زندگی حدود سه میلیون نفر در درگیری های شرق اوکراین دستخوش تغییر شده است.
زندگی حدود سه میلیون نفر در درگیری های شرق اوکراین دستخوش تغییر شده است. تا کنون ۹۵۰۰ نفر کشته و نزدیک به دو میلیون نفر از شهر و خانه خود آواره شده اند.
شهر کوچک ایتانیتسیا لوهانسکا در شرق اوکراین و در مرز مناطق تحت کنترل دولت مرکزی قرار دارد.مرز جدا کننده مناطق خودمختار جمهوری لوهانسکا و دونتسک با دولت مرکزی.
مردم برای دیدن خانواده ها، پس از ساعت ها انتظار موفق می شوند که از مرز عبور کنند. ایست بازرسی مرزی ایتانیتسیا تنها ۴۵۰ کیلومتر با خط مقدم فاصله دارد.
به رغم آتش بس، تبادل آتش توپخانه میان دو طرف هر شب تکرار می شود. و صبح روز بعد اهالی شهر با خانه های آسیب دیده و ویران خود روبرو می شوند.
بازسازی حین جنگ در شرق اوکراین
والنتینا ترشنکو پیرزن ساکنین ایتانیتسیا با نشان دادن شیشه شکسته خانه خود می گوید: «این جای برخورد گلوله با شیشه است. و اینجا شیشه را شکست است.»او ادامه می دهد: «شیشه ها (داخل خانه) را برای وقتی که چراغ را روشن می کنم پوشانده ام تا نور از بیرون دیده نشود وگرنه ممکن است به پنجره ها شلیک کنند.»
در همسایگی، خانه تیشیا (پیرزنی دیگر) به تازگی با کمک سازمان غیردولتی شورای پناهندگان نروژ و کمک مالی اتحادیه اروپا، تعمیر شده. تیشیا کورنی یوا، ساکن ایتانیتسیا می گوید: «من شب را در پناهگاه گذراندم. وقتی برگشتم همه جا خراب شده بود و همه جا پر از سنگریزه و پوکه بود.»
یک ماه پیش، تیشیا مصالح ساختمانی به ارزش ۴۰۰ یورو از طرف این سازمان غیردولتی فعال در ایتانیتسیا دریافت کرد.
تاتینا استفی کینا، مسئول روابط عمومی انجمن پناهندگان نروژ می گوید: «ما توانستیم به صورت اورژانسی به ۷۸ خانواده برای تعمیر سرپناه کمک کنیم. امسال در مجموع به ۹۲۰۰ نفر برای تعمیر خانه هایشان کمک رسانده ایم.»
خانم استفی کنیا در جواب خبرنگار یورونیوز به این سوال که این وضعیت در محل های نزدیک به مرز مناطق درگیر چقدر عمومیت دارد؟ می گوید : «در مناطق درگیر معمولا همینطور است. جمعیت این شهر پیش از درگیریها ۱۴ هزار نفر بوده و الان جمعیت شهر کمتر از هزار نفر شده است. جوانترهایی که خانواده و بچه داشتند بیشترشان رفته اند و پیرترها مانده اند.»
بازسازی در آنسوی مرزجای تعجب نیست که این تعداد از مردم آواره شدند. خرابی ها در هر دو طرف بسیار است. این میزان از ویرانی به ما می گوید که روان درمانی برای مردم و کودکان آسیب دیده بسیار لازم و ضروری است. در دونستک در نزدیکی تورتسک، آموزگاران توسط یونیسف و با کمک اتحادیه اروپا در طرح آموزشی «مهارت های زندگی» آموزش می بینند. آموزگاران برای برقرار کردن ارتباط با کودکان آسیب دیده در این کلاسها شرکت می کنند.
اولنا اسپیرک، مسئول برگزاری این دوره آموزشی می گوید: «هر معلم این شانس را خواهد داشت که آنچه در اینجا آموزش دیده در کلاس و مدرسه خود برای آموزش کودکان استفاده کند. تا کودکان بتوانند راحت خود را تخلیه کنند تا آنچه بر سرشان آمده را پشت سر بگذارند.»
یولیا ۱۶ ساله، سال گذشته در طرح مهارت زندگی شرکت کرد. او در سال ۲۰۱۴ دونستک را ترک و همراه خواهر دو ساله و مادرش به خانه مادربزرگ خود رفت. پدر خانواده همچنان در طرف دیگر مرز در دونتسک مشغول کار است.
یولیا می گوید: «من فکر می کنم این نوع از آموزش از آموزش معمولی بهتر است. اینجا می توانی حرفت را بزنی و به صحبت های دیگران گوش بدهی؛ مهم نیست که چه باشد. من می دانستم که این وضعیت تا مدتها ادامه خواهد داشت و حق داشتم.»
در نزدیکی مرز در تورتسک، خانه خانواده دیگری مورد اصابت آتش توپخانه قرار گرفته است. هنگام برخورد، میخائیلو، همسر و چهار فرزندش در خواب بودند. نیمی از خانه ویران شد با اینحال آنها نجات یافتند اما تا زمان رسیدن کمکها ی بین المللی، پولی برای تعمیر خانه نداشتند. پس از تهیه این گزارش یک سازمان غیر دولتی بین المللی، مصالح لازم را در اختیار میخائیلو و خانوده اش قرار دادند و بازسازی خانه از ماه سپتامبر آغاز شد.
ساموئل ماری فنون از سازمان کمک های بشردوستانه اتحادیه اروپا در کی یف می گوید: «مناطق آسیب پذیر برای ما در اولویت قرار دارند. یعنی مناطق نزدیک مرز و آنهایی که تحت کنترل دولت مرکزی نیستند. ۴۰ درصد از کمک های بشر دوستانه اتحادیه اروپا به مناطقی اراسل می شوند که دسترسی به امکانات اولیه وجود ندارد و تحت کنترل دولت مرکزی نیستند. همین که به این مناطق دسترسی داریم تاثیر برانگیز و نشانه احترام آنها به حقوق بشراست.»
Material received! After #AidZone film, works started in Mikhailo's house #Ukraine#contactline
eu_echo</a> <a href="https://twitter.com/euronews">
euronewspic.twitter.com/dRCivB4g92— Monica Pinna (@_MonicaPinna) 16 settembre 2016