سی سال پیش، انفجار در راکتور نیروگاه چرنوبیل بزرگترین فاجعه هسته ای در طول تاریخ را رقم زد. به منظور کاهش انتشار آلودگی مواد رادیواکتیو، بخش هایی از
سی سال پیش، انفجار در راکتور نیروگاه چرنوبیل بزرگترین فاجعه هسته ای در طول تاریخ را رقم زد. به منظور کاهش انتشار آلودگی مواد رادیواکتیو، بخش هایی از منطقه پیرامون این نیروگاه به عنوان منطقه ممنوعه در نظر گرفته شده است. با گذشت سه دهه مناطقی از اطراف چرنوبیل همچنان به عنوان یکی از مناطق به شدت رادیواکتیویته در جهان به شمار می رود.
والری ماکارنکو، خبرنگاری که در زمان انفجار گزارشی را از فاجعه چرنوبیل تهیه کرده بود امسال نیز به منطقه رفته است.
او به یورونیوز می گوید: «مقام های رسمی حضور در این منطقه را ممنوع اعلام کرده بودند اما سرانجام من با کمک دوستانم و هلی کوپتر توانستم به اینجا بیایم. همچنین گزارشی از روند بازسازی راکتور آسیب دیده تهیه کردم. اطلاعاتی را که به دست آورده ام، منتشر می کنم و دیگر نمی توانند جلوی رسانه ها بگیرند.»
وی همچنین به مرکز اندازه گیری تشعشعات رادیواکتیو موجود در محل رفته و تصریح می کند: «هم اکنون در حال برسی میزان تشعشعات رادیو اکتیو هستیم. رقم کنونی به هیچ وجه با رقمی که در سال ۱۹۸۶ ارایه شد، قابل مقایسه نیست. میزان رادیواکتیو در حال حاضر تنها ۵ برابر بیش از مرکز خرشچاتیک در کی یف است.»
راکتور آسیب دیده چرنوبیل قرار است توسط یک حصار محافظ با نام «سپر جدید» یا «حصار ایمنی جدید» پوشش داده شود که برنامه ریزی شده که تا نوامبر ۲۰۱۶ به پایان برسد.
مسئول این پروژه جدید می گوید: «امروز آخرین مرحله ساخت پروژه است و به سمت مرحله عملی پیش می رویم. هدف امسال ما این است که این حصار جدید را تا سی ام نوامبر روی راکتور قرار دهیم و کار را به پایان برسانیم.» کار مونتاژ حفاظ جدید با ۱۱۰ متر ارتفاع ، ۱۶۵ متر طول و وزن بیش از ۳۰۰ هزار تن از سال ۲۰۱۲ میلادی آغاز شده است. یکی دیگر از تجهیزات در حال ساخت نیز سازه های بتنی است که در آن بشکه های فلزی برای نگهداری از رادیواکتیو مایع قرار می گیرد.
یکی از مهندسان پروژه درباره این تجهیزات می گوید: «در این سازه بتنی یک بشکه فلزی قرار خواهد گرفت که می تواند مواد رادیو اکتیو را برای یک دوره صد ساله و در شرایط کاملا امن نگه دارد.»
در حال حاضر در مناطق آلوده اطراف چرنوبیل حدود ۸۰۰ نفر زندگی می کنند. جمعیت ساکن در کل مناطق آسیب دیده که به نظر می رسد به مواد رادیواکتیو آلوده باشند، بیش از ۸ میلیون نفر برآورد شده است.