زمانی که پیمان شنگن در سال ۱۹۸۵ به امضا رسید هدف اصلی آن برچیدن مرزهای اروپایی بود. ۳۲ سال بعد با وجود اینکه تعداد کشورهای عضو این پیمان از ۵ به ۲۶ رسیده است اما رهبران اروپایی قصد دارند تدابیر حفاظتی جدیدی در مرزهای اروپایی بکارگیرند. اروپا می خواهد دست کم برای سه سال آینده تدابیر امنیتی جدیدی در مرزها اتخاذ شود. مقامات اروپایی می خواهند دست کم بطور موقت روادید شهروندان در مرزهای مختلف اروپایی را کنترل کنند.
اصلیترین دلیل اتخاذ این تصمیم، مقابله با تهدیدات تروریستی عنوان شده است.
دیمیتریس اوراموپولوس، کمیسر مهاجرت در اتحادیه اروپا می گوید: «پیشنهاد کنترلهای بیشتری که از سوی ما مطرح شده است استثنایی است که بدلیل شرایط خاص اروپا در چند ماه اخیر مطرح شده است. ما نمی خواهیم کسی یا کشوری از طرحهای جدید سوء استفاده کند. البته امیدواریم تمام کشورهای عضو طرحهای جدید تقویت امنیت اروپا را به کار بندند.» اروپا در جهت مبارزه با تررویسم و موج گسترده مهاجرتهای غیرقانونی قصد دارد بر مرزها کنترل بیشتری داشته باشد. به نظر میرسد مقامهای اتحادیه اروپا درصدد هستند به «هر قیمتی» اغلب پناهجویان را روانه کشورهای مبدا کنند. تا کنون ۳۶ درصد از این پناهجویان که افغانها بیشترین آمار را در میان آنها دارند، به سرزمینهای مادری بازگردانده شده اند.
Encore un coup à la libre circulation ds Schengen. C’est raconté par
JPSLeMonde</a> <a href="https://t.co/CUhhom4jwx">https://t.co/CUhhom4jwx</a></p>— maryline baumard (
marylinebaumard) September 27, 2017
ماریلین بومار، روزنامهنگار لوموند در توییتر نوشته: یک ضربه دیگر به آزادی رفتوآمد در منطقه شنگناعمال محدودیت بر مفاد توافق شنگن، که زمانی اولین گام عملی برای محو مرزها به شمار میرفت، تصویر جالبی از رویای اروپایی را برای طرفداران اتحادیه اروپا ترسیم نمیکند. رویه جدید اتحادیه اروپا، پیشاپیش با انتقادات شدید سازمانهای حقوق بشری مواجه شده است.