شهرهای قاره آفریقا چگونه با معضل تغییرات آب و هوایی روبرو می شوند؟ این یکی از پرسشهای مطرح شده در هفتمین اجلاس "آفریسیته" است که امسال در ژوهانسبورگ، پایتخت آفریقای جنوبی برگزار شد.
فصل باران در آفریقای جنوبی شروع شده است، اما در ژوهانسبورگ ماههاست که باران نباریده است. عدم بارندگی یکی از علائم تغییرات آب وهوایی است. از دست سازمانهای بین المللی و دولتها چه کاری برای حل این معضل ساخته است؟ این مسئله یکی از پرسشهای مطرح شده در نشست آفریسیته است که در پایتخت آفریقای جنوبی برگزار شد.
میلیونها نفر از سراسر قاره آفریقا در ژوهانسبورگ جمع شدند تا در این نشست پنج روزه درباره این موضوع صحبت کنند. همه آنها درباره یک موضوع باهم اتفاق نظر دارند: اگر به این مشکل در سطح جهانی نگاه شود، می توان برای آنها راه حلهای محلی پیدا کرد.
تا کنون در بیش از سی شهر در آفریقا ابتکارهایی برای حل مشکل مربوط به تغییرات اقلیمی در نظر گرفته شده است. هدف، کاهش گسیل گاز دی اکسید کربن است. درختکاری و گسترش سرویس حمل و نقل شهریِ کمتر آلاینده هم از جمله کارهایی است که انجام می شود. شهردار ژوهانسبورگ می گوید که این شهر هم متعهد به اجرای طرح هایی برای حل این مشکل است.
پارکز تائو، شهردار ژوهانسبورگ می گوید: «ما بر روی طرح تولید الکتریستیه از زباله کار می کنیم. همچنین برای تولید برق در تصفیه خانه های فاضلاب برنامه خاصی داریم. از دیگر برنامه هایمان هم این است که موتور اتوبوسهای شهری را به موتورهای دوگانه سوز تبدیل کنیم که هم با دیزل و هم با زیست گاز کار کند. ایده اصلی این است که به مرور وقتی از منابع گاز مطمئن شدیم فقط از سوخت گاز استفاده کنیم.»
علاوه بر کلان شهرها، شهرهای کوچک هم به دنبال استراتژی های کارآمد برای کاهش آلودگی های زیست محیطی هستند. منطقه “روس بتیو” در شمال سنگال، با دوازده هزار نفر جمعیت یکی از مناطقی است که به دنبال استفاده از منابع انرژی سازگار با محیط زیست است. در این منطقه برنج کاشت می شود و سعی می شود با استفاده از برنج نوعی سوخت زیستی تولید شود.
آمادو بِکایه دیوپ، شهردار “ روس بتیو” می گوید: «می خواهیم به جای زغال چوب از پوسته برنج استفاده کنیم. از نظر اقتصادی هم بهتر است چون دیرتر می سوزد. به این ترتیب قطع درختان و تخریب جنگلها متوقف می شود و به هدفمان هم که تبدیل منطقه “روس بتیو” به منطقه ای سبز است، خواهیم رسید.»
شهرهای زیادی در آفریقا با مشکل قطع برق روبرو هستند اما راه حلهایی همچون استفاده از پانلهای خورشیدی برای تولید برق در نظر گرفته شده است.
یکی از موضوعات مورد بحث در هفتمین دوره نشست “آفریسیته” سرمایه گذاری در طرح های شهری براساس مفاهیم و دیدگاههای توسعه پایدار است. این اجلاس از ۲۹ نوامبر شروع شده و تا دوم دسامبر ادامه دارد. دوره بعدی این اجلاس سال آینده در شهر برازاویل، پایتخت جمهوری کنگو برگزار خواهد شد.