گزارش از جواد منتظری، خبرنگار یورونیوز در تهران سرانجام پس از روندی طولانی، اجرای «برجام» آغاز و سایه تحریمها از سر اقتصاد ایران رسما کنار رفت. اکنون
گزارش از جواد منتظری، خبرنگار یورونیوز در تهران
سرانجام پس از روندی طولانی، اجرای «برجام» آغاز و سایه تحریمها از سر اقتصاد ایران رسما کنار رفت. اکنون ایران از انزوای سیاسی و اقتصادی درآمده و فصل جدیدی از روابط سیاسی که ایران را در مدار اقتصاد جهانی قرار می دهد آغاز می شود.
معنای اقتصادی چنین فرآیندی، آزاد شدن تدریجی منابع ارزی بلوکه شده ایران و تسهیل مراودات بین المللی و تسهیل سرمایه گذاری خارجی در ایران است.
انتظار طولانی در ایران برای به بار نشستن مذاکرات باعث تشدید رکودی شد که از چند سال گذشته همراه با تورمی کم سابقه بر اقتصاد ایران حاکم گردید. هر چند روند جهشی تورم تحت کنترل درآمد اما رکود در همه این دوران کاملا محسوس بود.
رکود تورمی در سال های اخیر باعث بی ثباتی اقتصادی و کاهش قدرت خرید خانوارها بوده است. حال این پرسش مطرح است که آیا دوران این سختی ها با اجرای برجام به پایان خواهد آمد؟ دکتر سعید یاوری، مدیرعامل شرکت تجارت ماندگار در این باره می گوید: «برداشته شدن تحریمها دستاورد خیلی بزرگ این دولت بود و جای تبریک دارد ولی به نظر من نباید منتظر تغییرات خیلی سریعی باشیم، اثر رفع تحریم ها یک روند طولانی مدت و زمان بر و رشد طولانی مدتی خواهد داشت.»
آنچه باعث شد تحریمها، اقتصاد ایران را دچار التهاب کند، نه خود تحریمها بلکه به گفته کارشناسان اقتصاد بیمار تحت تاثیر بی تدبیری های سیاسی بود. تحریمها با تشدید و تقویت معضلات، باعث نابسامانی بیشتر اقتصاد ایران شد.
اجرای برجام، موانع بر سر راه حرکت ماشین اقتصاد را برطرف می کند، اما سوال این است که آیا خود این ماشین امکان حرکت دارد؟ به عبارت دیگر با اجرای برجام گچ پای اقتصاد ایران گشوده می شود اما آیا از صاحب این پا یک دونده می سازد؟ یک شهروند جوان در پاسخ به این سوال می گوید: «حس من این است که اثرات باید در بلند مدت دیده شود یعنی انتظار نداریم از فردا اتفاق خاصی بیافتد اما واقعا می تواند موثر باشد و در تنش هایی که در روابط سیاسی ایران با کشورهای دیگر وجود دارد بهبود حاصل شود و در اقتصاد خیلی زیاد.»
دولت ایران می داند که برای راه انداختن ماشین اقتصاد، راهی سخت و مشکلات عدیده ای پیش رو خواهد داشت. ساختار بیمار گونه ی اقتصاد، بی تدبیری در تصمیم گیری ها و سقوط قیمت نفت به بشکه ای زیر ۳۰ دلار، مدیریت اقتصادی کشور را برای دولت سخت تر خواهد کرد و آزاد شدن دارایی های بلوکه شده ایران شاید تنها جبران کاهش کم سابقه قیمت نفت و احیانا بازپرداخت بخشی از دیون دولت را خواهد کرد.
یک بانوی جوان ایرانی با بیان اینکه این توافق خیلی دیر به دست آمد، می گوید: «فکر می کنم خیلی دیر بود برای این توافق ولی باز هم گام مثبتی است در جهت پیشرفت این جامعه و در نهایت مسوولین باید به فکر رفاه مردم باشند.»
در عین حال تحولات بازار ایران در روزهای اخیر نیز نشان از روانی بودن شرایط دارد. کاهش ارزش دلار در بازار نشان از این است که متقاضیان دلار به سرازیر شدن ناگهانی این ارز مرجع به بازار امید بسته اند و مترصد خرید آن با قیمت های کمتر از نرخهای هفته گذشته هستند.
اکنون درهای ایران به سوی جامعه بین المللی باز شده است. درهایی که در سالهای نه چندان دور گذشته قفل سنگینی به آن زده شده بود اما حالا نگاه مردم ایران نظاره گر دولت است تا ببینند چگونه با بهره برداری از شرایط جدید می تواند چالش های اقتصادی اش را از پیش رو بردارد.