عمر میر ولبر یکی از با استعدادترین رهبران ارکستر هم نسل خود است.
عمر میر ولبر یکی از با استعدادترین رهبران ارکستر هم نسل خود است. رهبر ارکستر ۳۴ ساله که قبلا با دانیل بارنبویم، پیانیست اسرائیلی کار می کرده امسال در جشنواره موزیک درسدن برنامه اجرا کرده است. ارکستر فیلارمونیک اسرائیل در این کنسرت او را همراهی کرد. جشنواره موسیقی درسدن از ۱۹ تا ۲۴ ماه مه در درسدن برگزار شد.
اجرای این کنسرت بخشی از سی و نهمین دوره این جشنواره که به اسرائیل اختصاص داشت. یان وگلور، مدیر جشنواره می گوید: «بخش ویژه اسرائیل جشنواره برای یادآوری و تفکر درباره گذشته است. وقتی تاریخ را باز می نگریم، می بینیم که پیوندهای فرهنگی بین دو کشور آلمان و اسرائیل وجود داشته است.»
نمایی از شهر درسدن
این برنامه در کلیسای جامع «فرائنکیرشه» (Frauenkirche) اجرا شد. این کلیسا که در قرن نوزدهم ساخته شده و طی دوران جنگ جهانی دوم تقریبا با خاک یکسان شد، پس از اتحاد دو آلمان مرمت و بازسازی شد. عمر میر ولبر درباره اجرای کنسرت در کلیسایی که نمای ویرانی های جنگ جهانی دوم است می گوید: «ما امروز نسل جدیدی هستیم و این کلیسای جامع و همچنین ارکستر فیلارمونیک اسرائیل هم نماینده این نسل جدید است، نسلی که درها را باز می کند و هوای تازه را به درون راه می دهد.»
کلیسای جامع فرائنکیرشه
در این برنامه سمفونی ششم دیمیتری شوستاکوویچ، اجرا شد. آهنگساز روس این سمفونی را در سال ۱۹۳۹ نوشته است. شوستاکوویچ یهودی نبود، اما روح فرهنگ یهودی را در آثار او می توان حس کرد.
عمر میر ولبر درباره این اثر می گوید: «من خیلی به شوستاکوویچ احساس نزدیکی می کنم و سمفونی ششم هم سمفونی محبوب من است. با این سمفونی، شوستاکوویچ داستان بزرگی را بازگو می کند. شروع سمفونی روحانی ومعنوی است و شما را به دنیای دیگری می برد. پایانش مثل این است که به سیرک رفته اید. سبک شوستاکوویچ همین است، اما در عین حال خیلی هم به حس طنز یهودیها نزدیک است که حتی در بدترین وضعیت ها می توانید روی این حس طنز حساب کنید.»
ارکستر فیلارمونیک اسرائیل مشغول تمرین در کلیسا
عمر میر ولبر درسدن را خانه دومش می داند و با شور و علاقه آکوردئون و پیانو هم می نوازد. او می گوید: «نواختن ساز را دوست دارم چون ارتباط مرا با دنیای واقعی و با نوازنده ها و با موسیقی حفظ می کند. موقع رهبری ارکستر ممکن است حس کنید شما کسی هستید که موسیقی را به وجود می آورید. نقش شما مهم است، اما موسیقی را نوازنده به وجود می آورد.»
برای این که با نوازندگان بیشتر احساس نزدیکی کند، ولبر معمولا بدون پارتیتور (روخوانی از روی نوت) ارکستر را رهبری می کند. او در این باره می گوید: «دوست دارم که موسیقی را از هیچ خلق کنم و بعد افراد را نظاره کنم و با آنها ارتباط برقرار کنم و ببینم چه می گذرد، باید موقع برگزاری کنسرت از همه چیز آگاه باشید.»
عمر میر ولبر مشغول نواختن آکاردئون