«وقتی مردم وارد آب دریا میشوند اگر زخمی داشته باشند، این باکتری باعث عفونتش میشود و ممکن است افراد را دچار التهاب روده یا عفونت گوش بکند.»
این برنامهٔ ماهانهٔ تغییرات آبوهوایی از یورونیوز به تأثیر تغییرات آبوهوایی، در افزایش عوامل بیماریزا در سراسر اروپا میپردازد.
دادههای آبوهوایی ماهوارهٔ کوپرنیکوس دربارهٔ ماه آوریل
هوای بیشتر بخشهای اروپا در ماه گذشته گرم و خشک بود. اینجا دمای رسمی را میبینیم که ۱.۳ درجهٔ سانتیگراد از میانگین عصر پیشاصنعتی بالاتر بوده، که دمای ماه آوریل امسال را به رکورد آوریل ۲۰۱۶ میرساند.
در این یکماه که میلیونها نفر هم خانهنشین بودند، در برخی نقاط اصلا بارانی نبارید. روی نقشهٔ تغییرات بارشِ اروپا، نقاط سرخرنگ جاهایی هستند که در این مدت خشکتر از میانگین بودهاند.
نقشه زیر همچنین تغییرات رطوبت خاک را نشان میدهد و نقاط سرخ روی آن نشانگر مناطقی است که در یکماه گذشته سطح خاکِ آنها خشکتر از معمول بوده است. رنگ آبی شبهجزیرهٔ ایبری نشان میدهد که این نقطه در ماه آوریل مرطوبتر از معمول بوده است.
ماه آوریل امسال همچنین رکورد روزهای آفتابی را هم در بسیاری از کشورهای اروپا شکست از جمله در بریتانیا و آلمان.
نگاهی به تغییرات میزان آفتاب در سراسر اروپا بیندازیم. در نقشهٔ زیر هرجا رنگ سرخ بیشتر است آسمان در ماه آوریل آفتابیتر بوده است. بعضیجاها دوبرابرِ همیشه آفتاب داشتند. اسکاتلند حتی ۶۰ درصد بیش از معمول آفتاب داشت.
گرم شدن آب دریا و تکثیر باکتریهای مرگبار
این روزها فقط همه به یک بیماری یعنی کووید-۱۹ فکر میکنند و میپرسند آیا این بیماری هم مانند آنفلوآنزای فصلی تا تابستان از بین میرود؟
پروفسور یان سمنتزا از مرکز پیشگیری و کنترل بیماری اروپا در این باره میگوید: «آنچه میدانیم این است که انواع دیگرِ ویروس کرونا که به اجتماعات انسانی سرایت میکنند، در زمستان اوج میگیرند و با رسیدن تابستان از فعالیتشان کاسته شده و محو میشوند. امیدواریم این یکی هم همینطور باشد، اما تردید داریم که اینطور میشود یا نه.»
گرچه تغییرات آبوهوایی عامل پیدا شدن ویروس کرونا نیست اما گرمایش زمین سبب افزایش دیگر عوامل بیماریزا در اروپا میشود، از جمله باکتریِ «ویبریو» که با گرم شدن آب دریای بالتیک تکثیر میشود.
دکتر سمنتزا با همکارانش سامانهٔ هشداردهندهای برای کشوهای حوزهٔ بالتیک ساخته که خطر تکثیر باکتریها را اعلام میکند. او میافزاید: «وقتی مردم وارد آب دریا میشوند اگر زخمی داشته باشند، این باکتری باعث عفونتش میشود و ممکن است افراد را دچار التهاب روده یا عفونت گوش بکند. این باکتری خطرناک است، اگر زخم عفونت کند این باکتری خون را مسموم میکند و مرگومیر ناشی از مسمومیت خونی مانند مرگومیر حاصل از ابولاست. پس خیلی خطرناک است و جان مردم را میگیرد.»
مناسب شدن محیط زندگی برای پشههای ناقل بیماریهای گرمسیری
با گرمایش زمین، پشه ببری آسیایی بیماریهای گرمسیری را به جنوب اروپا آورده است. دکتر سمنتزا در این باره میگوید: «تب دِنگی، دردهای مفصلیِ چیکونگونیا، و تب ویروس زیکا همه مختص نواحی گرمسیریاند که پیشترها در اروپا نبود، اما اخیرا شاهد شیوع این نوع بیماریها در اروپا هستیم، تغییرات آبوهوایی اخیر شرایط مناسبی برای بیماریهایی که ناقل آنها پشه است فراهم کرده.»
پشه ببری اکنون تمام سال در ساحل دریا و رودهایی بهچشم میخورد که با رنگ سرخ روی نقشه مشخص شدهاند.
اما چطور باید برای رویارویی با این خطرات تازه آماده شد؟
این کارشناس بیماریهای عفونی میافزاید: «کسی نمیخواهد جایی باشد که پشهها او را بگزند و بیمارش کنند. پس بهتر است در آبهایی که سطح باکتریِ آنها بالاست شنا نکنید، چون برای سلامتی خطرناک است. از منظر فردی کارهای زیادی هست که میتوان کرد تا تأثیرات منفی تغییرات آبوهوایی بهحداقل برسد.»