«من، حکم را قبول ندارم. هیج توهینی نکرده ام؛ نه به شهدا، نه غیر شهدا، نه مدافعین و نه غیر مدافعین.»
گزارش از فرشته قاضی
غلامحسین کرباسچی، دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران و شهردار سابق تهران که به دلیل یک اظهارنظر درباره جنگ سوریه به یک سال حبس تعزیری قطعی محکوم شده در گفتوگو با یورونیوز گفت که این حکم را قبول ندارد و همچنان به آنچه که گفته و منجر به صدور چنین حکمی شده اعتقاد دارد.
آقای کرباسچی این حکم را هزینه و ناشی از فضاهای تبلیغاتی انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ عنوان کرد.
غلامحسین کرباسچی نهم اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ در جلسهای انتخاباتی در اصفهان گفته بود: «ما هم دلمان میخواهد در سوریه و لبنان و یمن، صلح برقرار شود. دفاع از مظلوم بشود و شیعیان آن جا تقویت بشوند. ولی این کار فقط با پول دادن و اسلحه خریدن و کشتن و زدن درست میشود؟" او گفته بود "دولت با غیرت دینی میگوید بگذارید از توان دیپلماسی برای حل مسائل منطقه استفاده کنیم.»
دبیر کل حزب کارگرازان سازندگی در واکنش به حکم قطعی یک سال زندان، در گفتوگو با یورونیوز گفت: «من، حکم را قبول ندارم. هیج توهینی نکرده ام؛ نه به شهدا، نه غیر شهدا، نه مدافعین و نه غیر مدافعین. حرف من این است که از همه ابزارها باید برای پیشبرد مقاصد کشور استفاده شود و یکی از ابزارها هم دیپلماسی است. معتقدم اگر از دیپلماسی در خیلی از فضاها بهتر استفاده می شد و اگر در دوره به خصوص دولت نهم و دهم به جای فضایی که علیه کشور ما ایجاد شده بود فضای بهتری با کشورهای همسایه و کشورهای منطقه داشتیم، خیلی خسارت ها را نمی دادیم.»
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی توضیح داد: «من گفته ام که دفاع از مظلومین و مستضعفین سوریه و شیعیان لبنان و عراق و نقاط دیگر، فقط نباید با ابزارهای نظامی و مالی باشد، باید ابزار دیپلماسی به کار گرفته شود. با احترام به مدافعین و کسانی که از کشور دفاع می کنند می گویم و گفته ام که باید از دیپلماسی هم استفاده شود که هزینه کمتری بدهیم. منتهی در شور و هیجان انتخابات و در فضای شعاری آن زمان برداشت ها از فضای جلسه و ابراز احساسات مستمعین متفاوت بوده است.»
اظهارات دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی با واکنش تند اصولگرایان و رسانه های حکومتی مواجه شد و سه روز بعد احمد خسروی وفا، رئیس کل دادگستری استان اصفهان از تشکیل پرونده برای او خبر داده و اعلام کرده بود که «نسبت به اظهارات این فرد که جنبه جزایی داشته اعلام جرم و پرونده تشکیل شده است.»
هرچند که آقای کرباسچی در توضیحی به خبرگزاری ایلنا از تقطیع سخنان اش گفته بود اما به اتهام توهین به شهدای مدافع حرم به یک سال زندان محکوم شد. حکمی که ۲۲ مرداد ماه براساس اعلام خبرگزاری رسمی قوه قضائیه قطعی شده است.
شهدای مدافع حرم در ادبیات رسمی جمهوری اسلامی به کشته شدگان نظامی ایران در جنگ سوریه اطلاق می شود.
غلامحسین کرباسچی به یورونیوز گفت که همچنان به آنچه که گفته اعتقاد دارد: «نه فقط من که همه به این مساله اعتقاد دارند. کسی نیست که بگوید از دیپلماسی نباید استفاده شود منتهی نحوه گفتن شاید متفاوت باشد. همین الان هم از دیپلماسی استفاده می شود. همان موقع هم می شد. کسی معتقد نیست که ما باید فقط از یک روش و یک راه استفاده کنیم. ما از همه روش ها باید استفاده کنیم و یکی از این روش ها هم دیپلماسی است.»
او چنین برخوردی با سخنان اش و حکم یکسال زندان قطعی را هزینه فعالیت های سیاسی در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری دانست و افزود: «بالاخره فعالیت سیاسی هزینه دارد نمی شود آدم توی حوض برود و خیس نشود. فضاهای تبلیغات انتخابات هزینههایی دارد مثل زندان یا محرومیت و امثال این. کسانی که وارد آن می شوند باید خود را برای چنین هزینه هایی آماده کنند. یک انتخاباتی بوده یک جناحی پیروز شده، یک جناحی شکست خورده و ما هم اگر تبلیغات نمیکردیم چنین نمی شد.»
در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶، حسن روحانی، کاندیدای مورد حمایت جناح متبوع غلامحسین کرباسچی پیروز شد و ابراهیم رئیسی، کاندیدای اصولگرایان شکست خورد.
آقای کرباسچی تصریح کرد: «شاید اگر فضای انتخاباتی نبود، قضیه اینطور پیگیری نمی شد و اینجور انعکاس پیدا نمی کرد. در فضای تبلیغاتی هرکسی می خواهد از هر سوژه ای برای شکست دادن رقبا استفاده کند و بحث ما هم از آنجا شروع شد و رقبا پیگیری کردند.»
کرباسچی: برای اعاده دادرسی حکمم باید ببینم وکلا چه میگویند
خبرگزاری رسمی قوه قضائیه اعلام کرده است که حکم غلامحسین کرباسچی برای اجرا ابلاغ شده است. او اما به یورونیوز گفت که «ما اعتراض کرده بودیم و در دادگاه تجدیدنظر حکم قطعی شد اما برای اعاده دادرسی یا مراحل قانونی دیگر باید ببینم وکلا چه میگویند و چه خواهند کرد و آیا راه قانونی دیگری برای پی گیری و اعتراض وجود دارد یا نه.»
او در پاسخ به این سوال که شما حکم را هزینه تبلیغات انتخاباتی و پیروزی جناح خودتان در انتخابات ریاست جمهوری می دانید اما آیا دستگاه قضایی نباید بدون تاثیر پذیری از جوسازی های انتخاباتی و و براساس قانون و دادارسی عادلانه حکم صادر کند؟ گفت: « قاضی و سیستم دادرسی ممکن است برداشت هایی داشته باشند که با برداشت گوینده متفاوت باشد اما خیلی مسائل از فضاهای انتخاباتی شروع می شود مثل مساله ایمیل های خانم هیلاری کلینتون یا ارتباط دونالد ترامپ با روسیه که از جریان انتخابات در امریکا مطرح شده است. اینجا هم همین طور است اما در هر صورت چیزی که وجود دارد این است که من مساله را بیشتر ناشی از فضاهای تبلیغاتی که در انتخابات ساخته می شود می دانم.»
غلامحسین کرباسچی و حزب متبوع او، حزب کارگزاران سازندگی، از حامیان سیدمحمد خاتمی در انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ بودند. او که از سال ۱۳۵۸ شهردار تهران بود ۱۵ فروردین ۱۳۷۷ به اتفاق تعدادی از مدیراناش بازداشت شد و به اختلاس، مشارکت در ارتشا، تضییع و تصرف اموال عمومی و دخالت در انتخابات متهم شد. مدیران اقای کرباسچی از همه اتهامات تبرئه شدند و او به دو سال و نیم حبس و ۱۰ سال انفصال از خدمت به جرم «فروش پنج قطعه زمین که هر کدام ۶۰ میلیون تومان بوده و هر کدام به قیمت ۴۸ میلیون تومان یعنی با احتساب ۲۰ درصد تخفیف فروخته شده» محکوم شد.
آقای کرباسچی هیچ یک از اتهاماتاش را قبول نداشت و برخورد با خود را سیاسی و هزینه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶ میدانست. جلسات محاکمه او توسط غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی فعلی قوه قضائیه از تلویزیون ایران پخش میشد.
بیشتر بخوانید:
غلامحسین کرباسچی در گفتگو با یورونیوز: دستگاه قضایی تبعیض آمیز برخورد می کند
انتقاد به نقش ایران در سوریه؛ اعلام جرم علیه غلامحسین کرباسچی