ریاض در سال ۲۰۱۶ از یک برنامه توسعه موسوم به «چشمانداز ۲۰۳۰» رونمایی کرد که قرار بود اقتصاد عربستان را با اقداماتی از قبیل جذب سرمایهگذاری خارجی، خصوصیسازی، جذب گردشگران زیارتی و غیره، از نفت بینیاز کند.
شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن روز یکشنبه ۳۰ ژوئن (نهم تیر) تلاشهای عربستان سعودی را برای کاهش وابستگی به نفت ستود و به محمد بنسلمان، ولیعهد این کشور قول داد تا ژاپن با ارائه برنامه اصلاحات بنیادی به این پادشاهی یاری برساند.
آقای آبه در آغاز یک دیدار دوجانبه با ولیعهد عربستان بعد از نشست سران گروه بیست در شهر اوزاکای ژاپن گفت: « برنامه چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی، اصلاحاتی اساسی است که عربستان را از وابستگی به نفت دور خواهد کرد و صنعت این کشور را تنوع خواهد بخشید.»
نخست وزیر ژاپن با اشاره به ابتکار عمل ولیعهد در این برنامه، قول همکاری کشور متبوعش را در این زمینه داد: «دولت ژاپن و بخش خصوصی به همکاری خود در جهت رسیدن به این هدف ادامه خواهد داد.»
از سوی دیگر روسیه و عربستان روز شنبه ۸ تیر در حاشیه نشست گروه بیست، بر ثابت نگاه داشتن میزان تولید نفت اوپک به توافق رسیدند.
بیشتر بخوانید: روسیه و عربستان بر سر میزان تولید نفت توافق کردند
ریاض در سال ۲۰۱۶ از یک برنامه توسعه موسوم به «چشمانداز ۲۰۳۰» رونمایی کرد که قرار بود اقتصاد عربستان را با اقداماتی از قبیل جذب سرمایهگذاری خارجی، خصوصیسازی، جذب هر چه بیشتر گردشگران زیارتی و غیره، از نفت بینیاز کند.
اما قتل روزنامهنگار منتقد سعودی، جمال خاشقجی در اکتبر سال ۲۰۱۸ و در آستانه برگزاری نشست اقتصادی «سرمایهگذاری آینده» در ریاض، برنامههای اصلاحاتی ولیعهد که به شدت به سرمایه خارجی وابسته بود را در سایهای از ابهام قرار داد.
حال با گذشت یک سال از این اتفاقات، سرمایهگذاران بزرگ خارجی طبق برنامه های از پیش تعیین شده، به پیش رفته و سرمایههای خود را در بازار بورس و دیگر بخشهای اقتصاد عربستان سرریز کرده اند.
بیشتر بخوانید: نشست جی۲۰؛ امید به پایان جنگ تجاری، بازگشت محمد بن سلمان