روز پنجشنبه، بیست و سوم ژوئن (چهارم تیرماه) شهروندان بریتانیا به پای صندوق های رای می روند تا در مورد باقی ماندن یا خروج از اتحادیۀ اروپا تصمیم بگیرند.
روز پنجشنبه، بیست و سوم ژوئن (چهارم تیرماه) شهروندان بریتانیا به پای صندوق های رای می روند تا در مورد باقی ماندن یا خروج از اتحادیۀ اروپا تصمیم بگیرند. اسکاتلندی ها هم همانند دیگر شهروندان بریتانیا در این همه پرسی شرکت می کنند و این همه پرسی شهروندان دومین کشور این جزیره را نیز به دو دستۀ مخالف و موافق تبدیل کرده است.
پائولینا سینیکا، شهروند اوبان (که در فیسبوک خود را لهستانی الاصل معرفی کرده است) معتقد است که بریتانیا باید از این اتحادیه خارج شود. او می گوید: «ما نباید مجبور شویم که مردم را در کشورمان بپذیریم. آنها مزایا، پول، کار و خانه ما را می گیرند. فکر می کنم که این مردم این کشور هستند که باید قبل از دیگران در اولویت قرار بگیرند و نه پناهجویان. آنها فقط برای استفاده از مزایای ما به اینجا می آیند و به همین خاطر من فکر می کنم باید اتحادیۀ اروپا را ترک کنیم.»
یکی دیگر از شهروندان جزیرۀ اوبان در اسکاتلند ماندن در این اتحادیه را نقطۀ قوت می داند و می گوید: «بریتانیا دیگر یک قدرت جهانی نیست و ما یک یک جزیرۀ دور هستیم و اقتصاد ما خیلی قوی نیست. نمی دانم چطور می توانیم به تنهایی سرپا بایستیم یا رشد کنیم.»
این همه پرسی بحت استقلال و جدا شدن اسکاتلند از بریتانیا را دوباره براه انداخته است.
خبرنگار یورونیوز در گزارش خود می گوید: «اکثر تحلیلگران سیاسی محلی می گویند کارزار این همه پرسی برنامه های سیاسی در اینجا را تحت تاثیر قرار داده است. نخست وزیر اسکاتلند اعلام کرده است که در صورت رای آری او خواهان یک همه پرسی جدید بر سر استقلال اسکاتلند خواهد شد و نظرسنجی ها پیش بینی می کنند که در اینصورت نتیجۀ این همه پرسی با آنچه که دو سال پیش اتفاق افتاد کاملا متفاوت خواهد بود.»
همه پرسی بر سر جدا شدن اسکاتلند از بریتانیا در روز ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۴ برگزار شد و تنها ۴۵ درصد از مردم این کشور به جدا شدن از بریتانیا رای مثبت دادند.