ایمنی محیط کار، بویژه برای افرادی که با تشعشعات رادیواکتیو سر و کار دارند مسئله مهم و چالش برانگیزی است. اما سهم نوآوری، پیشرفت در فن آوری و علم در تامین ایمنی محیط کار چیست؟
ازهر صدهزارکارگری که در اروپا مشغول کارند، سالانه حداقل شش نفر در محیط کار جان خود را از دست می دهند. آنهاعمدتا قربانی شرایط سخت کاری، عیوب ساختاری مجموعه های صنعتی و یا زیرساختهای نا ایمن بخش حمل و نقل می شوند.
از بین بردن این عیوب محیط کار، آسان نیست، چرا که اغلب از چشم انسان پنهان می مانند. پس چگونه باید از وجود آنها آگاه شد و از بوجود آمدن حادثه ای دیگر جلوگیری کرد؟
به مادرید پایتخت اسپانیا می رویم تا ببینیم محققان برای حل این مشکل به چه کاری مشغولند. یکی از مهمترین و حساسترین اجزاء تشکیل دهنده رآکتوراتمی، کلاهک آن است که وظیفه هدایت آبی که برای خنک کردن رآکتور بکار می رود، را برعهده دارد. پژوهشگران در تلاشند تا عیوب بسیارکوچک و میلیمتری در این نمونه کلاهک را تشخیص دهند.
دایموس لیاپتسیس، هماهنگ کننده این پروژه می گوید:” این سطح درونی محفظه رآکتور است. در داخل آن… اینجا.. رآکتور اتمی قرار دارد. اینجا هم محدوده ای است که کلاهک سوار می شود و مورد مطالعه ماست. در این نقطه اتصال، چند مورد نقص خیلی ریز وجود دارد که با چشم غیرمسلح دیده نمی شوند. بعضی از آنها هم در واقع زیر مواد پنهان شده اند.”
به هامبورگ در شمال آلمان برویم. اینجا هم کار پژوهشگران آسان نیست. مشکل آنها کشف و رویت عیبهای موجود در اجزای مختلف کشتی ای است که اینجا در این کارخانه طراحی و تولید شده است.
ایو اورت مهندس رادیولوژی و یکی از مسئولان این پروژه می گوید :” اینجا شما چیزی را که آنرا مرکز ثقل کشتی می نامیم، می بینید که در واقع یک پره بزرگ است که از تکان خوردن زیاد کشتی در دریای خروشان جلوگیری می کند و بدین ترتیب مسافرت دریایی را دلنشین تر می کند.”
دانشمندان در مادرید اسپانیا معتقدند راهی برای بررسی درون لایه ضخیم فولادی این مدل کلاهک پیدا کرده اند: یک بازوی رباتی، مجهز به سیستم فراصوتی. دایموس لیاپتیسیس می افزاید:“بدلیل اینکه محوطه پیرامونی اینجا مملو از مواد رادیواکتیو است، برای عیب یابی در این کلاهک به یک سیستم خودکار نیاز داریم. اپراتورها در عرض دو سه دقیقه ربات را در کلاهک کار می گذارند و آنرا گیر می دهند. بعد خودشان می توانند بروند آنطرف که با یک دیواربتونی محافظت می شود تا از خطرتشعشعات اتمی در امان باشند.”
در هامبورگ پژوهشگران با مشکل دیگری روبرویند. آنها مشغول آزمایش نمونه اولیه نوعی از پرتونگاری دیجیتال ویژه هستند.
ایو اورت مهندس رادیولوژی و یکی از مسئولان این پروژه می گوید: “سئوال این است که آیا حبابهای هوا در این پره های آهنی پرداخته شده، باقی مانده است یا نه؟ حبابهای هوا می تواند فعالیت دستگاه را مختل کند و خطرات جدی ای را بوجود آورد… حتی ممکن است پره ها از هم جدا شوند… برای شناسایی هر چه بیشتر این حبابها ما در پرتونگاری پره ها، از انرژی قوی 7.5 مگا الکترون ولت استفاده می کنیم.”
به مادرید برگردیم، این رباتها قادرند پرتوهای فراصوتی را ارسال کنند. عیبهای ساختاری، شناسایی، در زمان واقعی میزانشان سنجیده و سپس دسته بندی می شوند.
دیموس لیاپتیسیس در مورد مزیت این سیستم می گوید:“با استفاده از این اطلاعات ما می توانیم هر نقصی راشناسایی کنیم. این نقص می تواند یک ترک باشد یا منفذهای زیاد، یا حتی نقص درون مواد. بعنوان نمونه این یک ترک است که 21 میلیمتر طول و 44 میلیمتر عرض دارد که تقریبا بزرگ است. ما این اطلاعات را در اختیار اپراتورها قرار می دهیم. بعد آنها محاسبات خود را انجام می دهند و تصمیم می گیرند که این شکاف باید بلافاصله ترمیم شود، یا نه می توان تا بازدید بعدی صبر کرد و دید که اندازه اش بزرگتر شده یا تغییری نکرده است.”
ایو اورت مهندس رادیولوژی و یکی از مسئولان این پروژه کارخانه کشتی سازی هامبورگ می گوید :“ما در حال فرستادن اشعه ها از طریق مرکز ثقل کشتی هستیم. در طرف دیگر مرکز ثقل، سیستم مخزن دیجیتال را قرار داده ایم که حساسیت بالایی دارد و برای گرفتن یک عکس واضح از درون شیء، آنرا زمان کمتری درمعرض تشعشع قرارمی دهد. پرتونگاری دیجیتال نسبت به نوع کلاسیک آن قابلیت بهتری دارد.”
از نتایج آزمایشهای انجام شده در کارخانه کشتی سازی، درموسسه پژوهشی دربرلین برای تولید نمونه اولیه بهره گرفته می شود. سازندگان آن، نه تنها نسبت به دقت اجرای آن خوشبین هستند بلکه از تاثیرات زیست محیطی آن هم رضایت دارند.
ساباش سود، مهندس ارتباطات و الکترونیک در این باره می گوید:“پرتونگاری دیجیتال موجب شده تا استفاده از مواد شیمیایی، فیلم های ایکس-ری و همینطور مواد انباری، پایان یابد. تمام این محدودیت ها و مشکلات به یک دفترمعمولی کاهش پیدا کرده است و تمام سوابق بصورت الکترونیکی ثبت می شوند.”
مهندس کارلوس گاویلان پروژه صحت اجزاء کلاهک رآکتورهای اتمی را مدیریت می کند. او می گوید :“با عرضه این نمونه، ما دقت نظارت بر کلاهکهای هسته ای را ثابت کردیم. این بدان مفهوم است که محاسبات ما در مورد اندازه و میزان استهلاک این کلاهکها هم، دقت و صحت بالایی دارد. بعلاوه زمان لازم برای نصب این رباتها خیلی کوتاهتر است و بنابراین نصابهای این رباتها هم زمان بسیار کمتری درمعرض تشعشعات رادیواکتیو خواهند بود.”
در هامبورگ، مدیر یک کارخانه کشتی سازی درباره استفاده از تجهییزات ایکس-ری دیجیتالی درآینده، ازهم اکنون ایده دارد. ایو کوهرس مس گوید :“مثلا دربالابر و جرثقیلهایی که برای بارگیری کالاها در کشتی از آنها استفاده می شود…. درست مثل پشت سر من. ما قبلا فقط می توانستیم سطوح معیوب یا ترکها را تشخیص دهیم اما حالا به مدد پرتونگاری دیجیتال ما می توانیم ترک ها یا نقص های درونی را هم بیابیم. این مسئله از نظر اقتصادی هم مقرون به صرفه است. با اشعه های کلاسیک ما فقط می توانستیم عیبهای بخشهایی از کشتی را پیدا کنیم.”
به کمک پرتونگاری دیجیتال می توان از عیبهای ساختاری غیرمنتظره در طول زمان ساخت پیشگیری کرد. از سوی دیگر پیش بینی چنین عیبهایی در پایین آوردن هزینه نگهداری موثر است.
پژوهشگران می گویند این نمونه های اولیه در واقع تنها قطره ای از دریای عظیم نوآوریهای نسل جدید است که به ما امکان دیدن چیزهایی را که تا پیش از این امکانپذیر نبود، سریعتر، دقیقتر و به شیوه ای مهربانتر با محیط زیست، می دهند.