebtekar (@ebtekarm) 28 août 2017
به عیادت آقای #مرعشی رفتم. امیدوارم عمل موفقیت آمیز باشد و زودتر سلامت خود را باز یابند pic.twitter.com/vVaVvxV1tL
— Khatami Media (@Khatamimedia) 28 août 2017
محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری پیشین ایران نیز اخیرا به این شبکه اجتماعی پیوست.
نامه مهم بنده خطاب به ملت بزرگ #ایران در واکنش به سناریوی برخورد با #خادمان_ملتpic.twitter.com/rpXtd14WLp
— محمود احمدی نژاد (@ahmadinejad_ir) 31 juillet 2017
Widespread poverty and inequality that is ruining the world caused by the US global hegemony; is prompting immigration to this country.#wall
— Mahmoud Ahmadinejad (@Ahmadinejad1956) 26 août 2017