تصمیم کمیسیون اروپا مبنی بر لزوم پرداخت مالیات های تسویه نشده شرکت آمریکایی اپل به جمهوری ایرلند با اعتراض این شرکت و دولت ایرلند روبرو شد.
تصمیم کمیسیون اروپا مبنی بر لزوم پرداخت مالیات های تسویه نشده شرکت آمریکایی اپل به جمهوری ایرلند با اعتراض این شرکت و دولت ایرلند روبرو شد.
با این حال کابینه ایرلند روز چهارشنبه نتوانست به تصمیم مشخصی در مورد درخواست تجدیدنظر در تصمیم کمیسیون اروپا برسد.
شرکت اپل به دنبال توافق با دولت ایرلند، از تسهیلات مالیاتی در این کشور بهره مند شده بود. اپل مقری در کورک، دومین شهر بزرگ ایرلند دارد.
رقم ۱۳ میلیارد یورو مالیات پرداخت نشده از سوی اپل معادل نزدیک به یک سوم درآمد مالیاتی ایرلند در سال ۲۰۱۵ محسوب می شود. این رقم همچنین از بودجه سالانه دولت ایرلند در حوزه سلامت بیشتر است.
اگر بنا به تقسیم این رقم بین جمعیت چهار میلیون و ۶۰۰ هزار نفری ایرلند باشد، هر شهروند ایرلندی رقمی معادل ۲۸۳۰ یورو دریافت خواهد کرد.
بر اساس داده های سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، مالیات شرکت ها در فرانسه (با بیش از ۳۴ درصد) از سایر کشورهای اروپایی بیشتر است. بلژیک، پرتغال و ایتالیا به ترتیب با ۳۳، ۲۸ و ۲۷.۵۰ درصد در رده های بعدی قرار دارند.
مالیات مستقیم وضع شده بر شرکت ها در ایالات متحده امریکا و کانادا به ترتیب ۳۵ و ۱۵ درصد است.
در حالی که مالیات بر سود در جمهوری ایرلند ۱۲.۵۰ درصد در نظر گرفته شده است اما بنا به اعلام کمیسیون اروپا شرکت اپل برای سود اروپایی خود تنها بین ۰.۰۰۵ تا یک درصد مالیات پرداخت کرده است.
ایوآن رلی، مدیرعامل ارشد در موسسه سرمایه گذاری بانکی «بی دی ای پارتنرز» می گوید: «مطمئنا موارد بیشتری پیش خواهد آمد و شکی نیست که شرکتهای آمریکایی جذاب ترین اهداف چنین پرونده هایی هستند زیرا آنها ثروتمندترین هستند. شرکتهای آمریکایی در امر کسب و کار در اروپا بدون پرداخت مالیات هنگفت، بسیار کارآمد بودند. اکنون فضای سیاسی اقتضا می کند که از این پس آنها مالیات بپردازند.»
در صورت عدم تغییر تصمیم کمیسیون اروپا در تجدیدنظرخواهی، شرکت اپل مجبور به پرداخت مالیات های به تعویق افتاده خود به دولت ایرلند خواهد شد. هرچند ایرلند پس از دوره ریاضت اقتصادی در کوتاه مدت می تواند از رقم مالیات های تعویقی برای سرمایه گذاری استفاده کند اما در دراز مدت به وجهه این کشور به عنوان محل استقرار شرکت های چندملیتی خدشه وارد خواهد شد.
ایوآن ریلی می گوید: «به نظرم این به دلیل تصمیم حساب شده اتحادیه اروپا است که شرکتهای فناوری بزرگ همچنان مایل به فعالیت در اروپا هستند. با این حال اگر شما برای تصمیم به سرمایه گذاری و افتتاح یک مرکز سرمایه گذاری امکان انتخاب بین آسیا و امریکا و اروپا داشته باشید ممکن است از حالا به بعد این کار را در جایی به جز کشورهای اتحادیه اروپا انجام دهید.»
تصمیم کمیسیون اروپا همزمان با کارزار انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا می تواند بحث بر سر میزان مالیات بر سود شرکت ها را به بحثی انتخاباتی تبدیل کند.
دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوریخواه از برنامه خود برای کاهش نرخ مالیات بر سود شرکت ها سخن گفته است.