سالانه یکصد میلیون تن مواد غذایی در سراسر اروپا دور ریخته می شود.
سالانه یکصد میلیون تن مواد غذایی در سراسر اروپا دور ریخته می شود. در ایتالیا سامانه ای برای تولید کارآمد مواد غذایی به راه افتاده که هم برای توسعه پایدار مفید است، و هم به ایجاد کسب و کار کمک می کند.
ایتالیا کشوری با سنت غنی آشپزی است. نمایشگاه جهانی موسوم به ـ«اکسپو ۲۰۱۵» در میلان که رویدادی تجاری-فرهنگی بود به موضوع غذا و تغذیه اختصاص داشت. در این کشور روزانه بیش از ۱۰ تن ماده غذایی دور ریخته می شود.
سیمونه مولتینی، مدیر بخش علمی شرکت مشاوره زیست محیطی «لایف گیت» در میلان و مدیر هیات تحریریه مجله اینترنتی «اکسپو ۲۰۱۵ میلان» در این باره می گوید: «در ایتالیا روزانه بیش از ۱۰ هزار تن ماده غذایی به هدر می رود. در سراسر جهان ۹۰۰ میلیون نفر گرسنه وجود دارد، و هر سال یک سوم مواد غذایی تولید شده دور انداخته می شود. اگر هزینه های اجتماعی و آسیب های زیست محیطی را به حساب آوریم این وضعیت معادل است با بیش از ۲۶۰۰ میلیارد دلار ضرر در سال.»
Recovering just 1/2 of what is lost or wasted could feed the world alone https://t.co/OHjBTkIBeL#foodwastepic.twitter.com/arfmKNorxa
— FAOKnowledge (@FAOKnowledge) April 14, 2016
اپلیکیشن Last Minute Sotto Casa که به ایتالیایی به معنی «لحظه آخر دم در» است، برای تولید کارآمد مواد غذایی و توسعه پایدار بوجود آمده است. فروشندگان مواد غذایی با استفاده از این اپلیکیشن می توانند میوه، سبزی یا مواد غذایی را قبل از تاریخ انقضایشان به قیمت پایین تر بفروشند: فروشنده ماده غذایی ای را که تاریخ مصرفش به زودی تمام می شود در اپلیکیشن ثبت می کند. سپس مصرف کنندگانی که این اپلیشکین را دارند و در نزدیکی فروشگاه هستند، پیامی روی دستگاه هوشمند خود دریافت می کنند که آدرس مغازه را به آنها می دهد.
روزانا برتزه، در تورین قصابی دارد و یکسال است از این اپلیکشین استفاده می کند و می گوید این سامانه برایش مشتری جدید هم آورده است.
این اپلیکیشن برای هر دو طرف سود آور است و نمونه خوبی از پدیده «اقتصادی مشارکتی» است.
فرانچسکو آردیتو، یکی از طراحان این اپلیکیشن می گوید: «استفاده از آن، هم به سود فروشنده است چون کالایش به فروش می رود و مشتریان تازه هم پیدا می کند، و هم به نفع خریدار و مصرف کننده است. چون با قیمت خیلی مناسب و ارزان ماده غذایی مورد نظرش را تهیه می کند. از همه اینها گذشته برای محیط زیست هم مفید است، زیرا چیزی دور ریخته نمی شود.»
این اپلکیشن را استارت آپ ایتالیایی موسوم به «پلی تکنیکو» طراحی کرده که یکسال و نیم پیش در مرکز رشد فناوری در تورین شروع به کار کرده است. این شرکت نوپا یکی از ۱۰ شرکتی است که سال گذشته به مرحله نهایی رقابت نوآوری های اجتماعی در اروپا راه یافت. «پلی تکنیکو» در حال حاضر پنج کارمند دارد.
فرانچسکو آردیتو می گوید: «پنجاه هزار کاربر ثبت شده داریم و حدود هزار فروشنده کوچک. این سیستم در چند شهر ایتالیا فعال است. اما مهم تر از همه، هر ماه تقریبا سه تن غذا دور ریخته نمی شود و از سطل های زباله سر در نمی آورد.»
اپلیکیشن «لحظه آخر دم در» در جمع آوری داده و پیدا کردن مشتریهای جدید هم توان زیادی دارد و درحال حاضر یکی از فراهم کنندگان اصلی کوپن مواد غذایی ازآن پشتیبانی می کند. هدف، این است که پس از گسترش آن در ایتالیا، استفاده از آن در اسپانیا و پرتغال هم آغاز شود.
سیمونه مولتنی، مدیر علمی «لایف گیت» درباره حل مشکلی جهانی هدر دادن مواد غذایی می گوید: «سخت ترین مشکل، پراکندگی و تعداد زیاد فروشندگان کوچک است که هر کدام در به هدر رفتن مواد غذایی سهم دارند .این اپلیکشین راه حل نوینی است که از توجه مردم به توسعه پایدار، بهره می برد.»
صاحبان شرکتهای تجاری کوچک و متوسط که به توسعه پایدارعلاقمند هستند، چگونه می توانند ایده های خود را در اختیار شرکتهای مشاور محیط زیست قرار دهند؟ سیمونه مولتنی در پاسخ به این پرسش می گوید: «باید شریک مناسب پیدا کنید. در شرکت “لایف گیت” ما بهترین شرکتهای نوپا
اقتصاد مشارکتی؛ نوآوری برای جلوگیری از به هدر رفتن مواد غذایی
- سالانه در سراسر اتحادیه اروپا یکصد تن ماده غذایی دور ریخته می شود
- نوآوران اجتماعی می توانند با طراحی خدمات عمومی در کاهش هزینه های ناشی از دور ریختن مواد غذایی سهم داشته باشند
- برای ترغیب نوآوری و تبدیل چالشهای اجتماعی به منبعی برای رشد اقتصادی، کمیسیون اروپا از سال ۲۰۱۲ میلادی مسابقات سالانه نوآوری اجتماعی را برگزار می کند