دریا پاکیزه است زیرا می تواند به خودی خود آلودگی هایش را پاک کند. میکرو ارگانیسم های زنده در آب، با خوردن آلودگی ها آب را پاک می کنند اما این روند وقت گیر است.
فصل بازگشت توریست ها به جزایر مدیترانه در حالی آغاز می شود که این سواحل زیبا هر لحظه در معرض خطر حوادثی برای کشتی های حامل نفت است که ممکن است به نشت نفت بیانجامد. دشواری آنجاست که جمع آوری این لکه ها از سطح آب آسان نیست.
در صورت نشت مواد نفتی در سطح آب که معمولا بر اثر سانحه برای کشتی های حامل این مواد رخ می دهد، قایق های مخصوصا با استفاده از صافی های مخصوص اقدام به جمع آوری این مواد از روی سطح آب می کنند که خود، روش ناقصی برای مواجه با این گونه حوادث است.
واسیلیوس فراگولیس، مدیر واکنش های اضطراری دریایی می گوید: «این تکنولوژی محدودیت های خودش را دارد. اشکال اساسی این است که صافی های شناور، نمی توانند از نشت دوباره نفت جلوگیری کنند. همچنین نمی توان لکه های کوچک نفتی را با این روش های مکانیکی جمع آوری کرد، بنابراین رگه هایی از نفت روی آب باقی می مانند.»
از بین بردن لکه های نفتی سخت است اما اگر باکتری ها سریعتر می توانند این آلودگی ها را بخورند، میکرو ارگانیسم های دریایی یک روش مفید برای این کار است. این موضوع، هدف یک پروژه تحقیقاتی اروپایی در یونان است.
نیکلاس کالوجراکیس، استاد مهندسی بیوشیمی دانشگاه فنی کرت و هماهنگ کننده این پروژه می گوید: «هدف اصلی طرح تحقیقاتی ما این است که با فن آوری های جدید، تجزیه بیولوژیکی – طبیعی را بوسیله میکروب ها در دریا تقویت کنیم. برای دستیابی به این هدف، مجموعه ای از اقداماتی را انجام می دهیم که آنچه نیاز است را به کارکرد میکروب ها اضافه کنیم تا آنها بتوانند لکه های نفتی را سریعتر بخورند.»
برای از بین بردن لکه های نفتی بروش ساده تر و سازگارتر با محیط زیست، دقیقا به چه چیزی نیاز است؟
پژوهشگران برای آزمایش یک روش جدید، یک لکه نفتی را روی آب شبیه سازی می کنند. ابتدا نفت را با آب مخلوط می کنند و بعد اسپری تجزیه بیولوژیکی که از تخمیر روغن های گیاهی بدست آمده را به آن می افزایند.
راجر مارچانت، میکروبیولوژیست می گوید:«اسپری روغن با سورفکتانت یا ماده فعال سطحی، نفت را از بین نمی برد. کاری که می کند این است که نفت را به قطرات کوچک تبدیل می کند و بعد این قطرات کوچک را می توان بوسیله میکروارگانیسم ها در محیط مورد حمله قرار داد و از بین برد.»
بدون نیاز به مهندسی ژنتیک برای دست یابی به باکتری های نفت خوار، این باکتری ها در دریا و جایی که لکه های نفتی وجود داشته باشد پیدایشان می شود، تنها لازم است به رشد سریعتر این باکتری ها کمک کنیم.»
میشل یاکیموف میکروبیولوژیست دریا می گوید: «این روش ماست: ما نمونه ای از آب آلوده را از دریا می گیریم و به آزمایشگاه می آوریم و میکروارگانیسم ها را در آن کشت می دهیم. هنگامی که یک توده بزرگ از باکتری های نفت خوار رشد کردند، آنها را بر روی لکه های نفتی می پاشیم. بنابراین ما بآسانی فرایند پاکیزه کردن طبیعی دریا را تسریع می کنیم.»
در نهایت، برای تحریک اشتهای باکتری ها، محققان آنها را با فسفر و نیتروژن کافی تغذیه می کنند. آنها ذرات هوشمندی را اختراع کرده اند که مواد مغذی مورد نیاز باکتری ها در آب های آلوده را تامین می کنند.
فیلیپ کوروینی، میکروبیولوژیست محیطی می گوید: «باکتری ها وقتی در آب قرار می گیرند، نیاز به تغذیه دارند. برای مثال نیاز به فسفر و ازت دارند.»
پاتریک شاهگالدیان، بیوشیمیست نیز می گوید: «در واقع ما مواد مغذی را مستقیما به باکتری ها می رسانیم، بنابراین باکتری های به این شکل می توانند لکه های نفتی را بسیار موثرتر از بین ببرند.»
اول باکتری ها نفت را می خورند، بعد پلانکتون ها باکتری ها را می خورند، و به این شکل زنجیره غذایی در دریا برقرار می شود. این روش طبیعی پاک کردن لکه های نفتی در آینده ای نزدیک بطور گسترده در دسترس خواهد بود.