خانه کارگر ایران، راهپیمایی روز جهانی کارگر را یک روز پیش از اول ماه مه در تهران برگزار کرد.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در این راهپیمایی – که از ساعت ۹ صبح شنبه یازدهم اردیبهشت آغاز شد- هزاران نفر حضور داشتند.
تظاهرکنندگان به ویژه خواستار بازنگری در نحوه تنظیم قراردادهای موقت، تامین امنیت شغلی، افزایش حداقل حقوق، حق آزادی فعالیتهای صنفی کارگری و همسانسازی نظام پرداخت مستمری بازنشستگان شدند.
در راهپیمایی امسال، برخلاف تجمع سال گذشته خانه کارگر، اثری از شعار علیه حضور اتباع خارجی در بازار کار ایران و به ویژه کارگران افغان دیده نمی شد.
علیرضا محجوب، دبیرکل خانه کارگر و نماینده مجلس در سخنرانی پایانی این راهپیمایی با بیان اینکه چهارصد هزار نفر فاقد امنیت شغلی هستند، از دولت خواست تا حق اعتراضات کارگری را به رسمیت بشناسد. آقای محجوب با اشاره به برگزاری راهپیمایی روز شنبه گفت: «جامعه کارگری حق تجمع را از کسی گدایی نمیکند و این اجازه را نمیدهند که کسی این حق را از آنها بگیرد. از این رو از تمام کسانی که در نهایت، امروز این خواسته قانونی را به رسمیت شناختند تشکر میکنیم.»
به گزارش ایلنا، پیش از سخنرانی دبیرکل خانه کارگر، حسن صادقی، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با اشاره به تاریخچه اول ماه مه، روز جهانی کارگر گفت: «امروز روز مبارزه کارگران است. روزی که کارگران شیکاگو در سال ۱۸۸۶ به خیابانها آمدند تا بگویند سرمایهداری فقط زمانی میتواند به حیات خود ادامه دهد که دولت آمریکا حقوق کارگر را به رسمیت بشناسد. آن زمان فضا به گونهای بود که کارگران شیکاگو به تنگ آمدند و پوزه نئولیبرالیسم را به خاک مالیدند تا ۸ ساعت کار و مقاولهنامههای بنیادین حقوق کارگر را بپذیرد.»
آقای صادقی با انتقاد از میزان دستمزد کارگران در ایران گفت: «ما شاهد دور باطل در روابط کار در تامین اجتماعی هستیم، نه شاهد امنیت شغلی و تامین معاش بازنشستگان. کجای دنیا نیروی کار ۱۵ ساعت، ۱۷ ساعت کار میکند ولی جزء دهکهای پایین جامعه است؟» وی شکل کنونی قراردادهای موقت را «بردهداری نوین» توصیف کرد.
در پایان این تجمع بیانیه ۱۱ مادهای خانه کارگر خوانده شد. در این بیانیه که بندهایی از آن به حمایت از «اقتصاد مقاومتی»، مذاکرات هستهای و دولت حسن روحانی اختصاص دارد، به شدت از میزان حداقل دستمزد تعیین شده از سوی شورای عالی کار، انتقاد شده است. «شورای عالی کار» که با حضور نمایندگان کارفرمایان، دولت و کارگران تشکیل میشود، حداقل حقوق ماهیانه برای کارگران را در سال ۱۳۹۵، ۸۱۲ هزار تومان اعلام کرده است.
اول ماه مه و سندیکاهای کارگری
راهپیمایی خانه کارگر در حالی یک روز پیش از روز جهانی کارگر برگزار شد که چند تشکل عمده کارگری، با انتشار بیانهای متفاوت، خواستههای خود را اعلام کردند. در این بیانیه که به تایید سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه، سندیکای کارگران ساختمانی و نقاش استان البرز، کمیته پیگیری ایجاد تشکل های کارگری و کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری رسیده است، دستمزد ۸۱۲ هزار تومانی اعلام شده از سوی شورای کار، در حالیکه «خط فقر سه و نیم میلیون تومان در ماه است» به منزله تحمیل فلاکت بیشتر به کارگران و خانوادههای آنان توصیف شده است.
در بخش دیگری از این بیانیه هفده مادهای آمده است: «ما کارگران خواهان برابری کامل حقوق زنان و مردان در تمامی شئونات زندگی اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و خانوادگی و محو کلیه قوانین تبعیض آمیز علیه آنان می باشیم.»
نمایندگان این پنج تشکل کارگری علاوه بر مطرح کردن مطالبات شغلی و معیشتی خود، خواستار آزادی فعالان کارگری، مدنی و اجتماعی زندانی و پایان دادن به برخوردهای امنیتی شده اند.
این تشکلهای کارگری همچون سال گذشته خواستار «رفع هرگونه تبعیض و بیعدالتی نسبت به کارگران مهاجر، به ویژه کارگران افغان در ایران و نیز سایر کارگران مهاجر در سراسر جهان» شده اند.