نادیا مراد و لامیا حاجی بشار، به دلیل ایزدی بودن هدف داعش قرار گرفتند؛ با آزار جنسی، تجاوز، تجاوز گروهی و قتل عام عزیزانشان.
نادیا مراد و لامیا حاجی بشار، به دلیل ایزدی بودن هدف داعش قرار گرفتند؛ با آزار جنسی، تجاوز، تجاوز گروهی و قتل عام عزیزانشان. دو زن جوان سرانجام از دست اسیرکنندگان وحشی خود فرار کردند.
این دو دختر جوان اکنون داستانشان را در سراسر جهان بازگو می کنند؛ با این امید که بتوانند جامعه ایزدی ها را که داعش قول داده آنها را از بین ببرد، نجات دهند.
ایزابل کومار، خبرنگار یورونیوز با این دو در زمان حضورشان در پارلمان اروپا برای دریافت جایزه ساخاروف به گفتگو نشسته است.
زندگینامه نادیا مراد
- نادیا مراد متولد و بزرگ شده در روستای کوشو در عراق است
- او در سال ۲۰۱۴ میلادی و زمانی که روستایش مورد حمله داعش قرار گرفت توسط اسلامگرایان افراطی به بردگی گرفته شد
- نادیا در حملات داعش ۱۸ نفر از اعضای خانواده اش را از دست داده است
- او اکنون سفیر حسن نیت سازمان ملل و یکی از برندگان جایزه ساخاروف است
- نادیا به کشور آلمان پناه آورده است
زندگینامه لامیا حاجی بشار
- لامیا ۱۶ ساله بود که توسط داعش از روستای کوشو در عراق ربوده شد
- او مدت ۲۰ ماه در اسارت نیروهای داعش بود
- او برای فرار مجبور شد از زمین های مین گذاری شده عبور کند
- لامیا نیز مانند نادیا به آلمان پناه آورده است
یورونیوز: نادیا و لامیا شما سختی های زیادی را تحمل کردید، حال زندگی را چگونه می بینید؟
نادیا: «به عنوان یکی از ۶۵۰۰ زن و کودک ایزدی که توسط داعش اسیر شده اند، بسیار خوشحالم که افتخار دریافت این جایزه را داشتم. هدف داعش خاموش کردن صدای ما و کسب افتخارات ما بود. داعش بگونه ای به ما نگاه می کرد که انگار هیچ ارزشی نداریم و فقط زنانی هستیم که باید مورد تجاوز قرار بگیریم، قاچاق شویم یا فروخته شویم. هدف آنها پاک کردن ایزدی ها از صحنه روزگار بود.»
یورونیوز: لامیا شما چه احساسی از دریافت این جایزه دارید؟
لامیا: «به عنوان یک دختر ایزدی و به عنوان کسی که مورد تجاوز داعش قرار گرفته امروز از دریافت این جایزه بسیار خرسندم. دریافت این جایزه یک پشتیبانی بزرگ محسوب می شود. من این جایزه را به نمایندگی کسانی دریافت کردم که ربوده شده و از سوی داعش مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند، هزاران زنی که نیروهای داعش به آنها تجاوز کرده اند و من یکی از آنها بودم.»
یورونیوز: شما اینجا هستید تا داستانتان را برای چندمین بار بیان کنید. داستانی بسیار دلخراش. از دنیا می خواهید که چه کاری انجام دهد؟
نادیا: «آنچه از دنیا می خواهیم توقف این وضعیت است و تنبیه کسانیکه در تلاشند ما را نابود کنند. تنبیه این جنایتکاران توسط دیوان بین المللی کیفری. هدف ما محافظت از زنان و کودکان است، محافظت از اقلیتها، محافظت از جوامع کوچکی مانند ایزدی ها و مسیحیانی که در عراق و سوریه هستند.»
یورونیوز: برای درک کاری که شما امروز انجام می دهید، کار شجاعانه ای که انجام می دهید، بسیار مهم است که آنچه در گذشته بر شما روی داده را درک کنیم و داستانتان را بشنویم. زمانی که در اسارت بودید بر شما چه گذشت؟ می دانم که بسیار سخت است، لامیا می توانید کمی برای ما درباره آن روزها بگویید؟ زیرا شما برای مدتی حدود ۲ سال در اسارت گروه به اصطلاح دولت اسلامی بودید.
لامیا: «من مدت یک سال و هشت ماه در اسارت داعش بودم. در این مدت به ما تجاوز می شد، ما را می فروختند و یا با زنان دیگری که می خواستند معاوضه می کردند. آنها با ما هر کاری که می خواستند انجام می دادند. آنها کودکان را از مادرانشان جدا می کردند، دختران را جدا می کردند و آنها را در بازار می فروختند. آنها به زنان و کودکان چگونگی استفاده از سلاح ها را آموزش می دادند.»
یورونیوز: دخترانی که با شما بودند چند سال داشتند؟
لامیا: «برخی از دختران هشت ساله بودند، اما زنانی نیز با ما بودند که چهار فرزند داشتند و همه ما برده بودیم.»
یورونیوز: نادیا شما هم اسیر شدید. این مردان با شما چه رفتاری داشتند؟
نادیا: «بازماندگانی همچون من و لامیا داستان هزاران دختری را تعریف می کنند که در عراق و سوریه زیر شکنجه به زندگیشان ادامه می دهند. با این وجود تا کنون حتی برای نجات یک کودک هم کاری انجام نشده است و این بستگی به فراریان دارد تا راهی برای نجات پیدا کنند، آنهم در حالیکه نمی دانند باید به کجا بروند. اما آنها همچنان ترجیح می دهند فرار کنند مانند دو دختری که با لامیا فرار کردند و با وجود اینکه مرگ و میدان مین مقابلشان بود، حاضر نشدند اسیر داعش بمانند.»
یورونیوز: اولین تلاشتان برای فرار از دست داعش بی نتیجه بود و پس از آن چه اتفاقی افتاد؟
نادیا: «فرار از دست داعش برای دختران ایزدی کار سختی است زیرا داعش تمام منطقه را در کنترل دارد. بنابراین هر زمان که دختران فرار می کنند و به خانه های محلی می روند، مردم آنجا دوباره آنها را به داعش برمی گردانند. بنابراین پایانی برای این کار وجود ندارد. من با وجود آنکه می دانستم نمی توانم نجات پیدا کنم ولی دست به فرار زدم. زیرا مرگ را به ماندن در میان نیروهای داعش ترجیح می دادم. اولین باری که سعی کردم فرار کنم آنها به من تجاوز کردند. آنها برای مجازات من را نکشتند بلکه به من تجاوز کردند. اما من ناامید نشدم و دوباره سعی کردم و درنهایت موفق شدم.»
یورونیوز: لامیا، آیا در رفتار داعش در قبال شما رحم و شفقتی نیز دیده می شد؟
لامیا: «نه. زمانیکه من اسیر آنها بودم هرگز آدم خوبی را در میان نیروهای داعش ندیدم.»
یورونیوز: لامیا، شما پس از فرار از روی یک میدان مین گذشتید و به همین دلیل آسیب دیدید و سپس تحت درمان قرار گرفتید. وضعیت سلامت شما چگونه است؟
لامیا: «هنوز هم بطور مرتب به دکتر می روم. زیرا چشم و صورتم هنوز خوب نشده. تمام صورت من آسیب دید و هنوز بهبود نیافته است.»
یورونیوز: یکی از آرزوهای شما شکست این گروه است. مردم کمی همچون شما تجربه برخورد مستقیم با داعش را داشته اند. عملکرد داعش را چگونه می بینید؟
نادیا: «اعضای داعش می گویند که در حال اجرای قوانین شریعت هستند. نیروهای داعش یک یا دو نفر یا حتی ۱۰۰۰ نفر نیستند. داعش طرفداران زیادی دارد. آنها اسلحه های زیادی دارند، همچنین نفت و پول دارند. آنها هر آنچه نیاز داشته باشند در اختیار دارند. تا اکنون هرگز نشنیده ایم که داعش به غذا یا لباس یا اسلحه نیاز داشته باشد. پس از زمانی بیش از دو سال جنگ علیه داعش در سوریه و عراق، داعش هنوز نه با کمبود اسلحه مواجه شده، نه پول و نه لباس. آنها واقعا حامیان بزرگی دارند. حامیانی در دیگر کشورها و از سوی برخی از سازمانها.»
یورونیوز: لامیا، در زمان اسارت چه چیزهایی از فعالیت این گروه دیدید؟
لامیا: «من برای پنج ماه توسط داعش به موصل برده شدم و در آنجا من را مجبور کردند که در آماده سازی خودروهای بمب گذاری شده، کمربند انتحاری و ساخت مواد منفجره شرکت کنم.»
یورونیوز: هر دوی شما بسیار جوان هستید و لامیا هنوز یک نوجوان است. چه امیدها و چه آرزوهایی برای زندگی جدیدتان دارید؟
لامیا: «می خواهم در آینده من نیز مانند هر دختر دیگر هم سن خودم زندگی کنم. می خواهم به مدرسه بروم و زبانهای جدیدی یاد بگیرم. مهمترین چیز برای من این است که یک بار دیگر در کنار خانواده ام باشم و اینکه همه دختران اسیر شده یک بار دیگر در کنار خانواده هایشان باشند.»
یورونیوز: نادیا، شما چه آرزوهایی برای آینده دارید؟
نادیا: «رویای من برای جوامع کوچکی مانند ایزدی ها و مسیحیان و اقلیتها در عراق و سوریه این است که آنها محافظت شوند و ناپدید نشوند. هدف داعش ریشه کن کردن جوامع کوچک است. می خواهم این کار متوقف شود و انسانها با هر رنگ و مذهب و ملیتی بتوانند زندگی کنند و به یکدیگر همانگونه که هستند احترام بگذارند.»
اطلاعات بیشتر را می توانید در لینکهای زیر به دست آورید:
وبسایت نادیا مراد
http://www.nadiamurad.org/
مقاله نشریه لوموند فرانسه درباره برندگان امسال جایزه ساخاروف
http://www.lemonde.fr/international/article/2016/12/13/prix-sakharov-le-combat-de-nadia-murad-basee-et-lamia-haji-bachar-en-faveur-des-femmes-yezidies_5048269_3210.html
صفحه اخبار پارلمان اروپا
http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20161209STO55334/iraqi-yazidi-activists-nadia-murad-and-lamiya-aji-bashar-receive-sakharov-prize
پارلمان اروپا؛ برندگان جایزه ساخاروف چگونه انتخاب می شوند.
http://www.europarl.europa.eu/sakharovprize/en/home/how-it-works.html