غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی و شهردار سابق تهران در گفتگو با یورونیوز با انتقاد از برخوردهای دوگانه مسئولان دستگاههای قضایی و نظارتی میگوید که احساس نمیکند این دستگاهها بی طرفانه رفتار میکنند و نوعی یک بام و دو هوا وجود دارد.
او می گوید که «اگر قرار است دستگاه قضایی برای آبرو و حیثیت افراد وارد شود باید حافظ امنیت و حیثیت و آبروی همه افراد باشد و با دروغ و دلنگ ها برخورد کند اما دستگاه قضایی با تبعیض برخورد می کند.»
طی روزهای گذشته انتشار تصویری از یک نامه سازمان بازرسی ایران که شهرداری تهران را متهم به “ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری و تضییع اموال عمومی تا مبلغ ۲۲۰۰ میلیارد تومان” کرد، جنجالهای بسیاری در این کشور ایجاد کرده است. مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران که نهادی نظارتی بر عملکرد شهردار و شهرداری محسوب می شود در نامهای به رئیس قوه قضائیه خواستار پیگیری سریع مطالب منتشر شده در رسانه ها و “رسیدگی و جبران خسارت معنوی ایجاد شده و پیگیری خسارت به حیثیت معنوی اعضای شورا و نهاد شورای شهر” شده است. صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران هم در نامه ای خطاب به دادستان کل کشور و با استناد به نامه مهدی چمران، دستور برخورد با مدیران مسئول رسانه ها و سایت ها را صادر کرده است. تاکنون سایت معماری نیوز که نامه سازمان بازرسی کل کشور را منتشر کرده فیلتر شده و مسئول این سایت به دادگاه احضار شده است. وب سایتی که مهدی چمران و محمدباقر قالیباف، شهردار تهران از آن شکایت کرده اند.
اما اتهامات علیه شهرداری تهران تنها به این نامه خلاصه نمی شود و رحمتالله حافظی، عضو شورای شهر تهران در مصاحبهای با خبرگزاری ایلنا اعلام کرده که تعدادی از اعضای این شورا و مدیران ارشد شهرداری به دام افتاده و وام های کلان با بهره پایین گرفته اند.
هرچند هنوز مشخص نیست این مساله چه سرانجامی خواهد داشت اما نوع مواجهه دستگاه قضایی با اتهامات و مسائل مطرح شده علیه شهردار تهران هم واکنش های بسیاری را به دنبال داشته و عده ای به مقایسه این رفتار با رفتار صورت گرفته با غلامحسین کرباسچی در ۱۸ سال قبل می پردازند. آقای کرباسچی از سال ۱۳۶۸ تا سال ۱۳۷۷ شهردار تهران بود و در سال ۱۳۷۷ بازداشت و متهم به اختلاس و ارتشا شد.
برخورد با من سیاسی بود
غلامحسین کرباسچی اما در گفتگو با یورونیوز برخورد صورت گرفته با خود را برخوردی سیاسی می داند و می گوید: «آن موقع یک کاریکاتوری منتشر شد که نشان می داد یک چیزی روی سینه من آویزان کردهاند به عنوان متهم و روی آن نوشته شده ۲ خرداد ۷۶ . یعنی کاملا معلوم بود که آن موقع بحث رقابت های سیاسی بود و نهایتا هم تمام چیزهایی که در دادگاه مطرح شد و مدارک قانونی و مجوز ها و .. سرمایه ای برای تبلیغات رسانهای و سیاسی یک عدهای شد. همین الان هم توجه کنید کسی به حکم دادگاه نگاه نمی کند، همان ادعاهایی که آن موقع به عنوان دادستان و نماینده دادستان مطرح کردند آنها را مطرح می کنند در حالیکه حکم نهایی دادگاه عاری از موارد اتهامی بود.»
آقای کرباسچی میافزاید: «دوم خرداد ۷۶ انتخابات انجام شد و ششم خرداد، قضایای شهرداری کلید خورد یعنی ۴ روز بعد. در حالیکه ما ۹ سال بود شهردار بودیم و اگر حرف هایی که زده می شد و مسائلی که مطرح می شد درست بود و بنا بود رسیدگی شود نمی توان گفت که در این ۹ سال همه دستگاههای نظارتی استراحت می کردند و یا خواب بودند، بعد از ۹ سال و حالا در عرض ۴ روز این مساله را کلید میزنند. جالب است که در سیستم آن موقع خدا بیامرزد آقای خزعلی را که یکی از آدمهایی بدبین به سیستم کار ما و شهرداری بود یک سخنرانی کرده بود در ارتباط با شهرداری و گفته بود که فلانی ظالمانه از مردم عوارض می گیرد و… ما به دادگاه ویژه روحانیت شکایت کردیم آقای رازینی و آقای حسینیان به عنوان رئیس دادسرای ویژه روحانیت جلسهای گذاشتند آقای خزعلی را صدا کردند ما هم به عنوان شاکی رفتیم و نهایتا آقای خزعلی را محکوم کردند که شما چرا اتهام زدید به شهردار و… سال ۷۲ یا ۷۳ بود. بعد از انتخابات دوم خرداد ۷۶ اما مسائل را به جای دیگری کشاندند و به هرحال برای همه روشن است.»
رفتار دوگانه دستگاه قضایی
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه را متهم به رفتاری دوگانه میکند و میگوید: «شما نگاه کنید با توجه به مسائل الان شهرداری تهران، یکسری از سایتها و رسانهها باز شروع کردهاند به اتهام زنی به ما و دروغ می نویسند که فلانی خورد و برد و .. اما همین آقای لاریجانی که نامه نوشته در دفاع از حیثیت افراد و گفته با رسانهها برخورد شود، دستور برخورد یا اینها نمی دهد و برخوردی نمیشود. اگر قرار است برای آبرو و حیثیت افراد، دستگاه قضایی وارد شود باید به عنوان یک مرجعی که باید حافظ امنیت و حیثیت و آبروی افراد است با دروغها و دلنگها برخورد کند اما دستگاه قضایی دارد با تبعیض برخورد می کند.»
آقای کرباسچی می گوید: «در هر مناسبتی سایتهایی چون رجانیوز و فارس نیوز و .. همان دروغ ها را تکرار می کنند و دستگاه قضایی هیچ برخوردی نمی کند. ما هم چون می دانیم که تاثیری ندارد و در سیستم قضایی پیگیری نمی شود اصلا شکایت و صحبتی نمی کنیم. ولی همین الان هم با تبعیض برخورد می کنند چه برسد به آن موقع. همه حرفهایی که در دادگاه زدهام دارد اثبات می شود و اگر هم کسی آن موقع ان حرفها را قبول نداشت الان به قضایا نگاه کند به همان حرفها می رسد.»
لزوم پی گیری سازمان بازرسی و دستگاه قضایی
او در پاسخ به این سئوال که شما به عنوان شهردار سابق تهران با توجه به شناختی که از شهرداری و حوزه وظایف و اختیارات شهردار دارید درباره اتهاماتی که متوجه آقای قالیباف است چه نظری دارید؟ می گوید: «این بحث ها را من که واقعیت را نمیدانم اما در گزارشاتی که مطرح میشود غیر از تخفیفها در املاک و بحث قانونی بودن و نبودنشان مسائلی در ارتباط با وضعیت امروز شهرداری وجود دارد که اصلا این چیزها در مقابل آنها گم است و به نظر من اگر بخواهد پیگیری شود باید آنها پیگیری شود.»
آقای کرباسچی توضیح میدهد: “مباحثی راجع به پروژهها و پیمانکاریها و تغییر و تبدیلهایی که در زمینها و اجازههایی که داده شده وجود دارد که اگر درست باشد اصلا این حرفهای تخفیف ها و .. گم است و اینها را باید دستگاه قضایی و سازمان بازرسی کل کشور و .. پیگیری و بررسی کنند.»
آقای کرباسچی سپس با اشاره به نحوه رفتار صورت گرفته با انتشار فیشهای حقوقی مدیران دولت که به فیشهای نجومی معروف شد میگوید: «رسانه ها در فضای آمادگی برای انتخابات هستند و نمیشود به رسانهها ایراد گرفت و یکی از کارکردهای رسانهها این است که در مقاطع انتخابات و بحث های سیاسی چیزهایی که مطابق با سلیقههای شان است را بولد بکنند و رسانه بیطرف که به آن صورت نداریم، رسانه ها کارشان همین کارهای تبلیغاتی است و کارهای تبلیغاتی یک بخشی از کار رسانه است اما از دستگاههایی که باید بی طرف باشند و نظارت کنند توقع است که بی طرفانه برخورد کنند اگر قرار است که افشاگری کار خلافی باشد، جوسازی بدتر از افشاگری است باید با رسانههایی که دروغ میگویند و افرادی که دروغ می گویند و اتهام میزنند برخورد شود، دستگاههای نظارتی باید بی طرفانه برخورد کنند که آدم این را احساس نمیکند و یک بام و دو هوا را میبیند در این مسائل.»
غلامحسین کرباسچی و حزب متبوع او، حزب کارگزاران سازندگی، از حامیان سیدمحمد خاتمی در انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ بودند. او که از سال ۱۳۵۸ شهردار تهران بود ۱۵ فروردین ۱۳۷۷ به اتفاق تعدادی از مدیراناش بازداشت شد و به اختلاس، مشارکت در ارتشا، تضییع و تصرف اموال عمومی و دخالت در انتخابات متهم شد. مدیران اقای کرباسچی از همه اتهامات تبرئه شدند و او به دو سال و نیم حبس و ۱۰ سال انفصال از خدمت به جرم «فروش پنج قطعه زمین که هر کدام ۶۰ میلیون تومان بوده و هر کدام به قیمت ۴۸ میلیون تومان یعنی با احتساب ۲۰ درصد تخفیف فروخته شده» محکوم شد.
آقای کرباسچی هیچ یک از اتهاماتاش را قبول نداشت و برخورد با خود را سیاسی میدانست. جلسات محاکمه او توسط غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی فعلی قوه قضائیه از تلویزیون ایران پخش میشد.