پیشرفت تکنولوژی عادات مصرف را تغییر می دهد. دستگاههای الکترونیکی و صوتی و تصویری بیش از دیگر وسایل در چرخه این پیشرفت قرار می گیرند و به سرعت به روز می شوند. همین امر، گرایش مصرف کنندگان را به داشتن مدل جدیدتر از این نوع محصولات بیشتر می کند. با ورود مدل های جدید تلویزیون، دستگاههای قدیمی بیش از پیش راهی کارخانه های بازیافت می شوند اما با طرح جدیدی که در کارخانه ای در ایتالیا انجام می شود، این ضایعات الکترونیکی به کاشی های زیبا و فانتزی تبدیل می شوند. طرحی که این شرکت ایتالیایی برای مقابله با بحران اقتصادی به آن متوسل شده است.
طرح “ روشنایی دوباره” یا “Relight” از سال 1999 و با تمرکز بر استفاده مجدد از قطعات دور ریخته شده الکترونیکی در تولید کاشی آغاز به کار کرد. این طرح در کارخانه ای با مساحت هزار متر شروع شد. امروزه مساحت این کارخانه به یازده هزار متر افزایش یافته و بیش از هفتاد نفر که بیشترین تعداد آن را زنان تشکیل می دهند در این کارخانه مشغول به کار هستند. مدیران این کارخانه می گویند به دنبال راههای جدیدی برای بهره گیری بیشتر از تلویزیون های دور ریخته شده در تولید کاشی هستند.
بیبیانا فراری، یکی از مدیران این کارخانه می گوید:“عمر مفید مصرف تلویزیون روز به روز کوتاه تر می شود به همین خاطر است که ما بیشتر و بیشتر به دنبال راههایی هستیم که نهایت استفاده را از بازیافت این محصولات ببریم. با طرحی که اینجا به اجرا می گذاریم به این مواد زندگی دوباره می دهیم.”
یافتن زندگی دوباره برای شیشه های تلویزیون های دور ریخته شده به عهده خطوط تولیدی متعدد این کارخانه است. با اجرای طرح روشنایی دوباره که با حمایت مالی کمیسیون اروپا و تحت نظر برنامه ای به نام “نوآوری برای محیط زیست“انجام می شود، شیشه های این تلویزیون ها به کاشی های زیبایی تبدیل می شوند. از این طریق است که این کارخانه توانسته به گردش مالی سالانه هشت میلیون یورو دست یابد. بییبیانا فراری فعالیت اقتصادی این کارخانه را تثبیت شده و سودآور می داند. به گفته وی این کارخانه به دنبال سودآوری و ایجاد شغل است و سعی می کند به خودکفایی برسد.
در این کارخانه، شیشه های تلویزیون ابتدا خرد شده و سپس با موادی برای تبدیل شدن به سرامیک مخلوط می شوند. بیست درصد این کاشی ها از این شیشه ها تشکیل می شوند. هر 30 تلویزیون دور ریخته شده قابلیت تبدیل شدن به کاشی های لازم برای یک خانه هفتاد متری را دارد و از آغاز این طرح، بیش از ده هزار تن تلویزیون دور ریخته شده راهی این کارخانه شده است.
دیوید کارا، مدیر اجرایی این کارخانه می گوید:“تاکنون ما بیش از پانصد هزار متر مربع کاشی تولید کرده ایم. برای تولید این میزان کاشی دو هزار و پانصد تن شیشه تلویزیون بازیافت شده است.”
با استفاده از شیشه های بازیافت شده، این کارخانه وابستگی خود را در تولید کاشی به دیگر انواع مواد خام و معدنی که عمدتا وارداتی هستند، کاهش داده است. ضمن آنکه این طرح گواهی “ لیدز” را در زمینه حمایت از محیط زیست برای این کارخانه به ارمغان آورده است.
آرنولد استابینگر، مدیر کل این کارخانه تولیدات این کارخانه را بسیار مهم می داند و می گوید:“ما اینجا بر نوآوری متمرکز شده ایم و در این نوآوری کیفیت بالا و طراحی نقش زیادی ایفا می کند.”
تمرکز بر توسعه و تحقیق، صرف انرژی زیاد برای حفظ محیط زیست و توانایی بازیافت زباله ها در زمینه تولیدات صنعتی مورد نیاز سه اصلی است که موفقیت این طرح را تاکنون تضمین کرده است.