نیجر در ازای جلوگیری از عبور مهاجران از اتحادیه اروپا و سازمان ملل کمک مالی دریافت میکند. این راه حل برای اروپا قطعا مفید بوده اما نتیجه آن برای نیجر مشخص نیست. گزارش خبرنگار یورونیوز نشان میدهد که پول اتحادیه اروپا به همه نمیرسد و نمیتواند در اقتصاد وابسته به قاچاق مهاجر نیجر توازن ایجاد کند.
پیش از این هر سال دستکم ۱۰۰ هزار مهاجر از نیجر و دیگر کشورهای همسایه آن از مسیر این کشور راهی لیبی میشدند تا خود را به اروپا برسانند. اما اوضاع اکنون متفاوت است زیرا نیجر با اتحادیه اروپا همکاری میکند و پلیس و ارتش را به کار گرفته تا جلوی خروج مهاجران از نیجر را بگیرند. شمار اندکی از پناهجویان که شرایط پناهندگی قانونی در اروپا را دارند دستچین شده و در خانههای موقت در نیجر اسکان داده میشوند تا بعدا تکلیفشان روشن شود.
نیجر که یکی از فقیرترین کشورهای جهان است در ازای این کار از اتحادیه اروپا کمک مالی دریافت میکند و میتواند به قاچاقچیان نیز کمک کند تا شغلی قانونی پیدا کنند. این راه حل برای اروپا قطعا مفید بوده و شمار مهاجرانی که از نیجر عبور کرده و به سمت اروپا میروند به شدت کاهش یافته است. اما برای نیجر نتیجه چندان مطلوب نیست. گزارش خبرنگار یورونیوز نشان میدهد که پول اتحادیه اروپا به همه نمیرسد و نمیتواند در اقتصاد نیجر که به شدت وابسته به قاچاق مهاجر است توازن را برقرار کند.
مطالب یورونیوز را در واتساپ دریافت کنید
نیجر باید همچنین با هزاران مهاجر آفریقایی کنار بیاید مهاجرانی که در لیبی قربانی انواع سواستفادهها بوده و حالا از این مسیر به کشور خودشان باز میگردند.
سوفی کلوده خبرنگار یورونیوز در اینباره گفتگویی با والری کوریا خبرنگار یورونیوز انجام داده که برای تهیه گزارش به نیجر سفر کرده بود:
آیا نیجرِ فقرزده میتواند از مخمصه قاچاق پناهجویان و تعهدش به اروپا بیرون بیاید؟
یورونیوز: در گزارش تو دیدیم که بسته کمکهای مالی اتحادیه اروپا به افراد کافی در نیجر نمیرسد و قطعا باعث نمیشود که مردم از قاچاق انسان دست بردارند. آیا استراتژی اروپا در نیجر شکست خورده؟
والری گوریا: «خب این برنامه قطعا به اهدافش نرسیده که دلایلی دارد. چون کمکهای مالیِ مخصوص مبارزه با مهاجرت، صرفِ برنامههای مختلفی شده که یکی از آنها اصلاح و تقویت امنیت داخلی است؛ یعنی مدیریت مرزها و کمک به نیجر برای مبارزه با قاچاق؛ همچنین کمک برای ایجاد فعالیتهای اقتصادی تازه. نکته دیگری که بسیاری به ما گفتهاند آن است که این منابع را عمدتا آژانسهای توسعه ملی مدیریت میکنند که همیشه از چند و چونِ مسائل آگاه نیستند و بنابراین مشکلات و تأخیرهای بسیاری در کار هست.»
یورونیوز: اما فکر نمیکنی متوقف کردن مهاجرت یک توهم است. چون اقوام انسانی از قدیم همیشه در حرکت بودهاند و از مرزها میگذشتهاند؟
والری گوریا: «بله، درست است و فکر نمیکنم کسی باور داشته باشد که مهاجرت روزی تمام شود. مسأله اصلی این است که برای حل مسأله سراغ سرمنشا آن برویم. اتحادیه اروپا هم همین را میگوید. اما نکته این است که بیشتر کمکهای مالی برای تقویت امنیت هزینه شده است.»
یورونیوز: اما فکر نمیکنی که این نمونه به خوبی ضعفهای سیاست مهاجرتی اروپا را نشان میدهد؟ اروپا یک راهکار کلی دارد اما باید خواست دولتهای ملی را نیز در نظر گرفت؛ چراکه بسیاری از این دولتها خواستار تقویت امنیتشان هستند.
والری گوریا: «بله، درست است. در سراسر اروپا شاهد تقویت دولتهای پوپولیست هستیم. و یکی از حربههای کلیدی احزاب پوپولیست در انتخابات، مبارزه با مهاجرت است.»
یورونیوز: این ۳۰۰ هزار مهاجر و پناهجویی که از لیبی بر میگردند و حالا در نیجر گیر کردهاند، آیا باری بر دوش اقتصاد این کشور نیستند؟
والری گوریا: «آنها بخصوص ساکن منطقه «اَغادیز» هستند که اقتصادش بسیار به تجارت و قاچاق مهاجران وابسته بوده است.»
یورونیوز: اما درباره جمعیت بومی، بخصوص در کشوری که اقتصادش به تجارت مهاجران وابسته بوده، آیا به ويژه جوانانی که موقعیت چندانی ندارند تحریک نمیشوند که به گروههای مسلح بپیوندند؟ چون در کشورهای جنوب صحرای آفریقا گروههای اینچنینی نظیر اسلامگرایان هستند.
والری گوریا: «مردم منطقه به ما می گویند بیشتر از این نگران اند که جوانان دزد و جنایتکار شوند تا اینکه به گروههای تروریستی بپیوندند. دزدی و قاچاق مواد مخدر و اسلحه در نیجر در جریان است. اما از سوی دیگر این دو مورد گاه با هم همراه میشود و قاچاق هم یکی از منابع درآمد گروههای تروریستی است.»
یورونیوز: نکته بسیار مهمی در این گزارش بود و آنکه حالا کویر بیشتر از دریای مدیترانه جان مهاجران را میگیرد.
والری گوریا: «کویر هزاران مسیر دارد و از آنجا که راههای اصلیِ مسیر مهاجران مسدود شده، مردم از راههای فرعی و بیراههایی عبور میکنند که آنها را به درستی بلد نیستند. وانگهی، قاچاقچیهای تازهکار هم چندان راهها را نمیشناسند و مرامِ کهنه کارها را هم ندارند.»
بیشتر بخوانید: