طبلهای ژاپنی در پاریس طنین انداز می شود

Access to the comments نظرها
نگارش از Euronews
طبلهای ژاپنی در پاریس طنین انداز می شود

امسال یکصدو شصتمین سالگرد آغاز روابط دیپلماتیک فرانسه و ژاپن است. برنامه فرهنگی موسوم به «ژاپنیسم ۲۰۱۸» در فرانسه مشتمل بر نمایشگاه، تئاتر، کنسرت و کارگاههای هنری که از ژوییه ۲۰۱۸ تا فوریه ۲۰۱۹ میلادی در فرانسه برگزار می شود و تاثیر فرهنگ ژاپن را بر هنر و فرهنگ فرانسه نشان می دهد.

از تئاتر «کابوکی» (تئاتر سنتی ژاپنی) در «تئاتر ملی شایو» در پاریس، نمایشگاه «جاکونشو» در «پتی پاله» و چیدمان «گروه تیم لب» در «گراند هال دو لاویلت» در پاریس و نمایش صدهای فیلم ژاپنی در «سینماتک فرانسه» بخشی های از این «ژاپنیسم» در فرانسه خواهد بود.

دیدیه فوزیلیه مدیر «دو لاویلت می گوید: «ژاپنیسم در باره ژاپن است اما در باره تاریخ ژاپن نیز هست. ماجرای “روزی روزگاری در ژاپن“، (در عین حال) فردا و آینده ای است که ژاپن پیش از بقیه جهان تجربه خواهد کرد. در نتیجه ژاپنی است که رویایش را می بینیم. در این برنامه هنرمندان زیادی در پاریس شرکت دارند. مردم اگر بخواهند می توانند همان تجربه ای را داشته باشند که در محله روپونگی در توکیو دارند.»

در این گزارش با هنرمندان گروه رقص «یوساکوی» رقص سنتی ژاپنی و گروه نوازندگان طبل ژاپنی قبل از سفرشان به فرانسه در ژاپن ملاقات می کنیم.

«یوساکوی» رقصی برای همه مردم

شهر کوچی در منتهاالیه جنوب جزیره شیکوفو در مقابل اقیانوس ٰآرام قرار دارد. این شهر، شهر ماهیگیری است. اما از دهه ۵۰ میلادی قرن بیستم این شهر به خاطر جشنواره رقص یوساکوی معروف شد.

رقص یوساکوی بعد از جنگ در سال ۱۹۵۴ برای تقویت روحیه مردم شهر کوچی خلق شد.

برای آشنایی با اصلی ترین ویژگی رقص یوساکوی به دنبال رقصندگان گروه «جونینتویرو» رفتیم که برنده آخرین مسابقه بزرگ رقص در این شهر شدند.

اولین برنامه این گروه در فصل بهار اوایل ماه مارس در شهر «کوچی» برگزار می شود. آی اوراتا، رقصنده اصلی گروه «جونینتویرو» می گوید: «هم افراد سالخورده و هم کودکان می توانند یوساکوی برقصند. خاستگاه این رقص شیوه زندگی مردم است. مردم عاشق این رقص هستند از کودکی آن را یاد می گیرند.»

آکیرا تاکاهاشی، مدیر گروه رقص می گوید: «در ژاپن جشنواره های زیادی برگزار می شود که اغلب آرام و کم سروصدا هستند اما در جشنواره یوساکوی زن و مرد و پیر و جوان آزادانه شرکت می کنند. من این گروه رقص را تشکیل دادم چون می خواستم این رقصنده ها را دور هم جمع کنم. ما می خواهیم بهترین گروه رقص یوساکوی باشیم هم در شهر کوچی و هم در تمام ژاپن. شعارمان هم از ۲۰ سال پیش این است: یک لحظه نتیجه صد روز تمرین است»

به مناسبت «ژاپنیسم» ژاردن داکلیمسیون در پاریس در ماه اکتبر ۲۰۱۸ میزبان فستیوال رقص «یوساکوی» خواهد بود

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

«تمام تار و پود وجودم با صدای این ساز ارتباط برقرار می کرد»

در روستای تائو در ناحیه اویتا در جنوب ژاپن هستیم. با گروه «دروم تائو» که گروه بزرگ نوازنده طبل است قرار ملاقات داریم. آنها تمرینهای روزانه شان را ساعت شش صبح قبل از طلوع خورشید شروع می کنند. وادایکو، طبل ژاپنی در ابتدا برای تهییج سربازان در میدان جنگ به کار می رفته است.

آریسا نیشی، مدیر گروه «دروم تائو» می گوید: «اولین باری که صدای “وادایکو” را شنیدم به نظرم صدایی بلند اما خوشایند و آرامش بخش بود. احساس کردم که تمام تار و پود وجودم با صدای این ساز ارتباط برقرار می کند. تک تک سلولهای بدنم از شدت هیجان می لرزید. این ساز تمام احساسات من را برانگیخته بود.»

گروه دروم تائو در اواخر دهه ۱۹۹۰ به وجود آمد و نمایش های این گروه با بهترین نمایش های لاس وگاس برابر است .

ایوئو فویکیتاوا بنیانگذار این گروه ابتدا مورد انتقادهای تند و تیز طرفداران سنت قرار گرفت، ناکامی های ابتدایی او را دلسرد نکرد. وی شروع به تسخیر صحنه های بین المللی کرد.

پس از چند تور جهانی ایوئو فویکیتاوا بالاخره موفق شد سبک کارش را در ژاپن بشناساند. او به سنت شکنی ادامه داد و یک زن را بعنوان رهبر گروه موسیقی برگزید.
ایوئو فویکیتاوا در این باره می گوید: «در اساطیر آمده که ژاپن را خدایی به اسم «یائوروزو» و به دستور الهه «آماتراسو» خلق کرد. من در کارهایم از این مفهوم الهام می گیرم: همیشه الهه ای هست که به مردان ضد زن دستور می دهد. من هم می خواستم در گروه تائو دروم یک زن پیشاپیش همه باشد.»

آریسا نیشی می گوید که روح سامورایی در نمایشهای برنامه های گروه «دروم تائو» وجود دارد. او در ادامه می گوید: «در نمایش های ما حضور سامورایی حس می شود. چون روح سامورایی در ژاپن بسیار مهم است. ما می خواهیم با صدای طبل های ژاپنی این روح را توصیف کنیم. می خواهیم نمایش ما روح سامورایی را که جوانان امروز تا حدی فراموش کرده اند، بیدار کند.»

گروه دروم تائو قرار است در برنامه های ژاپنیسم امسال در فرانسه کنسرت اجرا می کند. این اولین اجرای این گروه در فرانسه است. «سن موزیکال» در بولونی-بیانکور در ماه ژوییه میزبان نوازندگان این گروه است.

بیشتر بخوانید: ماجراجویی در ژاپن؛ مدرسه آموزش جاسوسی مخفی ژاپن فئودالی