کاظم غریبآبادی معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوهقضاییه، گفته است که تعیین گزارشگر ویژه کشوری برای ایران از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل اقدامی کاملا سیاسی محسوب میشود و ایران به هیچ وجه آن را نمیپذیرد.
خانم عاصمه جهانگیر گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران است که ماموریت او ۲۴ مارس سال جاری بار دیگر از سوی شورای حقوق بشر این سازمان تمدید شد، اما جمهوری اسلامی تا کنون به او اجازه بازدید از ایران را نداده است.
آقای غریبآبادی که یکشنبه ۱۵ مردادماه با گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان سخن می گفت به گزارشگران ویژه موضوعی شورای حقوق بشر اشاره کرد و گفت در حال حاضر ۳ گزارشگر موضوعی برای بازدید از ایران دعوت شدهاند.
او اضافه کرد که با وجود گزارشگران ویژه موضوعی و سازوکار یو پی آر، آن هم برای کشوری مانند ایران که دارای سازوکارهای مردم سالاری است، نیاز به گزارشگر ویژه کشوری نیست و قطعاً اهداف دیگری از این انتصاب پیگیری میشود.
عاصمه جهانگیر در گزارش سال گذشته خود از شمار بالای اعدام، کاربرد شکنجه در زندانها، اعمال مجازات شلاق، اعدام مجرمان زیر سن قانونی و فقدان دادرسی عادلانه در سیستم قضایی ایران اظهار نگرانی کرد و شورای حقوق بشر ضمن تایید این نگرانی از حکومت جمهوری اسلامی خواست که با گزارشگر ویژه همکاری کند.
در گزارش خانم جهانگیر به نقض حقوق زنان و اقلیت های مذهبی بویژه نوکیشان مسیحی، بهاییان و گروههای عرفانی و نیز ایجاد محدودیتهای فراوان برای روزنامه نگاران و فعالان مدنی و سیاسی و نقض حقوق شهروندی آنها اشاره شده بود.
اما معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر قوهقضاییه می گوید گزارشگر ویژه سالی دو گزارش به شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل ارایه میکند و منابع اطلاعاتی آن نیز بیشتر رسانهها، کشورهای معاند و وابستگان به ضد انقلاب در خارج از کشور هستند. این در حالی است که وضعیتهای جدی و واقعی نقض حقوق بشر با سکوت مجامع بینالمللی حقوق بشری مواجه شدهاند.
با این حال کاظم غریبآبادی گفته که حسب توصیه برخی کشورهای دوست در شورای حقوق بشر، ایران نوعی از تعامل با گزارشگر ویژه برقرار کرده است.