در حالی که برخی از کشورهای اروپایی، به طور فزاینده ای در رکود اقتصادی فرو رفته اند، هنوز هستند کسانی که به قول اسکار وایلد، چشم به ستاره ها دوخته اند… قاره اروپا همواره و به رغم همه مشکلات، تمایل به ادامه اکتشافات فضایی دارد. دلیل آن چیست و چه هزینه ای دارد؟
ژان ژاک دوردَن، مدیر آژانس فضایی اروپا به سوالات شما پاسخ می دهد.
آلکس تیلور، یورونیوز: خود شما به ستاره ها نگاه می کنید؟
ژان ژاک دوردَن:
بله، به ستاره ها نگاه می کنم. خیلی خوب و آرامش دهنده است.
یورونیوز: پس فقط مدیریت نمی کنید.
ژان ژاک دوردَن:
نخیر. من به فضا هم نگاه می کنم. این بسیار مهم است. بله، من مدیر هستم، و فعالیت های فضایی را مدیریت می کنم…اما هنوز هم خیال بافی می کنم.
یورونیوز: خوب اصل این برنامه پرسش های کوتاه و پاسخ های سریع است. و این هم اولین پرسش.
پرسشی از کارلوس از اسپانیا: “آیا در این دوران بحران اقتصادی، این همه سرمایه گذاری در فضا، منطقی به نظرتان می رسد؟”
یورونیوز: بودجه شما ۴ میلیارد یورو است. آیا توانایی چنین سرمایه گذاری برای ادامه اکتشافات فضایی داریم؟
ژان ژاک دوردَن:
بله، در نهایت، چهار میلیارد یورو به نسبت تعدادی شهروندان اروپایی، یعنی سالانه ۱۰ یورو به ازای هر نفر…
یورونیوز: باز هم کم نیست…
ژان ژاک دوردَن:
بله شاید زیاده است اما امروز در اروپا دیگر هیچ شهروندی نیست که بتواند بدون کمک ماهواره ها زندگی کند. حتی اگر خودش از این مسئله آگاهی ندارد. فضا در زندگی روزمره مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین دیگر به ستاره ها نگاه نمی کنیم اما فضا به زندگی بر روی زمین بهبود می بخشد.
یورونیوز: کمی در مورد بودجه تان به ما توضیح بدهید. کشورهای عضو آژانس مستقیما سهم خود را پرداخت می کنند؟ از قرار اتحادیه اروپا بودجه ای ارائه نمی دهد و حتی کشورهایی چون سوئیس و نروژ عضو آژانس هستند.
ژان ژاک دوردَن:
بله. آژانس فضایی اروپا از ۲۰ کشور تشکیل شده است. هجده کشور عضو اتحادیه اروپا هستند و دو کشور یعنی سوئیس و نروژ، عضو آژانس هستند اما در اتحادیه اروپا نیستند.
بودجه آژانس فضایی اروپا، تا سه میلیارد یورو مستقیما از سوی کشورهای عضو فراهم شده و یک میلیارد یورو هم از سوی کمیسیون اروپا می رسد. چرا که ما بنام کمیسیون اروپا هم کار می کنیم، از جمله برنامه هایی چون “گالیلئو” و “جی اِم اِس”.
یورونیوز: سوال دوم برای آقای دوردَن.
سوال شارلین از بلژیک: “سلام، من شارلین از بلژیک هستم. سوال من این است: آیا در سال های آینده، برنامه هایی برای سفر به سیارات دیگری به غیر از مریخ دارید؟
ژان ژاک دوردَن:
در حال حاضر تنها برنامه هایی برای مریخ داریم. از جمله دو ماموریت، یکی در سال ۲۰۱۶ و دیگری در سال ۲۰۱۸.
یورونیوز: وقتی می گویید: «ما»، منظورتان اروپایی هاست. آیا می توانیم تنهایی این ماموریت ها را انجام دهیم یا به کمک آمریکایی ها و روس ها نیاز داریم؟
ژان ژاک دوردَن:
در حال حاضر، با روس ها همکاری می کنیم. موضوع این نیست که اولین نفر به سیاره ها برویم و پرچم خود را در آنجا نصب کنیم. آن دوران به پایان رسیده است. اکنون اکتشاف سیاره ها با همکاری های بین المللی و با همه قدرت های بزرگ در بخش فضا، انجام می شود. ما، وقتی می گویم ما، منظورم ما اروپایی هاست، ما با آمریکایی ها، روس ها، چینی ها، ژاپنی ها همکاری می کنیم. در هر صورت، بله، ماموریتی برای سفر به مریخ داریم که در سال ۲۰۱۸ انجام خواهد شد که ماموریت بسیار مهمی است، زیرا اولین ماموریتی خواهد بود که خاک مریخ را حداقل به عمق دو متر حفاری خواهد کرد. اگر آثاری از زیست بر روی مریخ وجود داشته باشد، احتمالا در زیر خاک باید آنها را جستجو کرد.
بنابراین بدنبال آثاری از زندگی هستیم، هر گونه ای از زندگی… ما می دانیم که مقدار زیادی آب بر روی مریخ وجود داشته است و همینطور یک جو، و به همین دلیل است که شاید بتوانیم شواهدی از حیات بر روی مریخ پیدا کنیم.
یورونیوز: یک سوال دیگر در مورد فضا.
پرسشی از مارتین از بریتانیا: “من مارتین و اهل اسکاتلند هستم. اخیرا در مطبوعات، بحث های زیادی در مورد افزایش همکاری های اقتصادی بین کشورهای اروپایی و رفتن به سوی یک اروپای قوی تر مطرح است. آیا به نظر شما در مورد اکتشاف و تحقیقات فضایی هم همینطور است؟
آیا فکر می کنید آینده اروپا در همکاری های فضایی بین کشورهاست یا هر کشوری به تنهایی در این زمینه فعالیت خواهد کرد؟”
یورونیوز: آیا شما هم با مشکلاتی مانند مشکلات بودجه بین شرکای اتحادیه اروپایی مواجه هستید؟
ژان ژاک دوردَن:
می دانید، همکاری کار ساده ای نیست. همیشه عدم همکاری کار ساده تری است، اما حداقل در فضا، می بینیم که همکاری منجر به موفقیت شده است، چرا که امروز همه فعالیت های فضایی در اروپا از طریق همکاری انجام می شوند: یا از طریق آژانس فضایی اروپا، یا از طریق اتحادیه اروپا و یا حتی در همکاری های دو جانبه و یا سه جانبه میان برخی از کشورهای عضو اتحادیه.
عملا هیچ برنامه ای به تنهایی در سطح ملی وجود ندارد. ماهواره ها از مرزها عبور می کنند و به کمک امکانات فضایی، ما می توانیم یک دید جامع تر از کره زمین داشته باشیم، بنابراین همکاری های بین المللی ضروری هستند و من فکر می کنم که فضا می تواند تصویر یک اروپای موفق را بدهد.
یورونیوز: یک سوال ساده دیگر، اما بسیار مهم.
سوال متیو از فرانسه: “آژانس فضایی اروپا چه نقشی در زندگی روزمره ما دارد؟”
یورونیوز: همانطور که گفتم سوال ساده ای بود در مورد نقش آژانس؟
ژان ژاک دوردَن:
خوب، آژانس فضایی اروپا، سه کار مهم انجام می دهد: – به پيش بردن مرزهای دانش: هنگامی که سیارات را تماشا می کنیم، برای مثال هنگامی که زهره یا مریخ را نگاه می کنیم، در واقع نکته اصلی که برای ما مهم است، آینده کره زمین است. زمین سیاره ای مانند سیارات دیگر است و مطالعه مریخ و زهره، اطلاعات زیادی در مورد کره زمین به ما می دهد. برای مثال اثر گازهای گلخانه ای در اتمسفر زهره را قبل از کره زمین کشف کردیم. پس نکته اول، دانش است. – دوم اثر آن روی رقابت است. از آنجا که فضا، فن آوری هایی را توسعه می دهد که کاملا منحصر به فرد هستند و این کمک مهمی به توسعه رقابت در بخش صنعت است. – و در آخر، ارائه خدمات به همه شهروندان: خدمات آب و هوایی، خدمات جهت یابی، مخابراتی. دیگر هیچ شهروند اروپایی نیست که بتواند بدون کمک ماهواره ها زندگی کند. فضا، خدمات خوب و دوستانه ای ارائه می کند.
یورونیوز: یک سوال از قزاقستان داریم.
پرسشی از نورتِی (Nurtay): “آیا کهکشان، مرزی دارد یا بی نهایت است؟ این سوال ساده ای نیست و می خواهم نظر شما را بدانم. همیشه این سوال از دوران کودکی برایم مطرح بود، اما هیچ جواب واضحی دریافت نکرده ام.”
ژان ژاک دوردَن:
یک کهکشان، از خوشه ای از ستاره تشکیل شده و در نتیجه، لزوما دارای مرز است و بی انتها نیست. اما شاید این سوال مربوط به کهکشان نیست، بلکه منظور جهان است. جهان یک خوشه از کهکشان است. جهان مرزی ندارد، اما بی نهایت نیست.
توضیح این مسئله آسان نیست. متخصصان به من گفتند باید به یک مورچه فکر کنم که روی یک توپ راه می رود. این مورچه با هیچ مرزی مواجه نخواهد شد اما بر روی یک سطح تمام شده قرار گرفته است. فکر می کنم به این نحو باید جهان را تصور کنیم.
البته یک اطمینان به شما می دهم: اینکه حداقل در مورد ۹۷ درصد از جهان هیچ شناختی نداریم. دانش ما از جهان بسیار، بسیار محدود است، بنابراین نباید صد سال آینده من را برای گفته های امروز سرزنش کنید.
یورونیوز:
امیدوارم سرانجام “نورتِی” از این پاسخ راضی است. به سوال آخر برنامه “سخن من” می رسیم:
“سارانگ” از فنلاند می خواهد بداند آیا بحران کنونی تاثیری در راه اندازی سیستم “گالیلِئو” خواهد داشت در این صورت با چه مقدار تاخیر روبرو خواهیم بود؟”
ژان ژاک دوردَن:
تاخیری پیش نخواهد آمد. تاکنون چهار ماهواره گالیلئو به فضا فرستاده شده است. یعنی اینکه گالیلئو هم اکنون یک واقعیت است. این چهار ماهواره در مدار قرا گرفته اند و من تعهد کرده ام تا پایان سال ۲۰۱۴، هجده ماهواره گالیلئو پرتاب شده باشند و این کار را انجام خواهیم داد.
بحران اقتصادی تاثیری نخواهد داشت چرا که قراردادها امضا شده اند و دوم اینکه، ارزش اقتصادی گالیلئو فوق العاده زیاد است. گالیلئو بخش حمل و نقل را بطور قابل توجهی بهبود خواهد بخشید، پس ارزش اقتصادی بسیاری بالایی دارد.
تنها مسئله ای که هست، این است که با این بحران اقتصادی، ما و کمیسیون اروپا توجه خیلی بیشتری بر روی هزینه ها داریم.
یورونیوز:
آقای دورِدَن، نظر واقعی شما را می خواهم: آیا به غیر از ما، موجودات هوشمند دیگری در کرات یا کهکشان های دیگر زندگی می کنند؟
ژان ژاک دوردَن:
من مطمئن هستم که پاسخ مثبت است. از نظر آماری، هیچ دلیلی وجود ندارد که کره زمین تنها مکانی باشد که در آن زندگی جریان دارد. ببینید، تا همین پانزده سال پیش، هنوز هیچ سیاره ای خارج از منظومه شمسی ندیده بودیم. اکنون هر دو هفته یکبار، یک سیاره جدید کشف می کنیم. در حال حاضر مطمئن هستیم که سیاره های بسیاری در جهان وجود دارد و قطعا، در جای دیگری، در یک سیاره دیگر، زندگی وجود دارد!
مطمئنا به شکل زندگی در روی کره زمین نیست، اما حتما به نوع دیگری، زندگی وجود دارد.
یورونیوز:
شاید هم یورونیوز را تماشا می کنند…