تشدید بحران بدهی ها، نرخ بالای بیکاری در کنار کاهش اعتماد، حساسیت هایی را نسبت به پیوستن کشورهای دیگر به اتحادیه اروپا بوجود آورده است، اما کرواسی پس از ده سال مذاکرات دشوار، در نهایت به خواسته خود رسیده و قرار است عضویتش در اتحادیه اروپا، از اول ماه ژوئیه ۲۰۱۳ حالت اجرایی پیدا کند.
در برنامه این هفته “سخن من” با ماریو نوبیلو، سفیر جمهوری کرواسی در بلژیک و لوکزامبورگ که سهم زیادی در این مذاکرات داشته، به گفتگو نشسته ایم.
در ابتدا در پاسخ به سوال شهروندی از مجارستان در مورد اینکه چرا عضویت کرواسی در اتحادیه اروپا برای شهروندان این کشور مفید است، ماریو نوبیلو می گوید: “معتقدیم که راه دیگری به غیر از عضویت کرواسی در اتحادیه اروپا، وجود ندارد. از لحاظ تاریخی ما به اروپا تعلق داریم. کرواسی کشوری است که جنگ را پشت سر گذاشته است. پروژه اتحادیه اروپایی هم پروژه ای مبتنی بر همکاری مسالمت آمیز است. بنابراین عضویت ما دربردارنده پیام دیگری هم هست، یعنی به وجود آمدن ثبات در منطقه. کرواسی هم بعنوان یک عضو جدید مسئولیت ویژه ای را در ارتباط با این منطقه برعهده می گیرد.”
پیوستن کرواسی به منطقه پولی یورو به توانایی و تصمیم این کشوربستگی دارد. البته زمان هم در این مورد عامل بسیار مهمی است. سفیر جمهوری کرواسی معتقد است بحرانی که گریبانگیر اروپاست، بحرانی موقتی و گذراست. همچنین هدف بعدی کرواسی طی سالهای آینده، ورود به منطقه شنگن است.
مسئله عضویت صربستان، بویژه برای کرواسی بسیار حائز اهمیت است. ماریو نوبیلو در اینباره می گوید:” صربستان ظرفیت های نهادی لازم را داراست و از طریق مذاکره، روند الحاقش نسبتا آسان است. اما طی سالهای آتی با مشکلات منطقه ای جدی و عمیقی بویژه در مورد کوزوو و دیگر کشورها روبروست. شاید شانس مونته نگرو که هفت سال از استقلالش می گذرد، برای پیوستن به اتحادیه اروپا بعد از کرواسی بیشتر از بقیه کشورهای حوزه بالکان باشد که معلوم نیست چقدر طول بکشد . به هر حال پیش بینی کار مشکلی است و به نظر من همه کشورهای این منطقه در مسیر درستی قرار دارند.”