مقامات عالی رتبه بیش از ۶۰ کشور جهان، در نشست بین المللی «کمربند-جاده تفلیس» شرکت می کنند.
همایش کمربند-جاده تفلیس، هر دوسال یک بار با هدف توسعه جاده ابریشم جدید برگزار می شود. تفلیس، پایتخت گرجستان برای دومین بار میزبان این همایش بود. گرجستان تنها کشور منطقه است که با دو سوی جاده ابریشم جدید یعنی با اروپا و با چین تفاهم نامه تجارت آزاد دارد. نخست وزیر این کشور معتقد است که گرجستان هم از نظر جغرافیایی اهمیت بالایی برای این طرح دارد.
همایش کمربند-جاده تفلیس هر دو سال یکبار با این هدف برگزار می شود که فرصتی برای گفتگو بین مقامات عالی رتبه کشورها و بخش خصوصی باشد. این همایش امسال در روزهای ۲۸ و ۲۹ نوامبر در پایتخت گرجستان برگزار شد و میزبان بیش از یکزار نفر از رهبران سیاسی، دیپلماتها، نمایندگان سازمانها و شرکت های بین المللی بود.
مقامات عالی رتبه بیش از ۶۰ کشور جهان، در نشست بین المللی «کمربند-جاده تفلیس» شرکت می کنند. از ایران نیز عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی ایران در تفلیس حضور داشت.
طرح سرمایه گذاری ساخت یک راه ابریشم جدید که در سال ۲۰۱۳ از سوی چین مطرح شد، می تواند چین را به غرب متصل کند. نخستین همایش بین المللی مربوط به این طرح در سال ۲۰۱۵ میلادی برگزار شده بود.
گئورگی كویری كاشویلی، نخست وزیر گرجستان که این همایش را افتتاح کرد می گوید که این کشور از نظر جغرافیایی و ترانزیتی در این مسیر بین غرب و شرق از اهمیت بالایی برخوردار است. وی به یورونیوز می گوید: «ما معتقدیم که ساخت راه ابریشم جدید از طریق کشورهای آسیای میانه و قفقاز جنوبی منجر به افزایش رقابت پذیری می شود. گرجستان یکی از کشوهایی است هم در منطقه، و هم در سراسر جهان برای تجارت و سرمایه گذاری فضای مناسبی دارد. به همین دلیل هم ما می توانیم به قطب و مرکز تجاری و مرکز حمل و نقل برای منطقه تبدیل بشویم.»
PM Opens Tbilisi Belt and Road Forum https://t.co/RozNAAwMt1
— Georgia Today (@GeorgiaToday_GT) November 29, 2017
ساخت بندر و منطقه آزاد تجاری «آناکلیا»
طرح راه ابریشم جدید شامل توسعه دو مسیر تجاری است: «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی». به همین دلیل هم توسعه بندرها هم در این طرح اهمیت دارد. ساخت بندر جدید «آناکلیا» بخشی از طرح توسعه راه ابریشم دریایی است. این بندر در دریای سیاه، اولین پایانه کانتینری آبهای عمیق در گرجستان خواهد بود. این پایانه قابلیت پذیرش کشتی های باری جدید را خواهد داشت.
کتوان بوچریشویلی، یکی از مسئولان شهر«آناکلیا» می گوید: «ما آماده هستیم تا پایان سال جاری ساخت بندر را آغاز کنیم، تا سال ۲۰۲۰ میلادی اولین مرحله ساخت آن به اتمام می رسد و تا سال ۲۰۲۱ میلادی، کشتیهای پاناماگذر Panamax (کشتیهایی که ابعادشان برای گذشتن از کانال پاناما مناسب است) و کشتیهای «پاناماناگذر» Postpanamax (کشتیهایی که ابعادشان برای گذشتن از کانال پاناما مناسب نیست) می توانند در این بندر پهلو بگیرند.».
Anaklia City CEO Keti Bochorishvili shows 19th century Siemens map with Tbilisi at center of southwest corridor #tbilisibrf2017pic.twitter.com/Fcz5zO7Hn4
— Max Lambertson (@maxlambertson) November 29, 2017
در همایش جاده جدید ابریشم، گرجستان و چین تفاهم نامه همکاری برای توسعه مناطق اقتصادی را امضا کردند. از نظر وزیر اقتصاد گرجستان، امضای این تفاهم نامه باعث می شود سرمایه گذاران چینی در طرحهای مهم دیگر مثل طرح ساخت منطقه آزاد تجاری « آناکلیا» که در کنار بندر ساخته می شود، شرکت کنند.
دیمیتری کومسیشویلی، وزیر اقتصاد گرجستان در این باره می گوید: «با چین، با اتحادیه اروپا، با ترکیه و اتحادیه کشورهای مشترک المنافع تفاهم نامه منطقه آزاد تجاری امضا کردیم. توافقنامه های تجارت آزاد منجر به ایجاد یک اقتصاد باز و بازارهای بزرگ می شود و می توانیم به سرمایه گذاران خود در کشور کمک کنیم.»
“The Belt and Road countries are not in conflict with each other, they are not competitors, they complement each other. We need to accumulate energy in order to grow and develop. This is the main principle of the Silk Road philosophy” – Dimitry Kumsishvili #TbilisiBRF2017pic.twitter.com/CYDVI4ICG3
— Tbilisi Belt&Road Forum (@tbilisibrf) November 29, 2017
امنیت خاطر سرمایه گذاران خارجی برای کار در گرجستان
دکتر آنیل گوپتا، یکی از اساتید دانشکده اقتصاد دانشگاه مریلند در ایالات متحده آمریکا می گوید پرچمدار بودن گرجستان در مبارزه با فساد یکی از نقاط قوت این کشور است.
از نظر فساد اقتصادی، گرجستان یکی از کشورهایی است که میزان فساد در آن بسیار پایین است. شفافیت اقتصادی در این کشور فضای مناسبی برای سرمایه گذاران ایجاد می کند به همین دلیل ، به نظرم گرجستان برای جذب سرمایه گذاران خارجی مشکلی ندارد.»
راه آهن باکو–تفلیس–قارص بزرگترین بخش پروژه جهانی بازسازی راه ابریشم است که چین را به اروپا متصل می کند. این خط راه آهن در ۳۰ اکتبر ۲۰۱۷ میلادی در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان افتتاح شد. با این خط راه آهن، زمان حمل محموله از چین به اروپا و بالعکس، به دو هفته کاهش می یابد.
بیشتر بخوانید:افتتاح خط راه آهن باکو–تفلیس–قارص، راه آهن ابریشم
احداث جاده ابریشم جدید به نفع اروپا هم هست
از نظر هنریک هولولی، مدیر حمل و نقل کمیسیون اروپا توسعه سریع راه جدید ابریشم به نفع اروپا هم هست.
وی می گوید: «واضح است که احداث این جاده ابریشم به نفع ما هم هست چون منجر به افزایش فعالیتهای اقتصادی ما می شود. امیدواریم که حجم تبادلات تجاری مان را هم بیشتر کند و باعث جابه جایی تعداد افراد بیشتری بشود. به نظر من همه اینها به نفع اروپا، به نفع چین و به نفع همه کشورهای خواهد بود که در مسیر این جاده هستند.» گرجستان قصد دارد فعالیتهای اقتصادی اش را توسعه دهد. مدیر عامل یکی از شرکتهای بزرگ سازنده شراب محلی که سالانه ۱۰ میلیون بطری شراب به اروپا، به چین و کشورهای مستقل مشترک المنافع صادر می کند، درباره فرصت های جدیدی که احداث راه ابریشم جدید برای کسب و کارش فراهم می کند، می گوید: «در یک سو اروپا را داریم و در سوی دیگر آسیا و گرجستان هم بین این دو است. به نظرم راه ابریشم جدید، فصل جدیدی را در اقتصاد کشور خواهد گشود و امکانات زیادی در اختیار ما قرار می دهد.
جاده ابریشم جدید مسیرهای مختلفی دارد. گرجستان در یکی از این مسیرها قرار دارد. این کشور معتقد است رقابتی ترین کشور در این مسیر خواهد بود.
“GEO is a second-wave reforms leader in E&C Europe & this is an obvious progress. Openness and readiness, its progressive approach to trade, active cooperation with China AWA with the EU within the framework of the #DCFTA, is more than welcoming,” – Alain Pilloux #TbilisiBRFT2017pic.twitter.com/Km6svq3kDJ
— Tbilisi Belt&Road Forum (@tbilisibrf) November 30, 2017