نماینده عالی دیپلماسی اتحادیه اروپا در مقاله ای «اهمیت استقلال استراتژیک» اروپا را شرح داده است. در این مطلب به برخی از نکات مهم نوشته آقای بورل اشاره کرده ایم.
جوزپ بورل، نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار یادداشتی بلند سعی کرده است چرایی «استقلال استراتژیک اروپا» در جهان را شرح دهد.
وزیر خارجه پیشین اسپانیا، هرچند با فرصت مناسب برای نوسازی روابط اتحادیه اروپا با آنسوی اقیانوس اطلس در پی انتخاب جو بایدن موافق است اما همزمان معتقد است که اتحادیه اروپا باید بدون توجه به تغییرات کاخ سفید «سعی در گسترش افکار و ارزش هایش داشته باشد.»
بورل با اشاره به یکی از نوشته های مونتسکیو، نویسنده شهیر فرانسوی در قرن هجدهم، با عنوان «چگونه می توان پارسی(ایرانی) بود؟» می نویسد «ما اروپایی ها هم باید این سوال را مطرح کنیم که چگونه اروپا می تواند یک استقلال استراتژیک داشته باشد؟»
به گفته این سیاستمدار سوسیالیست اسپانیایی، با نگاهی به تاریخچه مختصری از مفهوم «استقلال استراتژیک» در قاره اروپا می بینیم که مثلا این طرز تفکر در حوزه صنایع دفاعی دهه ها پیش بسط و توسعه یافته است. اما به گفته آقای بورل، «مشکل اساسی در این است که این استقلال استراتژیک تنها به موضوعات امنیتی و دفاعی محدود شده است.»
در نوشته نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا می خوانیم که همواره بحث استقلال استراتژیک بدلیل ترس از انفعال آمریکا، توسط رهبران و سیاستمداران اروپایی به تاخیر انداخته شده است. با این حال بحران شیوع کرونا نشان داد که «اروپا نیاز دارد تا در زمینه های اقتصادی و فناوریها به استقلال استراتژیک دست یابد.» آقای بورل تاکید می کند که عملا چنین اتفاقی افتاده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی اروپا با اشاره به اینکه شورای اروپا در شرایط اضطراری همواره در سیاست های راهبردی خود از «استقلال استراتژیک، دست کم در چهار سال اخیر بهره برده است» اما همچنان بسیاری از رهبران و تحلیلگران سیاسی معتقدند که این پدیده می تواند مانع تعامل و همکاری اروپا با متحدان مهم از جمله ایالات متحده شود. بورل می گوید باید بدون «دست دست کردن» اروپا را در تمام «زمینه ها» به این سمت، استقلال فکری، هدایت کرد.
اما در بخش مهمی از این مقاله، جوزپ بورل «اهمیت استقلال استراتژیک» اتحادیه اروپا را توصیف می کند. به گفته این سیاستمدار ۷۳ ساله، استقلال استراتژیک بیش از هر زمان دیگری برای اتحادیه اروپا «حیاتی» است چرا که دنیا تغییرکرده است. به گفته آقای بورل «امروز بسیار دشوار است ادعا کنید که یک اتحادیه سیاسی هستید که می خواهد یک بازیگر مهم جهانی باشد اما اعضایش به استقلال استراتژیک» اعتقادی ندارند.
به گفته نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بدون استقلال «وزن اروپا» در جهان کاهش می یابد. همانگونه که در دو دهه اخیر شاهد آن بوده ایم.
اروپا تا ۳۰ سال پیش نماینده یک چهارم ثروت جهان بود و پیش بینی می شود طی ۲۰ سال آینده تنها ۱۱ درصد از اقتصاد جهان را نمایندگی کند. چین دوبرابر اروپا، به ۲۲ درصد می رسد و آمریکا و هند در تراز ۱۴ درصد باقی خواهند ماند. به این ترتیب دو دهه آینده برای اروپا اهمیت حیاتی دارد. به گفته بورل برای جبران این عقب ماندگی که «اتحادیه اروپا به سرعت به آن سو حرکت می کند» باید با اتخاذ سیاست های مستقل آینده دیگری را رقم زد.
آقای بورل در نتیجه گیری این مقاله براین نکته تاکید دارد که «هرچند روابط با متحدان سنتی همچنان ضرورت دارد اما بدلیل تغییرات عمده و پیچیده جهان در یک دهه اخیر، اتحادیه اروپا باید با توجه به تحولات غامض تصمیم گیری کند و برای این کار رهبران اروپایی نیازمند کسب چشم اندازی مستقل هستند.»
نماینده دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا می نویسد که استقلال استراتژیک نه یک «عصای جادویی» بلکه فرایندی طولانی مدت است که با هدف اطمینان از مسئولیت پذیری بیشتر اروپایی ها بر سرنوشت خودشان بدست می آید. اروپا برای حفظ منافع و ارزشهایش ناگزیر در جهان دشوار و پیچیده کنونی می تواند به پایه و ستونهای خود تکیه کند.