کودتا در بورکینافاسو تنها چند هفته قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور روی داد. یک روز قبل از وقوع این کودتا میشل کافاندو، رئيس جمهوری
کودتا در بورکینافاسو تنها چند هفته قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور روی داد. یک روز قبل از وقوع این کودتا میشل کافاندو، رئيس جمهوری موقت به همراه نخست وزیر و تعدادی از وزرای دولت موقت در کاخ ریاست جمهوری این کشور و در حالی که در نشست کابینه شرکت کرده بودند، توسط گارد ریاست جمهوری بازداشت و یا به عبارتی دیگر به گروگان گرفته شدند. این حوادث در حالی روی داده که مدت یک سال است بورکینافاسو دچار آشوب و درگیری داخلی است.
۱) آدم ربایان چه کسانی هستند؟
گارد ریاست جمهوری بورکینافاسو مشهور به «آراس پی» (RSP) که اقدام به بازداشت رئيس جمهوری موقت کرده، یک سازمان نظامی قدرتمند است که از سال ۱۹۹۶ میلادی در این کشور بر سر کار است. مسئولان این گارد گروهی از سردستگان نظامی هستند که طی بیست سال اخیر از بلز کمپائوره، رئیس جمهوری پیشین این کشور محافظت می کردند. گارد ریاست جمهوری بورکینافاسو ۱۳۰۰ عضو دارد که بهترین آموزش دیدگانِ ارتش این کشور محسوب می شوند. مسئولان این گارد توضیحی برای اقدامات دو روز اخیرشان منتشر نکرده اند و تنها اعلام کرده اند که نهادهای سیاسی دولت موقت، منحل شده است و بزودی انتخابات جدید برگزار می شود.
۲) آیا این اولین بار است که “آراس پی” دست به چنین اقدامی می زند؟
این اولین بار نیست. پیش از این نیز رهبران گارد ریاست جمهوری بورکینافاسو که به عنوان ارتشی در ارتش محسوب می شوند، تلاش کرده بودند روند انتقال قدرت را در بورکینافاسو منحرف کنند.
آنها در پایان ماه ژوئن و پس از آن که کمیسیون آشتی و اصلاحات ملی تصمیم به انحلال «آراس پی» گرفت، به مخالفت با ایزاک زیدا، نفر شماره دوی سابق همین گارد و نخست وزیر دولت موقت پرداختند زیرا این شخص علنا خواستار انحلال بی درنگ این گارد شده بود. افراد «آراس پی» قصد داشتند آقای زیدا را در ۲۸ ژوئن هنگام بازگشت از سفر تایوان دستگیر کنند. ایزاک زیدا مجبور شد مسیر هواپیمایش را از فرودگاه نظامی پایتخت تغییر دهد تا بتواند از دست افراد گارد ملی فرار کند. همین مساله نیز بر بحران سیاسی در این کشور افزود
۳) اطلاعاتی درباره دولت جدید بر سر کار آمده در بورکینافاسو
فردی نظامی که سرهنگ ممدو بامبا نام دارد، صبح روز پنجشنبه ۱۷ سپتامبر در تلویزیون ملی بورکینافاسو ظاهر شد تا اعلام کند یک «شورای ملی دموکراسی» تشکیل شده که به «رژیم منحرف انتقالی» در بورکینافاسو پایان داده است.
به گفته او این شورا توسط ژنرال «گیلبرت دیندره» رهبری می شود که از متحدان نزدیک رئیس جمهوری سابق، بلز کمپائوره است. بلز کمپائوره تا زمان سقوط، مدت ۲۷ سال بر بورکینافاسو حکومت کرد.
سرهنگ ممدو بامبا در نطق تلویزیونی اش گفت: «شورای ملی دموکراسی به رژیم منحرف انتقالی پایان داد. رئیس دولت انتقالی نیز از منصبش برکنار شد. دولت انتقالی و شورای ملی انتقالی نیز منحل شدند. اکنون گروه مشورتی بزرگی متعهد شده اند تا اقدام به تشکیل دولت کنند و به بازسازی نظام سیاسی کشور و بازگرداندن انسجام ملی بپردازند تا برگزاری انتخاباتی فراگیر و مسالمت آمیز میسر شود.»
#Burkina l'officier du #RSP qui parle sur la #RTB – Porte parole du CND #lwilipic.twitter.com/TaNRCmIfUk
— Thierry HOT (@Hotthierry1) September 17, 2015
۴) بورکینافاسو شبی پر تنش را پشت سر گذاشت
در اوآگادوگو، پایتخت این کشور اوضاع پرتنش به نظر می رسد. صدای انفجار و تیراندازی در سرتاسر چهارشنبه شب و صبح پنجشنبه شنیده می شد. اعتراضها را می توان در تمام نقاط پایتخت مشاهده کرد.
Huge crowds in protest of RSP coup attempt in #BurkinaFasoH/T
Ouedsoul0</a> <a href="http://t.co/5qRuUbj88n">pic.twitter.com/5qRuUbj88n</a></p>— Filmon Zerai (
EritreaStruggle) September 16, 2015
میدانی که میدان انقلاب نام گرفته است.
Place de la revolution – “On dort ici!” – #Ouagadougou#Burkina#lwili#RSPpic.twitter.com/9p9yqAyZaS
— Wouter Elsen (@WouterElsen) 16 Septembre 2015
خیابانهای مرکز شهر بطور غیرمنتظره ای خالیست.
Les rues du centre-ville de Ouagadougou, anormalement vides ce matin. Photos d'un Observateur. #BurkinaFaso#lwilipic.twitter.com/bQ83SRkWqh
— Chloé Lauvergnier (@clauvergnier) September 17, 2015
۵) واکنش جامعه بین الملل
جامعه بین الملل خواستار آزادی میشل کافاندو، رئیس دولت موقت شد. سازمان ملل متحد، اتحادیه آفریقا و جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا در بیانیه ای مشترک خواستار «آزادی فوری و بی قید و شرط گروگانها» شدند.
#UNSG Ban Ki-moon, outraged by reports of detention of President and PM of #BurkinaFaso, calls for their release http://t.co/j0sin3sqk6
— UN Spokesperson (@UN_Spokesperson) September 16, 2015